Αυξημένος κατά 22% σε σύγκριση με πέρυσι ήταν ο φετινός απολογισμός των θυμάτων σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη Γιορτή της Φωτιάς, η οποία ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη στο Ιράν.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο IRNA, 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 4.368 τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα.
Θυμίζει τους «αναστενάρηδες»
Σύμφωνα με την παράδοση, το βράδυ της τελευταίας Τρίτης προς Τετάρτη πριν από την ιρανική πρωτοχρονιά (Νορούζ), πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται σε δημόσιους χώρους. Πολλοί πηδούν πάνω από φωτιές (σ.σ. έθιμο που θυμίζει τους «αναστενάρηδες» στην Ελλάδα) και ρίχνουν πυροτεχνήματα για να αποχαιρετήσουν τη χρονιά που φεύγει. Οι Ιρανοί γιορτάζουν την έλευση του νέου έτους την 21η Μαρτίου.
Οκτώ στα δέκα περιστατικά τραυματισμών αφορούσαν άνδρες ηλικίας έως 79 ετών, ενώ το 44% των τραυματιών είναι ανήλικοι (6-18 ετών), σύμφωνα με τις ιρανικές υγειονομικές αρχές.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.