Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αμυγδαλιά: Ψεκασμός για την αντιμετώπιση ασθενειών

Αμυγδαλιά: Ψεκασμός για την αντιμετώπιση ασθενειών

Γεωργικές προειδοποιήσεις από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Σερρών

Τη διενέργεια ψεκασμού με κατάλληλο σκεύασμα για την προστασία της νεαρής βλάστησης της αμυγδαλιάς από τις ασθένειες της φόμοψης και της βακτηριακής κηλίδωσης, που ευνοούνται ιδιαίτερα από τις επικρατούσες συνθήκες συνιστά η ΔΑΟΚ της ΠΕ Σερρών

Η ασθένεια της ψόμοψης (φουζίκοκο) που οφείλεται στο μύκητα Phomopsis amygdali, προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές, ιδιαίτερα με υγρό καιρό κυρίως στην ποικιλία φυρανιά (Ferragnes) που είναι ευαίσθητη, ενώ η ποικιλία Τexas είναι ανθεκτική.

Η αποτελεσματική αντιμετώπισή του περιλαμβάνει την απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτικών ιστών κατά τη διάρκεια του χειμερινού κλαδέματος, ενώ συνιστάται ψεκασμός κατά το στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών και στη συνέχεια κάθε φορά που επικρατούν βροχοπτώσεις και υγρός καιρός.

Βακτηριακή κηλίδωση

Η ασθένεια της βακτηριακής κηλίδωσης που εντοπίστηκε πρόσφατα στην περιοχή, οφείλεται στο βακτήριο Xanthomonas arboricola pv pruni και προσβάλλει εκτός από την αμυγδαλιά και όλα τα καλλιεργούμενα πυρηνόκαρπα.

Η αντιμετώπισή της στηρίζεται στην απομάκρυνση των προσβεβλημένων καρπών που παραμένουν μουμιοποιημένοι επάνω στο δέντρο και στην εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών, όταν επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του παθογόνου.

Η επιλογή των κατάλληλων σκευασμάτων θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.

Τέλος, η εφαρμογή των γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται από τους κατόχους πιστοποιητικού γνώσης της ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων τηρώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης σύμφωνα με την ετικέτα.

inSports

«Τρέλα» από τον κόσμο του Ολυμπιακού: «Εξαφανίστηκαν» 4.000 εισιτήρια διαρκείας σε 24 ώρες!

Πανζουρλισμός στον κόσμο του Ολυμπιακού για τα εισιτήρια διαρκείας της νέας σεζόν, καθώς μέσα σε μία μέρα πήραν 4.000 κάρτες και πάνε φουλ για… ρεκόρ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024