Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΦΚΑ: Την επιστροφή δεκάδων εκατομμυρίων διεκδικούν δικηγόροι, μηχανικοί και υγειονομικοί

ΕΦΚΑ: Την επιστροφή δεκάδων εκατομμυρίων διεκδικούν δικηγόροι, μηχανικοί και υγειονομικοί

Τι αναφέρουν στο εξώδικο τους για τα ποσά

Την επιστροφή εισφορών πολλών εκατομμυρίων ευρώ από παρανόμως εισπραχθέντες εισφορές, περιμένουν – επί σχεδόν τέσσερα έτη -, χιλιάδες έμμισθοι δικηγόροι, καθώς και μηχανικοί αλλά και υγειονομικοί.

Το θέμα έχουν εγείρει οι έμμισθοι δικηγόροι (Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων), οι οποίοι απέστειλαν εξώδικο στον e – ΕΦΚΑ ζητώντας την επιστροφή των «αχρεωστήτως εισπραχθεισών εισφορών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας ετών 2019 και 2020». Η εξώδικη δήλωση κοινοποιείται στον Εισαγγελέα, στο Συνήγορο του Πολίτη και στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας.

Η διεκδίκηση

Η διεκδίκηση αφορά ποσά ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που – κατά την Ένωση – παράνομα επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ, από χιλιάδες εμμίσθους δικηγόρους (αλλά και μηχανικούς και υγειονομικούς) και από τους εντολείς-εργοδότες τους. Το ιστορικό της διεκδίκησης – σύμφωνα με το εξώδικο – έχει ως εξής:

Στο τέλος του 2018 – επί υπουργού κυρίας Αχτσιόγλου –  με το νόμο 4578/2018 μειώθηκαν από 1.1.2019 οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής των εμμίσθων δικηγόρων και μηχανικών. Με το νόμο 4670/2020 (επί Υπουργίας Βρούτση) επιβεβαιώθηκε η μείωση αυτή και επεκτάθηκε και στους εμμίσθους υγειονομικούς.

Ωστόσο ο e-ΕΦΚΑ καθυστέρησε να τροποποιήσει το σύστημα των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων γεγονός που εξανάγκασε τους εντολείς εργοδότες των ως άνω μισθωτών ασφαλισμένων να καταβάλουν υψηλότερες εισφορές από τις νόμιμες, μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2020.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η παράνομη είσπραξη από χιλιάδες εντολείς – εργοδότες και ασφαλισμένους, εισφορών που δεν οφείλονταν επί 21 μήνες (Ιανουάριος 2019 έως και Σεπτέμβριος 2020), ύψους πολλών εκατομμυρίων.

Στρεβλό σύστημα

Σύμφωνα με το εξώδικο «ο e-ΕΦΚΑ αντί να μεριμνήσει για την άμεση επιστροφή των ποσών στους εργοδότες, ώστε αυτοί, αφού κρατήσουν την εργοδοτική εισφορά, να επιστρέψουν την εισφορά ασφαλισμένου στους εμμίσθους δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς που απασχολούν, επέλεξε ένα στρεβλό σύστημα (βλέπε εγκύκλιο 65/2021) υποβολής τροποποιητικών Α.Π.Δ. από τους εργοδότες, το οποίο λειτούργησε με πολλά προβλήματα και πολλές παρατάσεις».

Μέχρι σήμερα, παρότι έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια από την είσπραξη των ανωτέρω εισφορών, και παρά τη σειρά επιστολών και παρεμβάσεων των επαγγελματικών συλλόγων (ΕΕΔ, ΔΣΑ, ΤΕΕ κλπ) ο e-ΕΦΚΑ συνεχίζει να παρακρατεί παράνομα και να μην αποδίδει στους δικαιούχους εργοδότες και ασφαλισμένους εισφορές ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Εξώδικη δήλωση

Με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων εστάλη εξώδικη δήλωση και διαμαρτυρία στον e-ΕΦΚΑ με την οποία δίδεται δεκαήμερη προθεσμία για την επιστροφή των παρανόμως εισπραχθεισών εισφορών. Σε αντίθετη περίπτωση οι επαγγελματικοί σύλλογοι  προειδοποιούν ότι θα κινηθούν εναντίον του ασφαλιστικού ταμείου με κάθε νόμιμο μέσο.

Τέλος, η Ένωση σημειώνει την αναντιστοιχία του ΕΦΚΑ. Δηλαδή όταν ο ασφαλισμένος οφείλει εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ επιβαρύνεται με τόκους από τον πρώτο μήνα καθυστέρησης, το χρέος διαβιβάζεται, χωρίς καμία προηγούμενη ακρόαση του ασφαλισμένου, στο ΚΕΑΟ και υπάρχει κίνδυνος λήψης αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεων κλπ.). Αντίθετα όταν ο e-ΕΦΚΑ οφείλει ποσά στους πολίτες, αυτά επιστρέφονται, ατόκως και με μεγάλες καθυστερήσεις.

Πηγή: OT

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024