Αισιόδοξα τα μηνύματα για την πορεία των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών

Συνεχίζεται το καλό σερί για τις εξαγωγές των ελληνικών φρούτων και λαχανικών και κατά τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς, το 2023.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2023 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 25,7% σε αξία και κατά 24% σε ποσότητες έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρεκόρ για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ποιες αγορές προτιμούν ελληνικά προϊόντα

Την ικανοποίηση του για τις επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, επισημαίνοντας ότι η «σημαντική άνοδος που παρατηρείται μόνο αισιοδοξία δημιουργεί για τη συνέχεια.

Και εισαγωγές

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αύξηση και των εισαγωγών σε ποσότητες κατά 24% φτάνοντας τους 66.442 τόνους (έναντι 54.492 τόνοι το 2022), με μειωμένη την αξία τους κατά 3,5% έναντι του 2022.

Με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί 72.000 τόνοι πατάτες, 50.000τόνοι μπανάνες , 6.000 τόνοι κρεμμύδια, 900 τόνοι πιπεριές, 1.800 τόνοι μήλα αλλά και 1.200 τόνοι κολοκυθάκια 1.200 τόνοι.

Τα εσπεριδοειδή

Αυξημένες κατά 22,5% είναι οι εξαγωγές πορτοκαλιών από 1/9/22-17/3/2023 οι οποίες ανήρθαν σε 257.656 τόνους 22,5% και κατά 29,6% οι εξαγωγές μανταρινιών, που έφτασαν τους 151.658 τόνους συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Οι μαζικές αποστολές πορτοκαλιών από τρίτες χώρες στις αγορές της ΕΕ προκαλούν σαφώς επικάλυψη με τις ποικιλίες των χωρών παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τιμές των εσπεριδοειδών τρίτων χωρών είναι χαμηλότερες από τις τιμές των ευρωπαϊκών εσπεριδοειδών, που είναι  δυνατές λόγω διαφορετικών παραγόντων», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, τονίζοντας ότι από την ΕΕ ζητείται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από τρίτες χώρες να συμμορφώνονται στα περιβαλλοντικά και φυτουγειονομικά πρότυπα.

Πάντως, την τελευταία εβδομάδα η εξαγωγή ελληνικών εσπεριδοειδών συνεχίσθηκε με διακίνηση μεγαλύτερων ποσοτήτων λόγω βελτιωμένης ζήτησης. Όμως, όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς, παρατηρήθηκε διακίνηση πορτοκαλιών ποικιλιών Lane Late και Valencia κατευθείαν από τον αγρό χωρίς να έχουν περάσει από πιστοποιημένες τυποποιητικές μονάδες, με φύλλα (χωρίς την ύπαρξη σχετικού διαβατηρίου) και χωρίς την προβλεπόμενη σήμανση για την προέλευσή τους.

«Εφιστάται η προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων πορτοκαλιών (κατευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) για να μην πληγεί η φήμη των προϊόντων μας», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr