Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι μαύροι φοιτητές που στρέφονται στην πίστη σκέφτονται λιγότερο την… αυτοκτονία – Τα ευρήματα αμερικανικής έρευνας

Οι μαύροι φοιτητές που στρέφονται στην πίστη σκέφτονται λιγότερο την… αυτοκτονία – Τα ευρήματα αμερικανικής έρευνας

Υψηλότερα τα ποσοστά αυτοκτονιών στους μαύρους σπουδαστές - Σωτήριος ο ρόλος της θρησκείας;

Λιγότερες πιθανότητες να κάνουν επικίνδυνες σκέψεις περί αυτοκτονίας, φαίνεται να έχουν μαύροι φοιτητές στις ΗΠΑ που στρέφονται στη… θρησκεία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα σχετικά με την ψυχική υγεία των μαύρων φοιτητών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Janelle R. Goodwill, που πραγματοποίησε την έρευνα, οι μαύροι φοιτητές που κατέφευγαν να κατηγορούν τον εαυτό τους όταν αγχώνονταν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν αυτοκτονικές σκέψεις.

Η Goodwill ανέλυσε μελέτες σε 400 μαύρους φοιτητές, ηλικίας 18 έως 35 χρονών για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του αυτοκτονικού ιδεασμού, ώστε να βρει τρόπο να διαταράξει τη σχέση αυτών των δύο. Αλλά, ένα από τα βασικά ευρήματα ήταν πως εκείνοι που στράφηκαν στην πίστη τους, για να αντιμετωπίσουν το άγχος, ήταν λιγότερο πιθανό να σκεφτούν να αυτοκτονήσουν.

Ανησυχητικά ποσοστά για τους μαύρους φοιτητές

Σύμφωνα με τις έρευνες, που επικαλείται η Αμερικανίδα ερευνήτρια σε άρθρο της στο The Conversation, ενώ τα ποσοστά αυτοκτονιών για τα λευκά παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών μειώθηκαν ελαφρά – από 1,14 σε 0,77 ανά 1 εκατ. από το 1993 έως το 2012, οι αυτοκτονίες στα μαύρα παιδιά ίδιας ηλικίας σχεδόν διπλασιάστηκαν. Από το 1,36 ανέβηκαν στο 2,54 ανά 1 εκατομμύριο την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, μια ανάλυση δεδομένων από την Έρευνα για τη Συμπεριφορά Κινδύνου Νέων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδειξε ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξήθηκαν κατά 73% για μαύρους μαθητές γυμνασίου μεταξύ 1991 και 2017.

Μια πιο πρόσφατη αναφορά δείχνει ότι οι θάνατοι από αυτοκτονία μεταξύ μαύρων νέων ηλικίας 15 έως 17 ετών αυξήθηκαν κατά 4,9% μεταξύ 2003 και 2017, με τις αυτοκτονίες να αυξάνονται κατά 6,6% στα μαύρα κορίτσια και 2,8% στα μαύρα αγόρια.

Χρειάζονται βοήθεια

Σε προηγούμενη μελέτη (2020) που διεξήγαγε με συνάδελφός της, διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες απόπειρας αυτοκτονίας τους τελευταίους 12 μήνες ήταν 1,48 φορές μεγαλύτερες για τους μαύρους φοιτητές από ό,τι για τους λευκούς φοιτητές.

Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι εάν οι μαύροι φοιτητές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο κολέγιο, λέει η επίκουρη καθηγήτρια, και γι’ αυτό ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετες διασφαλίσεις για να βοηθηθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τους διάφορους στρεσογόνους παράγοντες που αντιμετωπίζουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια του χρόνου τους στην πανεπιστημιούπολη, αλλά σε όλα τα στάδια εξέλιξής τους.

«Για αυτούς τους λόγους, πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τους εκπαιδευτικούς και εκείνους που υποστηρίζουν τους μαύρους μαθητές να κατανοήσουν ότι το να βιώνουν επίμονα συναισθήματα «αυτομαστιγώματος» είναι δυνητικά επιβλαβές για την ψυχική υγεία των μαθητών» υποστηρίζει η ίδια.

Σύμμαχος κάποια… στοιχεία της θρησκείας;

Ζητήθηκε από τους φοιτητές να απαντήσουν σε δηλώσεις όπως «Κατηγορούσα τον εαυτό μου για πράγματα που συνέβησαν» ή «Έκανα κριτική στον εαυτό μου». Ωστόσο, η Goodwill προκειμένου να εξετάσει τον βαθμό σύνδεση των φοιτητών με την θρησκεία και την πίστη τους ζήτησε να απαντήσουν σε δηλώσεις όπως «Προσπαθώ να βρω παρηγοριά στη θρησκεία ή στις πνευματικές μου πεποιθήσεις» και «Προσευχόμουν ή διαλογιζόμουν».

Τα ευρήματα της έρευνας κάνουν την επίκουρη καθηγήτρια να διερευνήσει άλλες πτυχές της θρησκείας που υπογραμμίζουν το ρόλο που παίζει η πίστη για τους νέους και τη συνολική τους ευημερία.

«Εργάζομαι για να αξιολογήσω πώς διάφορες πρακτικές -πως η παρακολούθηση θρησκευτικών λειτουργιών, η ανάγνωση ιερών κειμένων, η ένταξη σε θρησκευτικές κοινότητες και η ανάπτυξη προσωπικής, οικείας σχέσης με τον Θεό- επηρεάζουν τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας με την πάροδο του χρόνου» αναφέρει η ίδια και πιστεύει ότι «αυτό τελικά θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των συγκεκριμένων σημείων της θρησκείας που είναι πιο χρήσιμα ή επιβλαβή για τους μαύρους μαθητές καθώς περνούν από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή».

Sports in

Άρση Βαρών: Σκοτώθηκε στον πόλεμο ο δις πρωταθλητής Ευρώπης Ολεξάντρ Πελεσένκο (pic)

Ο Ουκρανός δις πρωταθλητής Ευρώπης, Ολεξάντρ Πελεσένκο, έπεσε νεκρός στον πόλεμο κατά των Ρώσων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024