Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέντε ελληνικά νησιά για αξέχαστες πασχαλινές αποδράσεις

Πέντε ελληνικά νησιά για αξέχαστες πασχαλινές αποδράσεις

Από το Ιόνιο μέχρι τις Κυκλάδες, μαγευτικοί νησιωτικοί προορισμοί προσφέρονται για ένα ξεχωριστό Πάσχα

Έθιμα που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Βαρελότα που κάνουν τη νύχτα μέρα. Μοναδικές συνταγές, φτιαγμένες με απλά, αγνά υλικά της ελληνικής γης. Και, φυσικά, τοπία με παγκόσμια ακτινοβολία. Αυτά είναι τα συστατικά των εορτασμών του Πάσχα στα ελληνικά νησιά, που συνθέτουν εμπειρίες που αρκεί να ζήσεις μια φορά για να τις θυμάσαι για πάντα.

Σου άνοιξε η όρεξη για ταξίδι; Για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις τον προορισμό που σου ταιριάζει, ξεχωρίσαμε πέντε νησιά που φημίζονται για τις ιδιαίτερες πασχαλινές τους παραδόσεις – και τα οποία μπορείς να προσεγγίσεις με αεροπλάνο, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη άνεση.

Μιας και μιλήσαμε για άνεση, θα σου δώσουμε και ένα tip που θα αλλάξει τους κανόνες κάθε αεροπορικού ταξιδιού σου: αφού επιλέξεις τον προορισμό σου, κάνεις τη βαλίτσα σου και βρεθείς γεμάτος ανυπομονησία στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, μπορείς να χορτάσεις όχι μόνο το wanderlust σου, αλλά και την όρεξή σου, χωρίς να απομακρυνθείς εκατοστό από την πύλη αναχώρησης με την υπηρεσία Gate Delivery powered by efood.

Εσύ παραγγέλνεις από τα ειδικά stand, μέσω του efood app ή μέσω QR code σε όποια πύλη αναχώρησης στην περιοχή Σένγκεν (Gates B) και αν βρίσκεσαι* και το efood σου φέρνει μέσα σε λίγα λεπτά ό,τι τραβάει η όρεξή σου στο pick up point που έχεις επιλέξει. Το καλύτερο; Αρκετές αεροπορικές εταιρείες σου επιτρέπουν να πάρεις το γεύμα ή το ρόφημά σου μαζί σου στην πτήση, για να μπεις σε mood διακοπών πριν την προσγείωση. Το μόνο που μένει τώρα, είναι να κάνεις τις επιλογές σου.

Κέρκυρα: Το λαμπρότερο Πάσχα της Ελλάδας

Προφανώς, η λίστα μας δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει από το νησί των Φαιάκων, όπου η ορθόδοξη παράδοση δανείζεται στοιχεία από την ισχυρή καθολική κοινότητα του νησιού και από την ενετική του ιστορία, και οι δρόμοι γεμίζουν από ανθρώπους,… κανάτες και εκπληκτική μουσική. Πέρα από το διάσημο έθιμο των Μπότηδων, θα εντυπωσιαστείς από τις φιλαρμονικές ορχήστρες (18 τον αριθμό) που γεμίζουν την Κέρκυρα με τις πένθιμες μελωδίες τους τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, πριν παιανίσουν στις Περιφορές Αναστάσεων που επίσης πραγματοποιούνται σε αρκετά χωριά του νησιού.

Η πλούσια κερκυραϊκή φύση και η ιδιαίτερη γαστρονομία του νησιού απογειώνουν την εμπειρία, ενώ όσοι έχουν την ευκαιρία αξίζει να μεταβούν στο νησί ήδη από την Κυριακή των Βαΐων, όταν όλες οι φιλαρμονικές του νησιού, οι οδηγοί, οι πρόσκοποι, η χορωδία και τα σχολεία της πόλης συμμετέχουν στη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Σαντορίνη: Ανάσταση με θέα το ηφαίστειο

Αν μας ρωτάς, ενδέχεται να μην υπάρχει καλύτερη περίοδος για να επισκεφτείς το νησί που έχει καταφέρει να γίνει πιο διάσημο και από την ίδια την Ελλάδα. Θα είναι γεμάτη κόσμο; Φυσικά και θα είναι. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα «βουλιάζει» όπως τον Αύγουστο. Ταυτόχρονα, η Θήρα έχει να σου προσφέρει μοναδικές πασχαλινές εμπειρίες, όπως την εντυπωσιακή περιφορά του επιταφίου στο μεσαιωνικό χωριό Πύργος. Από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του νησιού, θα δεις τη Σαντορίνη να «ανάβει» από εκατοντάδες λαμπάδες, φαναράκια και τα διάσημα «ντενεκεδάκια» (τενεκεδένια λυχναράκια με παραφίνη και ροκανίδια) στους κήπους των σπιτιών. Το ίδιο σημείο προσφέρει και την πιο μαγευτική θέα των πυροτεχνημάτων, το βράδυ της Ανάστασης.

Ενδιαφέροντα έθιμα θα εντοπίσεις στους περισσότερους οικισμούς του νησιού, όπως τα «Σήμαντρα» στο Εμπορειό, που μάλλον κρατούν από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ενώ και τα πασχαλινά σαντορινιά πιάτα είναι σίγουρο ότι θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες σου. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά μελιτίνια, αλλά και τα ιδιαίτερα σγαρδούμια – μια τοπική εκδοχή της μαγειρίτσας.

Πάρος: Μοναδικά έθιμα σε κάθε γωνιά

Ένα Πάσχα με ιδιαίτερο χαρακτήρα βιώνουν κάθε χρόνο οι επισκέπτες της Πάρου, αφού κάθε χωριό του κοσμοπολίτικου νησιού διατηρεί τα δικά του έθιμα, ενώ η καλοκαιρινή βοή δίνει τη θέση της στη γαλήνη και την κατάνυξη. Από τη Νάουσα και τις Λεύκες – την παλιά, αρχοντική Χώρα του νησιού που αγναντεύει το Αιγαίο – μέχρι την αυθεντική Μάρπησσα και τον ορεινό Πρόδρομο, σε κάθε οικισμό η παράδοση ζωντανεύει, ενώ οι αναπαραστάσεις των Παθών του του Ιησού δημιουργούν ένα συγκλονιστικό θέαμα.

Ο πιο εντυπωσιακός επιτάφιος σε περιμένει στις Λεύκες. Στον Πρόδρομο – ένα χωριό διάσημο για τα ρεβίθια του – οι κάτοικοι ανοίγουν τα σπίτια τους τη Μεγάλη Παρασκευή, προσφέροντας σε φίλους, συγγενείς και περαστικούς την τοπική ρεβυθάδα στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν. Στον απομακρυσμένο Λαγκαδά η αναπαράσταση της ανόδου του Γολγοθά κόβει την ανάσα, ενώ στην Εκατονταπυλιανή, την επιβλητική εκκλησία της Παροικιάς, θα ζήσεις την πιο κατανυκτική Ανάσταση της ζωής σου, κάτω από το φως των κεριών.

Χίος: Εκρηκτικό Πάσχα στο γοητευτικό νησί της μαστίχας

Εντυπωσιακά αρχοντικά, μεσαιωνικά χωριά, οργιώδης φύση και γραφικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί είναι μόνο ορισμένες από τις ψηφίδες της παραμυθένιας ομορφιάς της Χίου, που στη διάρκεια του Πάσχα γίνεται ακόμη πιο γοητευτική. Βίωσε τη Μεγάλη Εβδομάδα στα μεγαλειώδη βυζαντινά μοναστήρια και τα μικροσκοπικά της ξωκλήσια, την συνάντηση των επιταφίων στην κεντρική πλατεία της Χώρας και το έθιμο του Φανού στα Μαστιχοχώρια και είναι σίγουρο ότι επιστρέφοντας στη βάση σου θα έχεις πολλές ιστορίες να αφηγηθείς.

Φυσικά, το πιο διάσημο πασχαλινό έθιμο του νησιού δεν είναι άλλο από τον Ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο, που κάνει τον αναστάσιμο ουρανό να παίρνει φωτιά. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για ενίσχυση της ασφάλειας του εθίμου, όμως μπορείς πάντα να το παρακολουθήσεις από κάποια κοντινή κορυφή για να έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο και το βλέμμα σου γεμάτο ομορφιά.

Σύρος: Αρμονική συνύπαρξη στην Αρχόντισσα των Κυκλάδων

Το Πάσχα στη Σύρο είναι μια εμπειρία που δύσκολα θα συναντήσεις οπουδήποτε στον κόσμο, εξαιτίας της συνύπαρξης των δυο χριστιανικών κοινοτήτων του νησιού, της ορθόδοξης και της καθολικής, που γιορτάζουν πάντοτε μαζί, παρόλο που το καθολικό Πάσχα πέφτει συνήθως σε διαφορετική ημερομηνία. Η ταυτόχρονη περιφορά των επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί την κορυφαία στιγμή των κοινών εορτασμών, με εκείνους του Σαν Τζώρτζη (Αγίου Γεωργίου) και του Αγίου Σεβαστιανού να ξεχωρίζουν.

Αν έχεις την ευκαιρία να βρεθείς στο νησί από τη Μεγάλη Τρίτη, κατευθύνσου προς τη γοητευτική συνοικία «Βαπόρια» στην Ερμούπολη. Εκεί, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, θα ακούσεις το τροπάριο της Κασσιανής από τη φημισμένη χορωδία και θα βιώσεις την κατάνυξη. Την Κυριακή του Πάσχα προσπάθησε να μην φας πολύ βαριά – όσο δύσκολο και αν είναι. Έτσι, αυξάνεις τις πιθανότητες να περπατήσεις μέχρι το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται η καύση του Ιούδα. Δώσε σημασία στην εικόνα της Κοιμήσεως: είναι φιλοτεχνημένη από τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο.

*Η υπηρεσία Gate Delivery powered by efood είναι αποκλειστικά διαθέσιμη για πτήσεις από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00, ενώ τα stand «pick up points» του efood είναι ήδη εγκατεστημένα σε 14 πύλες αναχώρησης του αεροδρομίου.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024