Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση: Στο όριο του στατιστικού λάθους η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Μόνο 3 μονάδες μπροστά η ΝΔ

Δημοσκόπηση: Στο όριο του στατιστικού λάθους η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Μόνο 3 μονάδες μπροστά η ΝΔ

Στη δημοσκόπηση της Prorata, οι πολίτες, παρότι αποδίδουν μερίδιο ευθύνης για την τραγωδία στα Τέμπη διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις, από την εποχή Σημίτη, ενδεικτικό είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε, σε ποσοστό 86%, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Στο όριο του στατιστικού λάθους βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών.

Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι 28,5% με απώλειες 1,5%, σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση τον περασμένο Νοέμβριο, και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 25,5%, αυξημένο κατά 0,5%.

Αυτό σημαίνει ότι η «ψαλίδα» κλείνει κατά 2% και βρίσκεται στο 3%, ακριβώς στο όριο του στατιστικού λάθους.

Μεταξύ του «Σφυγμού» Νοεμβρίου και Μαρτίου έχει μεσολαβήσει η τραγωδία των Τεμπών, το αντίκτυπο της οποίας στη διαμόρωση του πολιτικού κλίματος είναι φανερό σε όλες τις μετρήσεις που διεξήχθησαν αυτό το μήνα.

Στη δημοσκόπηση της Prorata, οι πολίτες, παρότι αποδίδουν μερίδιο ευθύνης διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις, από την εποχή Σημίτη, ενδεικτικό είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε, σε ποσοστό 86%, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι (64%) εκτιμούν ότι δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εικόνα του κυβερνώντος κόμματος έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα, ιδίως στους τομείς εκείνους που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με το δυστύχημα των Τεμπών, όπως η ικανότητα της ΝΔ να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών – έναν δείκτη, στον οποίο μέχρι πρότινος υπερείχε συντριπτικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και να διαχειρίζεται ζητήματα διαφθοράς.

Παρόμοια τάση αποτυπώνεται και στη σύγκριση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εικόνα του πρωθυπουργού «θολώνει» σε όλους τους επιμέρους δείκτες, εν αντιθέσει με την αντίστοιχη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκρατεί ή και ενισχύει τα σχετικά ποσοστά του.

Ωστόσο, ο «Σφυγμός» του Μαρτίου αποτυπώνει και μια συνολικότερη εικόνα απογοήτευσης και θυμού, καθώς και μια νέα ιεράρχηση από την πλευρά της κοινής γνώμης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, κυρίως εις βάρος τομέων που παραδοσιακά ευνοούν την κυβέρνηση, όπως τα εθνικά θέματα.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως ανιχνεύεται για πρώτη φορά από την αρχή του τρέχοντος εκλογικού κύκλου μια σημαντική συσσώρευση ψηφοφόρων (67%) στην περιοχή της εκτίμησης ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι οριακό, είτε υπέρ της Ν.Δ. (45%) είτε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (22%).

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024