Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επέστρεψαν στην Ουκρανία 17 παιδιά που είχαν απαχθεί από τους Ρώσους

Επέστρεψαν στην Ουκρανία 17 παιδιά που είχαν απαχθεί από τους Ρώσους

Η απελευθέρωση των παιδιών επαινέθηκε από την επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Μια ομάδα παιδιών από την Ουκρανία που απήχθησαν από τις ρωσικές αρχές και κρατήθηκαν για μήνες σε στρατόπεδα που υποστηρίζονταν από το Κρεμλίνο, απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Οι 17 νέοι μεταφέρθηκαν στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία όταν οι πόλεις τους κατακλύστηκαν από τις δυνάμεις της Μόσχας και τους είπαν ότι οι οικογένειές τους, τους είχαν εγκαταλείψει.

Μια φιλανθρωπική οργάνωση επέστρεψε χθες τα πρώτα από τα παιδιά στα σπίτια τους, όπου διηγήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες από την Daily Mail πώς οι Ρώσοι τα χτυπούσαν με σιδερένιες ράβδους αν εξέφραζαν την υποστήριξή τους στο Κίεβο.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον επίτροπο των παιδιών του, κατηγορώντας τους για εγκλήματα πολέμου σχετικά με τις αναγκαστικές απελάσεις 16.000 παιδιών της Ουκρανίας.

Οι δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα παιδιά που απήχθησαν

Η απελευθέρωση επαινέθηκε από την επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανακοίνωσε ότι θα συμβάλει στη διοργάνωση διάσκεψης για τη διασφάλιση της επιστροφής των ουκρανικών παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

«Είναι μια φρικτή υπενθύμιση των πιο σκοτεινών περιόδων της ιστορίας μας, αυτό που συμβαίνει εκεί για την απέλαση παιδιών. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου», δήλωσε η ίδια, μετά από σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Η Ρωσία κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ότι προσπάθησε να «επανεκπαιδεύσει» τα παιδιά, ενώ ορισμένα από τα θύματα απειλήθηκαν με βία και τιμωρήθηκαν επειδή εξέφραζαν φιλοουκρανικές απόψεις.

Μας χτυπούσαν με σιδερένιες ράβδους

Ένας έφηβος διηγήθηκε πώς τα παιδιά τα χτυπούσαν με σιδερένιες με ράβδους αν μιλούσαν. Είπε ότι ένας αξιωματικός ασφαλείας τον είχε προειδοποιήσει: «Θα σε πάμε σε οικοτροφείο». «Ένα κορίτσι χτυπήθηκε στην πλάτη, είχε μια μεγάλη μελανιά στην πλάτη της», πρόσθεσε.

Επίσης ανέφερε ακόμη ένα περιστατικό με δύο ακόμη παιδιά: «Καθόμασταν στην αίθουσα και εκεί κάποιος φώναξε «Δόξα στην Ουκρανία» και μετά κάποιος απάντησε «Δόξα στους ήρωες». Τους πήραν μακριά. Αλλά δεν ξέρω τι τους συνέβη».

Λίγες στιγμές αφότου το λεωφορείο που επέστρεφε αυτόν και περισσότερα από δώδεκα άλλα παιδιά από τα υπό ρωσική κατοχή εδάφη έφτασε στο Κίεβο, ένα δεκάχρονο αγόρι πήδηξε κατευθείαν στην αγκαλιά του πατέρα του.

Ο Denys Zaporozhchenko κράτησε τον γιο του και τον φίλησε στο μέτωπο, προτού αγκαλιάσει επίσης τις δύο κόρες του, οι οποίες ήταν μεταξύ των 17 παιδιών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους για μήνες.

Ο κ. Zaporozhchenko, που απεικονίζεται με τον γιο του Nikita

Η επανένωση οργανώθηκε από τη Save Ukraine, μια ΜΚΟ που καταπολεμά τις παράνομες, όπως λέει, απελάσεις ουκρανικών παιδιών σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Η Inessa, στη φωτογραφία, αγκαλιάζει τον γιο της Vitaly μετά την επιστροφή του από τα ρωσικά εδάφη

Η Ρωσία λέει ότι έχει σώσει τα παιδιά

Περισσότερα από 16.000 ουκρανικά παιδιά έχουν απελαθεί στη Ρωσία από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με το Κίεβο, ενώ πολλά από αυτά φέρονται να έχουν τοποθετηθεί σε ιδρύματα και ανάδοχες οικογένειες.

Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς, λέγοντας αντίθετα ότι έχει σώσει τα ουκρανικά παιδιά από τη φρίκη του πολέμου.

Να σημειωθεί ότι οι αγνοούμενοι Ουκρανοί παραμένουν χιλιάδες.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024