Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ακριβαίνουν τα αβγά σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γιατί ακριβαίνουν τα αβγά σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ανατιμήσεις άνω του 70% παρατηρεί η Eurostat σε ευρωπαϊκές χώρες, με τον μέσο όρο να φτάνει το 30% και στην Ελλάδα 25% σε έναν χρόνο

Αποτελεί τη φθηνότερη ζωική πρωτεΐνη, με σημαντική όμως διατροφική αξία. Ωστόσο, για μια σειρά λόγων που άπτονται οικονομικών, γεωπολιτικών και υγειονομικών δεδομένων, τα αβγά σε λίγο θα κοστίζουν χρυσάφι.

Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των αβγών στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκτοξεύτηκαν τον Ιανουάριο κατά 30,4% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, και μάλιστα όταν ανάμεσα στα έτη 2021 και 2022 οι αυξήσεις δεν ξεπερνούσαν το 7%. Η αυξητική πορεία των τιμών δεν άφησε ανεπηρέαστη και την Ελλάδα, η οποία, αν και δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις υψηλότερες αυξήσεις, κατέγραψε διψήφιο ποσοστό και, όπως λένε οι άνθρωποι του λιανεμπορίου, μπορεί οι παραγωγοί να προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί πόσο θα κοστίσουν στους Ελληνες τα περίπου 300 εκατ. αβγά που χρειάζονται για να τσουγκρίσουν το Πάσχα.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η υψηλότερη αύξηση στην τιμή των αβγών καταγράφηκε στην Τσεχία (85% τον Ιανουάριο του 2023, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022), ενώ ακολούθησε η Ουγγαρία (80%) και η Σλοβακία (79%). Οι άνθρωποι της αγοράς αποδίδουν τις αυξήσεις αυτές, που σημειώνονται πανευρωπαϊκά, στο υψηλό κόστος ζωοτροφών, στο υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και στα προβλήματα από τη γρίπη των πτηνών που έπληξαν αρκετές χώρες το 2021 μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ενώ δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τη νόσο των πτηνών, η ραγδαία αύξηση τιμών σε ζωοτροφές και ενέργεια που το 2022 ξεπέρασαν το 45%, σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλα κόστη, όπως τα υλικά συσκευασίας, τα μεταφορικά αλλά και τα εργατικά, τροφοδότησαν την ακρίβεια στο συγκεκριμένο προϊόν, παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων αυτών, με κίνδυνο ακόμα και τη βιωσιμότητα των μονάδων τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ενωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ), η ετήσια επιβάρυνσή της το 2021 ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια ευρώ και το 2022 τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, στην Ελλάδα, η αβγοπαραγωγός πτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους πλέον οργανωμένους κλάδους της ελληνικής κτηνοτροφίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα παραγόμενα στην Ελλάδα αβγά για κατανάλωση καλύπτουν σε ποσοστό περίπου 84,8% τη ζήτηση σε εθνικό επίπεδο. Η ετήσια παραγωγή αβγών για κατανάλωση το 2019 εκτιμάται ότι ανήλθε περίπου στα 1.672 εκατ. αβγά, εκ των οποίων το 76,3%, δηλαδή περίπου 1.275 εκατ. αβγά, υπολογίζεται ότι προέρχεται από συστηματικές μονάδες εκτροφής και το υπόλοιπο από τη χωρική πτηνοτροφία. Το 2020 η παραγωγή μειώθηκε στα 1.612 εκατ. αβγά, εκ των οποίων το 77,95% προερχόταν από συστηματικές μονάδες εκτροφής. Μάλιστα, στην παραγωγή αβγών συστηματικής εκτροφής δραστηριοποιούνται περίπου 740 επιχειρήσεις.

Οσο για το φετινό Πάσχα, κανείς δεν μπορεί ακόμα να προβλέψει τη ζήτηση που θα υπάρξει, κάτι που ενδεχομένως καθορίσει και τις τιμές. Ωστόσο οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι φέτος οι αυξημένες τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη θα βοηθήσουν στον περιορισμό των ελληνοποιήσεων που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το γεγονός ότι το Πάσχα των καθολικών είναι φέτος νωρίτερα από το ορθόδοξο θα αυξήσει τις εξαγωγές, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εγχώρια αγορά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

«Χρυσό» πριμ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την κατάκτηση του Conference League (vid)

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης «χρυσώνει» τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού με πριμ 5.000.000 ευρώ για την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024