Σκιές στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
Καταγγελίες για σωρεία παρατυπιών - Περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες έχουν δηλώσει πως θα ακολουθήσουν τη νομική οδό
Σοβαρά ερωτήματα για τον πολυαναμενόμενο 1ο γραπτό πανελλαδικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εγείρει μερίδα συμμετεχόντων, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να κινηθούν ακόμη και δικαστικά.
Περισσότεροι από 76.700 υποψήφιοι συμμετείχαν το Σάββατο 4 Μαρτίου στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για περίπου 6.500 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για το «απόλυτο» ναυάγιο, με τις… σκιές που καλύπτουν τον διαγωνισμό 2Γ/2022 τόσο σε οργανωτικό όσο και σε διεπιχειρησιακό επίπεδο να είναι αρκετές.
Μάλιστα, περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες έχουν ήδη δηλώσει πως θα ακολουθήσουν τη νομική οδό, διότι τα θέματα σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα άργησαν ακόμη και μιάμιση ώρα, δημιουργώντας ερωτήματα για το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Από την αρχή, μερίδα όσων συμμετείχαν είχε εντοπίσει πρόβλημα με την ώρα προσέλευσης, καθώς σε ορισμένα από τα 527 εξεταστικά κέντρα τήρησαν αυστηρώς τις οδηγίες για την ώρα ενώ άλλα ήταν σαφώς πιο ελαστικά.
Προβλήματα
Την ίδια στιγμή, όπως υπογραμμίζει ο ταμίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, σε κάποια εξεταστικά κέντρα δόθηκαν διευκρινίσεις σε θέματα, σε άλλα δόθηκαν αφού είχε αποχωρήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων ενώ σε κάποια καθόλου. «Δεν έγινε καμία μικρή πρόβα και καμία εκπαίδευση στο προσωπικό των Επιτροπών» εξηγούν κάποιοι που γνωρίζουν καλά τη διαγωνιστική διαδικασία.
Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο εκπαιδευτικός φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας, πολλά πράγματα πήγαν στραβά στον διαγωνισμό, κι αυτό φάνηκε και από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Διαγωνισμού να «ακυρώσει» στην πραγματικότητα 17 από τις 100 ερωτήσεις. «Εγιναν εκτυπώσεις, χωρίς να υπάρχουν ορισμένα απαραίτητα προγράμματα στους παλιούς εκτυπωτές των σχολείων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποια σχήματα σε ερωτήσεις στο κομμάτι των δεξιοτήτων να μη φαίνονται καθόλου». Και παρόλο που θα έπρεπε να προβλεφθεί μια εξατομικευμένη διαδικασία για τους συμμετέχοντες οι οποίοι δεν μπορούσαν να δουν τα συγκεκριμένα θέματα, η Επιτροπή αποφάσισε να πάρει ως σωστές όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές. «Είναι σαν να πριμοδοτούνται οι πιο αδύναμοι» προσθέτει ο Γ. Χατζητέγας.
Απαντήσεις
Πάντως, σύμφωνα με καταγγελίες, υπάρχουν και αρκετές απαντήσεις στα θέματα των σεναρίων στο κομμάτι των δεξιοτήτων που είναι διφορούμενες. Κι αυτό γιατί οι ερωτήσεις σχεδιάστηκαν για να βαθμολογηθούν ποσοστιαία με τη διαβαθμισμένη λογική – από τις τέσσερις απαντήσεις η μία είναι λάθος, άλλες δύο είναι λίγο πιο σωστές και η τέταρτη είναι η ορθότερη -, ωστόσο θα βαθμολογηθεί μόνο η σωστή απάντηση.
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν χθες στα «ΝΕΑ» πως το υπουργείο δεν φέρει ευθύνη για το διαγωνιστικό μέρος. «Το υπουργείο έφτιαξε το νομοθετικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο έρχεται και πατάει ο διαγωνισμός». Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές το υπουργείο, στην οποία αναφέρεται πως δεν είναι δυνατόν «να εγκαλείται το υπουργείο για ανακοινώσεις της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και για επιλογές που κάνει αυτή σε σχέση με τον διαγωνισμό».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
- Συνταγή: Σουφλέ ζυμαρικών με μπρόκολο και κοτόπουλο
- Η παράλληλη επανεμφάνιση Καραμανλή και Σαμαρά εντείνει την πίεση του Μαξίμου
- Παρέμβαση Τραμπ για την εξαγορά της Warner Bros – «Πρόβλημα το μερίδιο της Netflix, θα εμπλακώ στην απόφαση»
- Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Τουρκία
- Δεν θέλει κόπο: 20 λεπτά περπάτημα την μέρα κάνουν τη διαφορά
- Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου – Πού θα έχει ισχυρές καταιγίδες
- Διάστημα: Τζίρος 500 εκατ. ευρώ και 2.500 εργαζόμενοι
- Γκέινορ, Σταλόνε, Kiss και Κρόφορντ: Οι καλλιτέχνες που βραβεύτηκαν σε ένα Kennedy Center που αλλάζει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)



















































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)



![Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/WhatsApp-Image-2025-12-04-at-14.19.42-315x220.jpeg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442