Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Γαλλία φλέγεται: Αστυνομία και εκατομμύρια πολίτες συγκρούονται στους δρόμους

Η Γαλλία φλέγεται: Αστυνομία και εκατομμύρια πολίτες συγκρούονται στους δρόμους

«Αυτό δεν είναι αστυνόμευση, είναι καταστολή»

Για ένατη συνεχόμενη μέρα η Γαλλία βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό με εκατομμύρια πολίτες να παραμένουν στους δρόμους, διαδηλώνοντας κόντρα στα κυβερνητικά μέτρα για το ασφαλιστικό, προκαλώντας ασφυξία σε σημαντικούς τομείς της χώρας.

Ειδικότερα, τα γαλλικά συνδικάτα την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, οργάνωσαν μια νέα ημέρα απεργιών μετά την ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να εφαρμόσει την πολιτική του, ακόμα και αν είναι αντι-δημοφιλής.

Την ίδια στιγμή λόγων των απεργιών τα διυλιστήρια βρίσκονται σε στάση και ακυρώνονται μαζικά οι μεταφορές. Όπως αναφέρει η Le Monde, η διακοπή του εφοδιασμού από τα διυλιστήρια έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις ελλείψεις καυσίμων για τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια του Παρισιού, προσθέτοντας σε έναν ακόμα πονοκέφαλο στη κρίση.

Ήδη, οι σωροί σκουπιδιών έχουν αυξηθεί δραματικά. Επίσης, περίπου το 30% των πτήσεων στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού ακυρώθηκαν την Πέμπτη. Ο Πύργος του Άιφελ και οι Βερσαλλίες έκλεισαν επίσης λόγω των απεργιών. Οι αποκλεισμοί στα διυλιστήρια πετρελαίου επρόκειτο να συνεχιστούν, με μόνο ένα στα τέσσερα εργοστάσια της TotalEnergies να λειτουργεί στη χώρα. Σε όλα αυτά τα προβλήματα, εκκρεμεί και η επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου της Αγγλίας.


Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, υπήρχαν 1,08 εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία και 119.000 στο Παρίσι. Ωστόσο, το συνδικάτο CGT είπε ότι υπήρχαν 3,5 συνολικά και 800.000 στο Παρίσι.

Στην πρωτεύουσα, η βία ξέσπασε στην κεφαλή της διαδήλωσης, όπου αρκετές εκατοντάδες ντυμένοι στα μαύρα έσπασαν τζάμια και έπιπλα του δρόμου. Επίσης, πέταξαν στους αστυνομικούς πλάκες από τους δρόμους και μπουκάλια βάζοντας φωτιά σε κάδους σκουπιδιών, σύμφωνα με τη Le Monde.

Οι τοποθεσίες στη Γαλλία που ο κόσμος διαδήλωσε, με το μέγεθος των κινητοποιήσεων να είναι ανάλογο του κύκλου

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε υποσχεθεί να παρατάξει 12.000 αστυνομικούς σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 5.000 στο Παρίσι.

Οι διαδηλωτές έκλεισαν αρχικά την οδική πρόσβαση στον τερματικό σταθμό 1 στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle της πρωτεύουσας, σύμφωνα με φωτογραφίες της γαλλικής τηλεόρασης. Τα μισά από όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας ακυρώθηκαν, όπως ανακοίνωσε ο γαλλικός σιδηροδρομικός φορέας SNCF, με το 1/3 του προσωπικού να απεργεί, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές.


Όπως αναφέρει η Le Monde, τουλάχιστον τα μισά από τα τρένα με προορισμό το Παρίσι, δεν ταξίδεψαν. Οι δε εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Παρίσι παρέμειναν σταθεροί στη δέσμευσή τους για απεργία, ενώ έκανε απεργία το 15,5% των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρηση.

Πάντως, την ίδια στιγμή, η δημοτικότητα του Μακρόν έχει πέσει στα χειρότερα επίπεδα από το 2018, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, αγγίζοντας μόλις 28% αποδοχής.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024