Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το εξαιρετικό γούστο του Μο Οστιν

Το εξαιρετικό γούστο του Μο Οστιν

Σε δημοπρασία από τον Sotheby's η συλλογή του ισχυρού άνδρα της μουσικής βιομηχανίας που πέθανε τον περασμένο Αύγουστο στα 95 του

Οι περισσότεροι μπορεί να τον γνωρίζουν ως έναν από τους πλέον ισχυρούς άνδρες της μουσικής βιομηχανίας επί μισό σχεδόν αιώνα, καθώς συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα, όπως ο Φρανκ Σινάτρα, ο Τζίμι Χέντριξ και η Μαντόνα. Σαφώς λιγότεροι γνωρίζουν όμως ότι ο Μο Οστιν, που πέθανε τον Αύγουστο σε ηλικία 95 ετών, υπήρξε ένας συλλέκτης με εξαιρετικό γούστο, ο οποίος ουδέποτε αγόρασε περισσότερα έργα από εκείνα που μπορούσε να χωρέσει το σπίτι του.

Περισσότερα από 30 σχέδια και πίνακες με υπογραφές όπως των Πάμπλο Πικάσο, Ρόι Λίχτενσταϊν και Ζαν-Μισέλ Μπασκιά αξίας άνω των 120 εκατ. δολαρίων, που προέρχονται από τη συλλογή του, θα βρεθούν στο επίκεντρο δύο δημοπρασιών που διοργανώνει ο οίκος Sotheby’s στις 16 και 19 Μαΐου.

Από τα κορυφαία κομμάτια που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των συλλεκτών είναι δύο έργα του Ρενέ Μαγκρίτ – «Η περιοχή του Αρνχάιμ» του 1949 και «Η Αυτοκρατορία του Φωτός» του 1951 – που είχε αναρτήσει σε κεντρικό σημείο του σπιτιού του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Warner Bros, στο Λος Αντζελες.

Το πρώτο εκτιμάται μεταξύ 15 και 25 εκατ. δολαρίων και είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη ιστορία του Εντγκαρ Αλαν Πόου, στην οποία ο πρωταγωνιστής επιδιώκει να «δημιουργήσει το τέλειο τοπίο». Η «Αυτοκρατορία του Φωτός», με εκτίμηση από 35 έως 45 εκατ. δολάρια, είναι μία από τις 17 ελαιογραφίες στις οποίες ο καλλιτέχνης αντιπαραθέτει ένα βραδινό τοπίο με έναν ηλιόλουστο ουρανό. Η συγκεκριμένη εκδοχή, ωστόσο, δεν είχε εκτεθεί ποτέ από το 1979, οπότε και πέρασε στα χέρια του Οστιν, και υπεύθυνοι του οίκου Sotheby’s κάνουν λόγο για ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά έργα Μοντέρνας Τέχνης που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια.

Τα 33 έργα προς πώληση στον οίκο Sotheby’s αποτελούν το 90% της τέχνης που κατείχε ο Οστιν και ανάμεσά τους υπάρχουν δύο άτιτλα έργα, ένα του Σάι Τόμπλι του 1962 που εκτιμάται ότι θα πουληθεί από 14 έως 18 εκατ. δολάρια και ένα της Τζόαν Μίτσελ του 1958 με εκτίμηση μεταξύ 7 και 10 εκατ. δολαρίων, ίδια με εκείνη που έχει καθοριστεί για τον πίνακα του Μπασκιά «Θέα του Φεγγαριού» (1984) και του Πικάσο «Εξοχή» (1965), ενώ στον κατάλογο της δημοπρασίας υπάρχουν και έργα των Βίλεμ ντε Κούνινγκ και Τακάσι Μουρακάμι.

Ο «αγνοούμενος» Αβραάμ της Τζεντιλέσκι

Στη Βιέννη θα στραφούν τα βλέμματα όσων αγαπούν το έργο της Αρτεμισίας Τζεντιλέσκι, καθώς στις 3 Μαΐου ένας πίνακας, ο οποίος της αποδόθηκε πρόσφατα, θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Dorotheum. Το έργο που έχει ως θέμα του τον Αβραάμ να προσκυνά τρεις αγγέλους εκτιμάται ότι θα πωληθεί μεταξύ 160 και 220.000 ευρώ, τιμή πολύ χαμηλότερη του ρεκόρ που έχει σημειωθεί για έργο της σπουδαίας ζωγράφου του μπαρόκ προς 5,3 εκατ. δολάρια. Την τελευταία φορά που το συγκεκριμένο έργο βγήκε στην αγορά, το 2014 στο Παρίσι, παρουσιάστηκε ως πίνακας του Μπερνάρντο Καβαλίνο. Ο ιστορικός τέχνης Τζουζέπε Πόρζιο υπέδειξε στυλιστικές ομοιότητες με άλλα γνωστά έργα της Τζεντιλέσκι, ενώ εντόπισε και στα αρχεία της ζωγράφου μια απόδειξη πληρωμής για έναν μεγάλο πίνακα με τον Αβραάμ του 1645, ο οποίος αγνοείται. Η προσεκτική εξέταση του πίνακα υποδηλώνει το χέρι όχι ενός αλλά δύο καλλιτεχνών, υποδεικνύοντας πιθανή συνεργασία της με τον Παλούμπο, βοηθό στο εργαστήριό της.

Στο σφυρί η συλλογή του Αλέν Ντελόν

Μια δημοπρασία με έργα Ντελακρουά και Βερονέζε θα αποτελούσε πόλο έλξης για τους επενδυτές στον χώρο της τέχνης χωρίς αμφιβολία. Αν όμως τα έργα αυτά προέρχονται από τη συλλογή του 87χρονου Αλέν Ντελόν, τότε το ενδιαφέρον πολλαπλασιάζεται. Το ραντεβού έχει οριστεί από τον οίκο Bohnams στο Παρίσι για τις 22 Ιουνίου οπότε και θα δημοπρατηθούν περί τα 80 έργα τέχνης με συνολική εκτίμηση μεταξύ 4 και 5 εκατ. δολαρίων. Η εν λόγω συλλογή οργανώθηκε κατά τις τελευταίες έξι δεκαετίες και ξεκίνησε με ένα σχέδιο που αγόρασε ο ηθοποιός στο Λονδίνο το 1964. Με το πέρασμα του χρόνου εμπλούτισε τη συλλογή του με πορτρέτα και γλυπτά, τα οποία όπως λέει ο ίδιος τον συγκινούσαν και ενίοτε τον παρηγορούσαν. Ανάμεσα στα έργα που ξεχωρίζουν είναι η ελαιογραφία του γάλλου φωβιστή Ραούλ Νταφί «Η παραλία του Σεν Αντρέ» (1906) που εκτιμάται στις 800.000 ευρώ, το έργο του Ευγένιου Ντελακρουά «Αραβικό άλογο δεμένο σε πάσσαλο» (1825) με ανώτατη εκτίμηση τις 600.000 ευρώ και ένα σχέδιο με μελάνι του Βερονέζε στο οποίο απεικονίζεται ο Αγιος Γεώργιος να σκοτώνει τον δράκο, το οποίο εκτιμάται σε 60.000 ευρώ.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024