Η Κουμουνδούρου ανοίγει νέο μέτωπο σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίζεται τον αναπληρωτή υπουργό και κάνει λόγο για fake news.

Με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, το τελευταίο 24ωρο, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί ισχυρότατες πιέσεις προς τη Νέα Δημοκρατία και αυτήν τη φορά η επίθεση είναι προς υπουργό της κυβέρνησης. Αφορμή τα όσα αποδίδονται στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση για τα δάνεια στην εταιρεία «Δομόπολις», στην οποία είχε συμμετοχή, και για τη σχετική ρύθμιση δανείου.

Ο καταιγισμός ερωτήσεων, τις οποίες θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν κεντρικό κορμό “τον διακανονισμό που έσβησε, όπως αναφέρει, 2 εκατ. χρέη με μόλις 50.000 ο κ. Παπαθανάσης”.

Ο γαλάζιος υπουργός προαναγγέλλει προσφυγή στη δικαιοσύνη, κάνει λόγο για “ψέματα” και για “δολοφονία χαρακτήρων», ενώ από την αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για ευνοϊκή ρύθμιση, με αιχμές για τη διαφάνεια στο πόθεν έσχες.

Η Κουμουνδούρου, μέσω της υπόθεσης Παπαθανάση, ανοίγει παράθυρο και ακόμα ένα νέο μέτωπο σύγκρουσης  με τη Νέα Δημοκρατία. Επαναφέρει το ζήτημα για τα Πόθεν Έσχες, ενώ, ταυτόχρονα, καταθέτει ερωτήματα για τα δάνεια της ΝΔ, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, και τις  αποπληρωμές αυτών των δανείων. Γι’ αυτό, όπως προαναγγέλλει, επανακαταθέτει την τροπολογία, για να δηλώνονται στο πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, όχι μόνο το ύψος των δανείων, αλλά και οι ρυθμίσεις τους. «Θα την ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία ή φοβάται και άλλους «Παπαθανάσηδες»;», αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρή απάντηση από ΝΔ και διευκρινίσεις

Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της, τη Δευτέρα το απόγευμα, χαρακτηρίζει Fake News, τα όσα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.  Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προσφιλή του τακτική, χρησιμοποιεί Fake news και προχωράει σε «δολοφονία χαρακτήρα», αυτή τη φορά του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση, προκειμένου να πλήξει την Κυβέρνηση. Στην προσπάθειά του αυτή, αδιαφορεί πλήρως για τα πραγματικά στοιχεία και επαναλαμβάνει το γκεμπελικό «πες, πες, κάτι μένει».

Παραθέτει μία λίστα από αλήθειες και ψέματα σχετικά με την υπόθεση, όπου τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «παρά το ότι ο κ. Παπαθανάσης προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό μετά την πρωτόδικη απόφαση εναντίον της οποίας άσκησε έφεση και δια της αποδοχής του συμβιβασμού που συνοδεύτηκε με την καταβολή σημαντικού ποσού, έχει κάνει ρητή δήλωση σε προγενέστερο χρόνο στην τράπεζα ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση εξυγίανσης της εταιρίας παραμένει στο ακέραιο υπεύθυνος ως προς την εγγύησή του, παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις εξυγίανσης δεν θα υποχρεούτο να παραμείνει».

Η Eurobank, ο Πολάκης και τα δάνεια

Από την τράπεζα δόθηκαν διευκρινίσεις και από την Eurobank καταγράφεται ότι εξαντλήθηκαν οι νομικές ενέργειες, και για τις μεταβιβάσεις, και ότι είναι σε ρύθμιση το επίμαχο δάνειο. Η Eurobank αναφέρει, μεταξύ άλλων, όχι χορήγησε το 2005 πίστωση ύψους €1.500.000 στην εταιρεία με την επωνυμία «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Πιστούχος), εγγράφοντας προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα ιδιοκτησίας της. Το 2007 το ποσό της πίστωσης αυξήθηκε κατά 500.000 σε 2.000.000 ευρώ, οπότε καταρτίστηκε και σύμβαση εγγυήσεως με τον κ. Νικόλαο Παπαθανάση (Εγγυητής).

Στις 28.8.2015, η Τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση με συνολική λογιστική απαίτηση ύψους €1.054.674 πλέον τόκων υπερημερίας (σύνολο €1.458.548) και δρομολόγησε όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση του δανείου, όπως έκδοση διαταγής πληρωμής, αγωγές διάρρηξης, πλειστηριασμούς, εξυγίανση της Πιστούχου κ.λπ.

Το 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής (2011) της κυριότητας του ½ εξ αδιαιρέτου ακινήτων ιδιοκτησίας του στο Αγρίνιο (αγροτεμάχια) και την Καλλιθέα (αποθήκη). Ενόψει της αγωγής, η κυριότητα των ακινήτων αναμεταβιβάστηκε στον Εγγυητή και η Τράπεζα ενέγραψε προσημείωση υποθήκης για 60.000 ευρώ, ποσό αντίστοιχο της αξίας των αγροτεμαχίων, ενώ για την μικρής αξίας αποθήκη ο Εγγυητής κατέβαλε ποσό σε μετρητά. Τον Δεκέμβριο του 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση με γονική παροχή (2010) του ½ εξ αδιαιρέτου διαμερίσματος 102,5 τ.μ., 4ου ορόφου, στη Ν. Σμύρνη, με θέση στάθμευσης και αποθήκη. Το διαμέρισμα βαρυνόταν ήδη με πρώτη προσημείωση υπέρ άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Το 2020, εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή. Ασκήθηκε έφεση από τον Εγγυητή και λίγο αργότερα καταρτίστηκε συμφωνία μεταξύ του Εγγυητή και της doValue Greece, ως διαχειρίστρια του ειδικού διαδόχου της Τράπεζας, για την καταβολή από τον Εγγυητή ποσού σε μετρητά. Το σχετικό ποσό υπερβαίνει αυτό που θα μπορούσε να διεκδικηθεί μέσω αναγκαστικής εκποίησης, λαμβανομένου υπόψη και της ύπαρξης προσημείωσης υπέρ άλλου πιστωτή που προηγείται στη σειρά κατάταξης.

Στο πεδίο της αντιπολιτευτικής κριτικής, πέραν από την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, έχει μπει και ο Παύλος Πολάκης. Με ανάρτησή του στο Facebook πετάει καρφιά στην Τράπεζα της Ελλάδος και μιλά για “εξωπραγματικη ρύθμιση στην οφειλή του Παπαθαναση που για 2 εκατομμύρια δάνειο με τους τόκους ,πλήρωσε ΜΟΝΟ 50.000 ευρώ!!!”.

ΣΥΡΙΖΑ για δάνεια ΝΔ: Τι γίνεται με τις αποπληρωμές ;

Για «κυβέρνηση-εταιρεία, κυβέρνηση Α.Ε. που κοιτάζει τα συμφέροντα των δικών της ανθρώπων και όχι τα συμφέροντα της κοινωνίας», έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας στο «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

«Ο κ. Παπαθανάσης πρέπει να δώσει απαντήσεις. Με βάση τα δημοσιεύματα, υπάρχουν στοιχεία ότι η εταιρεία του δανείστηκε 1,8 εκ. ευρώ, με τον ίδιο να μπαίνει ως εγγυητής. Φαίνεται να κούρεψε αυτό το ποσό, το δάνειο που τον βάραινε ως εγγυητή, για 50.000 ευρώ. Ακούγεται αδιανόητο», σημείωσε. «Όταν βλέπεις ότι καθημερινά άνθρωποι χάνουν το σπίτι τους, όταν ενοχλούν πολίτες ακόμα και πριν λήξει η οφειλή τους, όταν βγαίνουν σπίτια σε πλειστηριασμό οικογενειών που είναι πραγματικά ανήμπορες και τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά ο κ. Παπαθανάσης κουρεύει ένα τέτοιο χρέος με 50 χιλιάρικα… το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να δώσει απαντήσεις στο λαό», υπογράμμισε η Πόπη Τσαπανίδου.

«Μιλάμε για μια αλαζονεία άνευ ορίων, μια αίσθηση ότι μπορώ να κάνω κάτι χωρίς να με ελέγξουν. Αυτό το είδαμε και στην υπόθεση Πάτση που έκανε business με κόκκινα δάνεια, το είδαμε στην υπόθεση Καππάτου», πρόσθεσε, λέγοντας ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να δικαιολογήσει κάθε τέτοια υπόθεση.

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλά για ξερίζωμα τους βαθέος κράτους και της διαπλοκής, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να το κάνει. Γιατί δεν μπορεί να τα βάλει με τον ίδιο του τον εαυτό, με τα σωθικά της παράταξής του», σχολίασε.

«Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα συνεχίσουμε να ζητάμε απαντήσεις για τα δάνεια της ΝΔ ύψους περίπου 400 εκ. Τι γίνεται με τις αποπληρωμές αυτών των δανείων; Όπως επίσης χρειάζεται να δώσουν απαντήσεις τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που αθροιστικά χρωστούν 12 εκ. ευρώ», τόνισε η Πόπη Τσαπανίδου.

“Εσβησε 2 εκατ χρέη”

Από χθες το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά απαντήσεις, με την αρχική ανακοίνωση να καταθέτει το αίτημα: «Να δημοσιεύσει τον διακανονισμό που έσβησε 2 εκατ. χρέη με μόλις 50.000 ο κ. Παπαθανάσης »και να αναρωτιέται ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις έχουν κάνει η ΝΔ για χρέη 400 εκατ. και το υπουργικό συμβούλιο για 12 εκατ;.

Τονίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι “την ώρα που χιλιάδες δανειολήπτες ζουν μια περιπέτεια με τα επιτόκια των δανείων τους συνεχώς να αυξάνονται και να απειλείται ακόμα και η πρώτη κατοικία τους, απαιτείται απόλυτη διαφάνεια. Η ΝΔ χρωστάει 400 εκατ. ευρώ. Το υπουργικό συμβούλιο χρωστάει 12 εκ. ευρώ. Έχουν κάνει ρυθμίσεις και τι είδους ρυθμίσεις; Αυτές που κάνουν όλοι οι πολίτες ή «ρυθμίσεις Παπαθανάση»; “Σήμερα αποδεικνύεται γιατί τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να δηλώνεται στο πόθεν έσχες όχι μόνο το ύψος των δανείων αλλά και οι ρυθμίσεις τους. Πόσοι ακόμη «Παπαθανάσηδες» υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ήθελαν να τους κρύψουν”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr