Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς σχετίζονται με την Ελλάδα οι συλλήψεις Ρώσων κατασκόπων σε Αλβανία και Σλοβενία

Πώς σχετίζονται με την Ελλάδα οι συλλήψεις Ρώσων κατασκόπων σε Αλβανία και Σλοβενία

Πώς οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης συνεργάζονται για να «ξεψαχνίσουν» τα δίκτυα ρωσικής κατασκοπείας.

Σε ρυθμούς «πράκτορα 007» ή καλύτερα «κόκκινου σπουργιτιού» κινείται τα τελευταία 24ώρα η Ελλάδα, μετά την αποκάλυψη από την ΕΥΠ της δράσης της Ρωσίδας κατασκόπου, «Μαρία Τσάλλα».

Την ώρα που οι ελληνικές Αρχές και η ΕΥΠ επιχειρεί να διαλευκάνει τον τρόπο δράσης της και κατ’ επέκταση της δράσης εν γένει των Ρώσων πρακτόρων, Σλοβένος δημοσιογράφος που βοήθησε να αποκαλυφθεί περίπτωση κατασκοπίας στη χώρα του, εκτιμά ότι είναι αυτονόητη και απαραίτητη η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Και, υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2022, δύο Ρώσοι κατάσκοποι και ένας Ουκρανός συνελήφθησαν στη Ρωσία, υπόθεση για την οποία, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ενημερώνονται υπό άκρα μυστικότητα τους τελευταίους μήνες τα στελέχη της ΕΥΠ. προκειμένου να σκιαγραφήσουν τη δράση Ρώσων κατασκόπων σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

Πώς η σύλληψη των Ρώσων κατασκόπων στη Σλοβενία «ξεσκέπασε» τη Μαρία Τσάλλα

Στο πλαίσιο της διερεύνησης του κύκλου επαφών της «Μαρίας Τσάλλα» από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, έγινε γνωστό ότι το όνομα της Ρωσίδας κατασκόπου βρέθηκε στο σπίτι ενός ζευγαριού Ρώσων που συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2022 στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε το «ΒΗΜΑ» της Κυριακής, ανάμεσα στα ονόματα που βρέθηκαν στο σπίτι των συλληφθέντων στη Σλοβενία, ήταν και αυτό της 35χρονης από την Ρωσία και δεν μπορεί να θεωρείται σύμπτωση ότι έφυγε από την Ελλάδα λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας της στην Σλοβενία.

«Δούλευαν στην περιοχή των Βαλκανίων και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας άκουσα για Κροατία και Βοσνία, ίσως και στη Σερβία δεν είμαι απολύτως σίγουρος. ταξίδευαν πολύ σ’ αυτές τις περιοχές» λέει ο Νόβιτσα Μιχαήλοβιτς, δημοσιογράφος από την Σλοβενία που βοήθησε να αποκαλυφθεί το κατασκοπευτικό δίκτυο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης ήταν αυτή που οδήγησε στην αποκάλυψη του δικτύου, όχι μόνο στη Λιουμπλιάνα, αλλά και την Αθήνα.

«Τα νήματα κινήθηκαν από κάπου αλλού θα έλεγα από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών της Δύσης. Δεν είναι κάτι που η δική μας υπηρεσία μπορούσε να πετύχει μόνη της» σημειώνει ο Μιχαήλοβιτς.

Η σύλληψη των Ρώσων κατασκόπων στην Αλβανία

Τον Αύγουστο του 2022 δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός προσπάθησαν να εισέλθουν σε εργοστάσιο όπλων στην Αλβανία, τραυματίζοντας τους δύο στρατιώτες που τους εμπόδισαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, ο 24χρονος Ρώσος που ταυτοποιήθηκε με τα αρχικά Μ.Ζ. εισήλθε στον χώρο του εργοστασίου και προσπάθησε να τραβήξει φωτογραφίες. Αφού έγινε αντιληπτός, «χρησιμοποίησε νευροπαραλυτικό σπρέι εναντίον δύο φρουρών» προκειμένου να διαφύγει και στη συνέχεια συνελήφθη.

Οι δύο άλλοι δράστες, μία 33χρονη Ρωσίδα που ταυτοποιήθηκε με τα αρχικά Σ.Τ. και ένας 25χρονος Ουκρανός με τα αρχικά Φ.Α επίσης συνελήφθησαν στον χώρο του εργοστασίου.

Πριν από μερικές εβδομάδες η Μόσχα έστειλε αίτημα έκδοσης για τη μια από τους τρεις κατηγορούμενους, ζητώντας την επιστροφή της στη χώρα, με το πρόσχημα ότι καταζητείται για κατασκοπεία σε βάρος της Ρωσίας

«Η Σβετλάνα Τιμοφέεβα κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στην Αλβανία και η Ρωσία την κατηγορεί ότι είναι κατάσκοπος για λογαριασμό ξένων – δυτικών δυνάμεων» λέει ο δικηγόρος, Isuf Shehu, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024