Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγορά ακινήτων: Σε πτώση οι τιμές των κατοικιών παγκοσμίως

Αγορά ακινήτων: Σε πτώση οι τιμές των κατοικιών παγκοσμίως

Τι δείχνει παγκόσμια έρευνα του Reuters

Η πτώση στις τιμές των κατοικιών σε πολλές μεγάλες αγορές (ασφαλώς όχι στην Ελλάδα) θα συνεχιστούν και φέτος, όπως προκύπτει από παγκόσμια δημοσκόπηση του Reuters στην οποία μετείχαν αναλυτές ακινήτων, που είτε προέβλεψαν ελαφρώς πιο απότομες πτώσεις είτε κράτησαν σταθερή την άποψή τους σε σχέση με πριν από τρεις μήνες.

Όπως επισημαίνεται, στο προσκήνιο μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη πτώση, καθώς οι προβλέψεις αυτές συγκεντρώθηκαν πριν από τις δηλώσεις στελεχών της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα (μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ), σύμφωνα με τις οποίες τα επιτόκια των ΗΠΑ πιθανότατα θα ανέβουν υψηλότερα και θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν το κόστος δανεισμού αναφοράς για να περιορίσουν τον πληθωρισμό και η ιστορική έκρηξη των τιμών των κατοικιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID είχε ως αποτέλεσμα η απόκτηση ενός σπιτιού είναι ακόμα πιο μακρινό όνειρο κυρίως για τους νέους.

Άνοδος στα ενοίκια

Αυτό με τη σειρά του έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση στα ενοίκια στις περισσότερες αγορές, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος της στέγασης να πολύ πιο ακριβό τα τελευταία χρόνια.

Οι προβλεπόμενες μειώσεις στις τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ , τον Καναδά , τη Βρετανία , τη Γερμανία , την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έρχονται μετά από μια εκρηκτική αύξηση έως και 50% που καταγράφηκε από την έναρξη της πανδημίας το 2020.

Πράγματι, 50 από τους 96 αναλυτές στις δημοσκοπήσεις, που έγιναν από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου, είπαν ότι η οικονομική προσιτότητα θα επιδεινωθεί το επόμενο έτος.

«Οι αγορές που γνώρισαν την ισχυρότερη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επομένως μέρη όπως η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, οι σκανδιναβικές αγορές, είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο», σχολίασε η Kate Everett-Allen, επικεφαλής διεθνούς παγκόσμιας οικιστικής έρευνας στο Knight Frank.

Όπως έδειξε η δημοσκόπηση, οι τιμές των κατοικιών στον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, που άρχισαν να πέφτουν πέρυσι, προβλέπεται ότι θα σημειώσουν πτώση από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο τουλάχιστον 20%.

Και οι δύο χώρες έχουν σημαντικά υψηλούς δείκτες χρέους προς εισόδημα των νοικοκυριών.

Πρωταγωνιστές της πτώσης

Διψήφια πτώση από τις πρόσφατες κορυφές προβλέπονται επίσης για την Αυστραλία (16,0%), τη Γερμανία (11,5%) και τις ΗΠΑ (10,0%). Οι βρετανικές τιμές κατοικιών αναμενόταν να μειωθούν κατά 8,0%.

Μεταξύ των πιο συχνά αναφερόμενων λόγων για τους οποίους οι τιμές των κατοικιών παραμένουν υψηλές ήταν η περιορισμένη προσφορά, η οποία επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η κατασκευαστική δραστηριότητα σχεδόν σταμάτησε και η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.

«Μια επιβράδυνση στην κατασκευή νέων κατοικιών και η πτώση των οικοδομικών αδειών αναμένεται να βαθύνουν τις ελλείψεις κατοικιών σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, με την αύξηση του πληθυσμού να συνεχίζει να υπερβαίνει την αύξηση της προσφοράς νέων κατοικιών», ανέφεραν αναλυτές της JLL.

«Αναμένεται απόκλιση στην κατασκευαστική παραγωγή το 2023, με τις περισσότερες αγορές να παρουσιάζουν πτώση της προσφοράς».

Ωστόσο, η δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων της Κίνας που πλήττεται από την κρίση, η οποία έχει δει αυξανόμενες χρεοκοπίες το περασμένο έτος, προβλέπεται να ανακάμψει φέτος καθώς οι πολιτικές τόνωσης και η κατάργηση των περιορισμών της COVID-19 βελτιώνουν το κλίμα.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024