Με βάση τα στοιχεία του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, κατοικούν στην Ρόδο, περίπου 2.300 Άτομα με Αναπηρία, με ποσοστό άνω του 50%.

Το Σχέδιο Δράσης, περιλαμβάνει την οργάνωση και την παροχή δωρεάν υπηρεσιών μετακίνησης σε ΑμεΑ, που κατοικούν στον Δήμο Ρόδου καθώς και παροχή εξοπλισμού, που μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της κινητικότητας και προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε φορείς, υπηρεσίες και δραστηριότητες, ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Ως άμεσα ωφελούμενοι του Σχεδίου Δράσης ορίζονται όλοι οι διαμένοντες στον Δήμο Ρόδου, οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί από Δημόσια Αρχή ως Άτομα με Αναπηρία. Ως έμμεσα ωφελούμενοι του Σχεδίου Δράσης ορίζονται τα μέλη της οικογένειας ή/και οι φροντιστές του ατόμου.

Αναλυτικότερα, οι υπηρεσίες δωρεάν μετακίνησης περιλαμβάνουν:

  • Μετακινήσεις σε προορισμούς που αφορούν την πρόληψη και την θεραπεία της σωματικής ή/και ψυχικής υγείας των ΑμεΑ (επίσκεψη σε ιατρό, φυσικοθεραπεία, υπηρεσίες ψυχικής υγείας κ.α.)
  • Μετακινήσεις που αφορούν την διευκόλυνση της πρόσβασής των ΑμεΑ σε υπηρεσίες/ προγράμματα – εκπαίδευσης- κατάρτισης- επιμόρφωσης
  • Μετακινήσεις σε ψυχαγωγικές-δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες οργανώνονται αποκλειστικά από φορείς και οργανισμούς, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση σε δράσεις ψυχαγωγίας, αθλητισμού και πολιτισμού.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ, που κατοικούν στο Δήμο Ρόδου, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού τους και η διασφάλιση της ισότιμης κοινωνικής τους ένταξης, αποτελούν την κύρια στόχευση του Σχεδίου Δράσης.

Στους βασικούς στόχους περιλαμβάνονται επίσης η υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης και η συμβολή στην ενίσχυση των κοινωνικών και οικογενειακών σχέσεων των ΑμεΑ στην διατήρηση υγιούς ισορροπίας μεταξύ του Ατόμου και του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος.