Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γέφυρα Σερβίων: Δεν κλείνει για οχήματα κάτω των 3,5 τόνων - SOS από τον επιβλέποντα μηχανικό

Γέφυρα Σερβίων: Δεν κλείνει για οχήματα κάτω των 3,5 τόνων – SOS από τον επιβλέποντα μηχανικό

«Οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε μεγάλο κίνδυνο» προειδοποιεί ο κ. Βούρας - Εισαγγελική παρέμβαση για τη γέφυρα Σερβίων.

Δεν κλείνει η γέφυρα Σερβίων, προς το παρόν, για τα οχήματα κάτω των 3,5 τόνων παρά το γεγονός ότι νωρίτερα σήμερα διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την ασφάλεια χρήσης της από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης.

Στον απόηχο της τραγωδίας στα Τέμπη, οι καταγγελίες για απουσία συντήρησης στη γέφυρα που αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας, ηχούν ακόμα πιο επικίνδυνες, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών.

Όπως αναφέρει το e-ptolemeos.gr, τις επόμενες ημέρες με την τοποθέτηση υπερσύγχρονου υπερσύγχρονου εξοπλισμού οι επιστήμονες θα παρακολουθούν το φαινόμενο εξέλιξης των ρωγματώσεων στη γέφυρα, ενώ αναμένεται νέα σύσκεψη πιθανότατα τη Δευτέρα με την ανάλυση όλων των νέων δεδομένων που θα υπάρχουν.

Στη σύσκεψη που έγινε σήμερα, υπήρχε έντονη ανησυχία από διάφορους υπηρεσιακούς φορείς. Σύμφωνα με το e-ptolemeos.gr, η εισήγηση για κλείσιμο της γέφυρας όσο διαρκούν οι εργασίες έπεσε στο τραπέζι έντονα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό για την ώρα.

Προειδοποίηση Βούρα: «Εγώ ως επιβλέπων του έργου λέω ότι οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε μεγάλο κίνδυνο»

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για την κυκλοφορία των οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων στη γέφυρα Σερβίων, ο Αθανάσιος Βούρας, προϊστάμενος Συγκοινωνιακών Έργων – Επιβλέπων Μηχανικός της Γέφυρας, τονίζει σε υψηλούς τόνους ότι δεν είναι καθόλου σύμφωνος και μάλιστα προειδοποιεί: «Εγώ ως επιβλέπων του έργου λέω ότι οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε μεγάλο κίνδυνο».

«Οι νομικά υπεύθυνοι θεωρούν ότι θα είναι καλό να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι που δεν θέλουν να βάλουν πλάτη στο να γίνει αυτό το μεγάλο άλμα. Δεν θέλουν να βάλουν πλάνη ένα μήνα, θεωρούν ότι θα καταστραφούν αν αυξηθεί το κόστος λειτουργίας, και ως εκ τούτου κάποιοι πρέπει να χάσουν τον ύπνο τους. Εγώ θα προτιμούσα για να κοιμάμαι ήσυχος και για να κοιμούνται ήσυχοι και οι υπόλοιποι, να την κλείσουμε. Οι περισσότεροι από αυτούς που περνούν από τη γέφυρα δεν σέβονται τους όρους κυκλοφορίας. Εγώ ως επιβλέπων του έργου λέω ότι οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε μεγάλο κίνδυνο» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βούρας.

Η καταγγελία που έφερε την εισαγγελική παρέμβαση

Στη γέφυρα εντοπίστηκαν σοβαρές φθορές και η κυκλοφορία για τα φορτηγά έχει ήδη απαγορευθεί. Μάλιστα, ο Αθανάσιος Βούρας ήταν αυτός που αποκάλυψε ότι εδώ και 50 χρόνια που λειτουργεί η Γέφυρα δεν έχουν γίνει έργα συντήρησης.

«Η μόνη συντήρηση αν μπορούμε να το πούμε έτσι, ήταν η αλλαγή ασφαλτοτάπητα που έγινε πριν από μερικά χρόνια και το κλείσιμο των αρμών που υπήρχαν ανάμεσα στα τμήματα της γέφυρας» διευκρίνισε ο Αθανάσιος Βούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Επειδή κάθε έργο είναι διαφορετική περίπτωση, δεν υπάρχει ένας ενιαίος κανονισμός που ορίζει τα διαστήματα στα οποία πρέπει να γίνεται έλεγχος, εξήγησε ο κ. Βούρας, τόνισε ωστόσο ότι έλεγχοι και συντηρήσεις πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία μπορεί να είναι και διετίες, τριετίες. «Δηλαδή, μπορεί να υπάρχουν και μικρής έκτασης φθορές, οι οποίες μπορούν να επιδιορθωθούν άμεσα και γρήγορα και χωρίς να το καταλάβει και κανένας», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «50 χρόνια είναι πολλά».

Χρήζει συντήρησης λόγω πολυκαιρίας

Σχετικά με την συγκεκριμένη γέφυρα, ο κ. Βούρας διευκρίνισε ότι γενικώς χρήζει συντήρησης λόγω της πολυκαιρίας.

«Αυτή η μελέτη αλλά και το έργο είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση, η οποία ήδη έχει δρομολογηθεί και περιμένουμε αυτή τη στιγμή χρηματοδότηση από το υπουργείο για να ξεκινήσει η μελέτη της συντήρησης» επισήμανε ο κ. Βούρας.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «μέχρι να γίνει όλη αυτή η διαδικασία, προχωρήσαμε σε κάποιους μακροσκοπικούς ελέγχους, δηλαδή κοιτάξαμε με το μάτι αν βλέπουμε κάτι και διαπιστώθηκε πριν από δύο χρόνια ότι υπήρχε μια ρωγμή την οποία θεωρήσαμε καταρχήν ότι έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης, πέρα από τη γενικότερη συντήρηση της γέφυρας. Κάναμε λοιπόν πέρυσι δύο μελέτες γρήγορες, fast track, για να εντοπίσουμε ακριβώς το πρόβλημα. Έγινε το σενάριο της επισκευής. Φέτος ξεκινήσαμε την επισκευή αυτού του τμήματος, στο οποίο διαπιστώθηκε η ρωγμή που κατά τη διαδικασία και με βάση αυτό που έπρεπε να κάνουμε, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα με δύο τένοντες από τη γέφυρα».

«Άρα αυτό σημαίνει αναθεωρούμε την αντιμετώπιση, δηλαδή θα τροποποιήσουμε τον τρόπο επιδιόρθωσης σε αυτό το σημείο πιστεύω γρήγορα, θα είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα, τα οποία είναι ένα 1-2 μήνες να τελειώσουμε, καιρού επιτρέποντος και μέχρι τότε, επειδή ακριβώς θέλουμε να είμαστε υπέρ της ασφαλείας, πήραμε την απόφαση να διώξουμε την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από άλλες οδούς. Ξέρω ότι δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα του κόσμου, αλλά είναι πιο ασφαλές», ανέφερε ο κ. Βούρας.

Τι ζητά η Εισαγγελία

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης ζητάει να διερευνηθούν:

Εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μετά την πρόσφατη διαπίστωση ρωγμών στους τένοντες της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων διασφαλίζουν συνθήκες ασφαλούς χρήσης της γέφυρας ακόμα και για οχήματα μικρότερα των 3,5 τόνων.

Εάν, λόγω των περιορισμών στη χρήση της γέφυρας διασφαλίζεται η ασφαλής κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων (άνω των 3,5 τόνων) από εναλλακτικές διαδρομές, ιδίως στις περιπτώσεις που τα οχήματα αυτά διέρχονται από κατοικημένες περιοχές και ποιες ενέργειες έχουν γίνει έως σήμερα για την επίλυση του προβλήματος ασφαλούς κυκλοφορίας στην Γέφυρα Σερβίων και ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης επίλυσης του προβλήματος.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί και η παραμικρή πιθανότητα κινδύνου κατάρρευσης της γέφυρας η Εισαγγελία ζητά την ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέχρι να εξασφαλιστεί ότι η χρήση της δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο.

inSports

Μέσι: «Λατρεύω το ποδόσφαιρο, δεν ήρθε η ώρα ακόμα για να αποσυρθώ»

Ο Μέσι ξεκαθάρισε ότι ακόμα δεν ήρθε η ώρα να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024