Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρώσοι ολιγάρχες: Όταν οι κολλητοί του Πούτιν τον αποκαλούν «σατανά»

Ρώσοι ολιγάρχες: Όταν οι κολλητοί του Πούτιν τον αποκαλούν «σατανά»

Σε υποκλαπείσα συνομιλία δύο Ρώσοι ολιγάρχες ακούγεται να χαρακτηρίζουν τον Πούτιν ως «σατανά» και «νάνο»

Σείστηκαν τα θεμέλια της υψηλής – και όχι μόνο- κοινωνίας της Μόσχας, όταν σε μία υποκλαπείσα συνομιλία δύο Ρώσοι ολιγάρχες ακούστηκαν να προσβάλλουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο λόγος για τον ολιγάρχη και πρώην Ρώσος γερουσιαστή Farkhad Akhmedov και το γνωστό Ρώσο μουσικό παραγωγό, Iosif Prigozhin. Οι δύο άνδρες σε ιδιωτική τηλεφωνική τους συνομιλία που υπεκλάπη, κατηγορήθηκαν ότι τον αποκάλεσαν «Σατανά» και «νάνο».

Σύμφωνα με την Daily Mail, όλα άρχισαν όταν διέρρευσε στα μέσα μία τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ δύο Ρώσων ολιγαρχών. Την υποκλαπείσα συνομιλία την πήρε πρώτο το ουκρανικό κανάλι Channel Five και αμέσως μετά διέρρευσε και στα υπόλοιπα μέσα – καθώς και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας. Στο ηχητικό απόσπασμα, οι δύο συνομιλητές ακούγεται να εκθειάζουν την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και έπειτα να βάλλουν κατά του Κρεμλίνου για τις αποτυχίες του, αλλά και να προσβάλλουν ακόμη και το ύψος του Ρώσου προέδρου.

Αν κρίνεις δημόσια τον Πούτιν… πληρώνεις πρόστιμο ή πας φυλακή

Ως γνωστόν, οποιαδήποτε δημόσια κριτική στον Πούτιν στη Ρωσία είναι σπάνια – και όχι μόνο μεταξύ εκείνων που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από την εδραίωση της εξουσίας του.

Όσοι κρίνονται ένοχοι για προσβολή του ρωσικού κράτους, του στρατού του ή του ίδιου του Πούτιν αντιμετωπίζουν πρόστιμα ή ακόμη και φυλάκιση.

Τι ακούγεται να λέει ο Akhmedov για Πούτιν και Μεντβέντεφ

Αφού πλέον η υποκλαπείσα συνομιλία, δημοσιοποιήθηκε, πολλά ανεξάρτητα ρωσικά πρακτορεία – συμπεριλαμβανομένου του Meduza – ανέλυσαν την ηχογράφηση που θεωρείται ότι έγινε στις 24 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη Meduza, ο Akhmedov ακούγεται να λέει ότι η ρωσική κυβέρνηση «μας γ****, τα παιδιά μας, το μέλλον τους, το πεπρωμένο τους», αναφερόμενος στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. ‘Είναι ο Σατανάς’, προσθέτει, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, προτού επικρίνει επίσης τον αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν επίσης Ρώσος πρόεδρος για τέσσερα χρόνια, από το 2008 έως το 2012.

‘Τόσο αυτός [ο Πούτιν] όσο και ο δεύτερος [ο Μεντβέντεφ] είναι διαβόητοι. Οι λιλιπούτειοι είναι γα*** υποβόσκοντες, διαβόητοι’, ακούγεται να λέει ο Akhmedov, αναφέρει η Meduza.

Ο Πούτιν – ο οποίος συχνά φοράει παπούτσια με ψηλά παπούτσια – είναι γνωστό ότι είναι βαθιά ευαίσθητος σχετικά με το μειωμένο ύψος του (1,75 μ.) – με ισχυρισμούς ότι πάσχει από «Ναπολεόντειο σύμπλεγμα». Ο Μεντβέντεφ, με ύψος 1,75 μ., είναι ακόμη πιο κοντός από το αφεντικό του.

Τι ακούγεται να λέει ο Iosif Prigozhin για τον Ζελένσκι

Σχετικά με την εισβολή, ο 53χρονος Prigozhin, θρηνεί ότι οι ρωσικές αρχές χάνουν από την «Kvartal 95» – το όνομα της εταιρείας παραγωγής που ίδρυσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky το 2003, ενώ ο ίδιος ήταν ακόμη ηθοποιός και διασκεδαστής.

Τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της εταιρείας εντάχθηκαν στη διοίκηση του Ζελένσκι αφότου έγινε πρόεδρος. Στον Ζελένσκι και στους στενούς του συμμάχους πιστώνονται πολλές από τις επιτυχίες της Ουκρανίας, ιδίως στο δικαστήριο της κοινής γνώμης. Ο Prigozhin λέει ότι ο Πούτιν θα έπρεπε απλώς να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Ουκρανία και να παραιτηθεί.

‘Το γεγονός ότι λένε ότι πολεμούν εναντίον τους, πέρα δώθε, οι ίδιοι τους έδωσαν αφορμή. Αυτός [ο Πούτιν] οδηγήθηκε σε αυτά τα σκουπίδια. Ο ίδιος έμπλεξε σε αυτό’, ακούγεται ο Prigozhin να λέει στον Akhmedov, αναφέρει η Meduza.

‘Για να είμαι ειλικρινής, f**k it, θα σταματούσα, θα έπαιρνα το βραβείο Νόμπελ και θα έφευγα f**king. Έτσι κι αλλιώς εγκατέλειψα τη χώρα, γαμώτο’, πρόσθεσε. Ο Akhmedov το αμφισβητεί αυτό, λέγοντας στον φίλο του ότι «θα περάσει πολύς καιρός, δυστυχώς» μέχρι ο Πούτιν να αποφασίσει να αποσύρει τους στρατούς του από τη γειτονική χώρα.

Αίσθηση προκάλεσε το πρώτο τηλεφώνημα

Σύμφωνα με τον Meduza, οι βρισιές είναι συνεχείς καθ’ όλη τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας. Λέει ότι η λέξη «F» λέγεται 157 φορές στην ηχογράφηση.

Το τηλεφώνημα που πρωτοεμφανίστηκε στο Telegram έχει προκαλέσει αίσθηση στη Ρωσία παρά τη λογοκρισία του δημοσιεύματος από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης – καθώς φαίνεται να δείχνει ότι οι κύριοι υποστηρικτές του Πούτιν περιφρονούν ιδιαιτέρως τον ίδιο και τον πόλεμό του.

Ο διάλογος Akhmedov – Prigozhin για την Ουκρανία

Στο οργισμένο παραλήρημά του, κατακεραυνώνει έναν από τους παλαιότερους και στενότερους κολλητούς του Πούτιν στην KGB, τον Σεργκέι Τσέμεζοφ, που τώρα είναι επικεφαλής του γίγαντα της υψηλής τεχνολογίας Rostec, βασικού στρατιωτικού προμηθευτή.

‘Το ***** είναι υπεύθυνο για το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και δεν δίνει δεκάρα ****. Είναι οι πιο ****** άνθρωποι στον κόσμο. Η γνώμη μου είναι ότι συμπεριφέρονται σαν βασιλιάδες, σαν θεοί, δεν μπορώ να πω ούτε μια καλή λέξη γι’ αυτούς. Είναι ********».

Ο Akhmedov λέει ότι υπάρχει «συλλογική ενοχή» στην κορυφή της Ρωσίας. ‘Αυτοί στην κορυφή είναι ο καθένας υπεύθυνος για τον τομέα του και τους ****** όλους. Δεν έχει μείνει ούτε ένας καλός. [Ο Πούτιν] έλεγε ότι ο στρατός ήταν το κλειδί, και αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε και στρατός’.

Ο Πούτιν πίστευε ότι είχε μια ικανή πολεμική μηχανή, αλλά ο κύκλος του ‘τον κορόιδεψε, τον κορόιδεψαν, τον κορόιδευαν. ‘Ζουν στη δική τους πραγματικότητα, στον δικό τους κόσμο με συζύγους τις πρώην γραμματείς τους και συμπεριφέρονται σαν να είναι ξεχωριστοί. Όλα είναι τόσο ******. Ο Akhmedov αναρωτιέται αν ο Πούτιν και ο κύκλος του μπορούν να κρατηθούν. ‘Δεν ξέρω’, απαντά ο Prigozhin.

Τα γυρίζει ο Prigozhin σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του

Όταν η προσοχή του Κρεμλίνου στράφηκε στην μεταστροφή των δύο ολιγαρχών, ο Iosif Prigozhin ισχυρίστηκε απεγνωσμένα ότι η ηχογράφηση είχε δημιουργηθεί από «διάφορα δίκτυα», σύμφωνα με τη Meduza. Μάλιστα, για να το εξηγήσει καλύτερα δημοσίευσε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Σε αυτό το μήνυμα, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι φοβόταν τις συνέπειες που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει υπό το φως της ηχογράφησης και δήλωσε ότι ενώ αυτός και ο Akhmedov ίσως έχουν πει κάποιες από τις φράσεις που ακούγονται στην ηχογράφηση, έχουν τροποποιηθεί. Πρόσθεσε ότι για τον Πούτιν τρέφει μεγάλο σεβασμό, λέγοντας ότι είναι μια προσωπικότητα «πλανητικής κλίμακας» και δήλωσε ότι δεν θα φύγει από τη Μόσχα.

Μετά το βίντεο αυτό, οι δημοσιογράφοι αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του Prigozhin ότι πρόκειται για τροποποιημένη τεχνικά συνομιλα. Ο επικεφαλής του ανεξάρτητου τηλεοπτικού σταθμού Vadim Vostrov επέμεινε: «Αυτό δεν μπορεί ούτε να είναι πλαστό ούτε να έχει τροποποιηθεί».

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024