Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυτό είναι το έγγραφο αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή -Το σκεπτικό της απόφασης

Αυτό είναι το έγγραφο αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή -Το σκεπτικό της απόφασης

Το σκεπτικό της απόφασης για την αποφυλάκιση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μετά από 4 μήνες στις φυλακές του Χάρεν για το Qatargate. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αναμένεται να βγει από τη φυλακή τη Μεγάλη Παρασκευή ή τη Δευτέρα του Πάσχα.

Η Εύα Καϊλή θα μείνει με το παιδί της στο ίδιο σπίτι, χωριστά από τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, με τον  οποίο θα μπορεί να μιλήσει μόνο τηλεφωνικά, κλήσεις οι οποίες φυσικά θα καταγράφονται.

Ο σύζυγός της, σύμφωνα με την απόφαση της αποφυλάκισής του, έχει διαφορετική διεύθυνση από το σπίτι που έμεναν μαζί, συνεπώς είναι υποχρεωμένος να μένει αλλού.

Το έγγραφο της αποφυλάκισής της

Το MEGA έχει εξασφαλίσει έγγραφο στο οποίο αποτυπώνεται το σκεπτικό της απόφασης αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή.

Σύμφωνα με αυτό, οι Βέλγοι δικαστές σημειώνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές. Ωστόσο, η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική» σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, οι δικαστές επιμένουν ότι οι λόγοι που την κρατούσαν τόσο καιρό στη φυλακή ακόμη ισχύουν.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

«Δεδομένου ότι οι λόγοι όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι».

Πρόκειται για σοβαρή παθολογία στη δημοκρατία στο επίπεδο της ΕΕ» καταγγέλλει ο κ. Παππάς.

Γιατί τώρα;

Ερωτήματα προκαλεί και η απόφαση του χρόνου της αποφυλάκισης της κυρίας Καϊλή.

Σύμφωνα με πηγές, έχουν ελαχιστοποιηθεί οι πιθανότητες αλλοίωσης στοιχείων διότι μίλησε ο Αντόνιο Παντσέρι και μάλιστα αυτά που είπε «έδεσαν» την υπόθεση, μετά τη συμφωνία που έκανε με τις Αρχές.

Ξεκαθαρίζεται ότι η σημερινή απόφαση δε σημαίνει αθώωση της Εύας Καϊλή, αν και η πλευρά της επιμένει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή της.

«Μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί» είπε ο Σβεν Μαρί.

«Δεν θα σχολιάσω περισσότερο, εκτός από το γεγονός ότι αυτή είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί» είπε o Μαρί σε σύντομη δήλωσή του μετά την είδηση της αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή.

Ακόμα, ο Σβεν Μαρί έχει δηλώσει στα ΜΜΕ ότι οι Βέλγοι ανακριτές δεν έχουν κανένα νέο στοιχείο για να υποστηρίξουν την υπόθεση εναντίον της Εύας Καϊλή και επιτέθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα επειδή την κράτησε πίσω από τα κάγκελα ως «τρόπαιο».

«Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια, δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητά της μέχρι τέλους» δήλωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Το χρονικό

Η Εύα Καϊλή συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου και αμέσως άρθηκε η βουλευτική ασυλία της, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, ενώ παύθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου.

Η 44χρονη  Ευρωβουλευτής κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και  μεταφέρθηκε στη φυλακή Haren, που βρίσκεται στα περίχωρα των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της προφυλάκισής της.

Η σύλληψή της προκάλεσε σοκ σε όλες τις Βρυξέλλες και έφερε στο φως μια έρευνα για ένα σύστημα που περιλάμβανε «μεγάλα» χρηματικά ποσά και «σημαντικά» δώρα που φέρεται να πληρώθηκαν από το Κατάρ και το Μαρόκο για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ για τις δύο αυτές χώρες.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης η βελγική αστυνομία κατέσχεσε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά μετά από έρευνες σε σπίτια και γραφεία. Όπως είναι γνωστό, η Εύα Καϊλή, όσο δεν παραιτείται, παραμένει ευρωβουλευτής και δικαιούται μισθό μετά τους φόρους ύψους 7.146 ευρώ το μήνα.

Για την ίδια υπόθεση είχε συλληφθεί και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος έχει αφεθεί ελεύθερος με «βραχιολάκι» από τα τέλη Φεβρουαρίου. Η ίδια συνθήκη θα ισχύσει τώρα και για την Εύα Καϊλή.

Στις 13 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, είχε δώσει γενική εντολή για δέσμευση, κάθε περιουσιακού στοιχείου που μπορεί να διαθέτει στην Ελλάδα η ευρωβουλευτής, όπως και ο σύζυγός της ή άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (σ.σ γονείς και αδέλφια).

Σημειώνεται ότι η κ. Καϊλή ήταν η μόνη που παρέμενε προφυλακισμένη για το Qatargate μετά την αποφυλάκιση, χθες, του Μαρκ Ταραμπέλα, ενώ υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής της επέμενε ότι είναι αθώα και πως δεν είχε καμία σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν σπίτι της, αλλά και στην κατοχή του πατέρα της.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024