Θα... τσεκάρουν τα social media για να δουν αν συνάδουν τα posts με τα εισοδήματα που δηλώνουν.

Τις αναρτήσεις γνωστών Ελλήνων influencers θα «ξεψαχνίσει» η ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της RealNews, στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι αναρτήσεις φυσικών προσώπων σε Facebook και Instagram θα ελεγχθούν ώστε να διαπιστωθεί αν συνάδει η πολυτελή ζωή που κάνουν με τα εισοδήματα που δηλώνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντι-influencing: Η νέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Ήταν αναμενόμενο να μπούμε και εμείς στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών. Στόχος μας είναι να δηλώνουμε ακέραια στην Εφορία τα εισοδήματα αυτά ώστε να μας καταβληθούν και οι αναλογούντες φόροι. Εγώ προσωπικά επιδιώκω να συνεργάζομαι με εταιρείες και συνεργάζομαι με εταιρείες οι οποίες δεν φοροδιαφεύγουν. Πιστεύω ότι είναι παρατραβηγμένο εάν κρίνουν (οι αρμόδιες Αρχές) από μία φωτογραφία μέσα σε ένα ακριβό αυτοκίνητο ή σε ένα ακριβό σπίτι το οποίο μπορεί να είναι του πατέρα μου, του θείου μου, της φίλης μου ή κάποιου συγγενή μου. Από αυτό να κρίνουμε και να θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποια κρυφά εισοδήματα τα οποία και δεν δηλώνονται» λέει η Μαριάννα Δασυγένη, Instagrammer, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.

Στο στόχαστρο και εταιρείες – φαντάσματα

Για τον έλεγχο σε εταιρείες, στόχος είναι να πέσουν στη «φάκα» επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν φυσική παρουσία, δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών στην Εφορία, δεν τηρούν βιβλία, ούτε εκδίδουν φορολογικά στοιχεία και παρόλα αυτά πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες σε δελεαστικές τιμές μέσω των κοινωνικών δικτύων, γλιτώνοντας έτσι την πληρωμή του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος.

«Εάν αυτές οι εταιρείες που εμφανίζονται στα social media να πωλούν προϊόντα είναι εταιρίες «φαντάσματα», ανύπαρκτες πλέον από κει και πέρα θα οδηγηθούν σε έναν έλεγχο και το κέρδος θα είναι διπλό. Και για το κράτος γιατί πλέον θα σταματήσει αυτό το παρεμπόριο αλλά και δεύτερον γιατί οι ίδιες εταιρείες δεν θα δημιουργούν πλέον αθέμιτο ανταγωνισμό» αναφέρει o Γιάννης Χατζησαλάτας, οικονομικός σύμβουλος.

Τα νέα εργαλεία της ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Παράλληλα η ΑΑΔΕ θέτει σε εφαρμογή εντός του έτους επιπλέον εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής. Σε αυτά περιλαμβάνονται ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δέχεται καταγγελίες από πολίτες για φοροδιαφυγή, το ψηφιακό δελτίο αποστολής που θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά τη διακίνηση των αγαθών, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την Εφορία αλλά και το σύστημα «Eispraxis» που θα παρακολουθεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη και θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr