Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο πόλεμος για την κληρονομιά του Λέοναρντ Κοέν

Ο πόλεμος για την κληρονομιά του Λέοναρντ Κοέν

Τα παιδιά του τραγουδοποιού κατηγορούν τον πρώην μάνατζέρ του για πλαστογραφία και παράνομες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Στα δικαστήρια αναμένεται να κριθεί η τύχη της κληρονομιάς του Λέοναρντ Κοέν. Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του τραγουδοποιού, τα παιδιά του και μοναδικοί δικαιούχοι του καταπιστεύματός του, Λόρκα και Ανταμ Κοέν, υπέβαλαν μήνυση εναντίον του πρώην μάνατζερ του πατέρα τους Ρόμπερτ Κόρι.

Η Λόρκα και ο Ανταμ κατηγορούν τον Κόρι για πλαστογραφία και ζητούν από το δικαστήριο του Λος Αντζελες να τον απομακρύνει από τον ρόλο του διαχειριστή του καταπιστεύματος που του είχε δώσει ο Κοέν και να επιστρέψει τα χρήματα που κέρδισε από τη συγκεκριμένη δραστηριότητά του μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία του τραγουδιστή που είχε παρακρατήσει.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αίτησης αμφισβήτησης της διαθήκης του Κοέν που είχαν υποβάλλει ο γιος και η κόρη του πέρυσι.

Οπως δήλωσε ο δικηγόρος τους Ανταμ Στρέισαντ μιλώντας στην εφημερίδα «El Pais», αφορμή για τις νέες νομικές δράσεις αποτέλεσε η ομολογία του πρώην δικηγόρου του Κοέν και νυν του Κόρι, Ριβ Τσάντ ότι αφαίρεσε μια σελίδα από το υπογεγραμμένο καταπίστευμα του τραγουδιστή μετά τον θάνατό του και την αντικατέστησε με νέα που παραχωρεί περισσότερες αρμοδιότητες στον Κόρι, ορίζοντάς τον κύριο διαχειριστή.

Από την πλευρά του, ο Κόρι στο παρελθόν είχε αποδώσει σε «λάθος του συμβολαιογράφου» την ασυμφωνία μεταξύ των προσχέδιων των εγγράφων για την περιουσία του Κοέν ενώ δήλωσε ότι είχε ξοδέψει πολύ χρόνο και ενέργεια για να φέρει όλα αυτά τα κέρδη στην περιουσία καθιστώντας τους Ανταμ και Λόρκα «εξαιρετικά πλούσιους».

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 29 Μαρτίου στο Λος Αντζελες και το αποτέλεσμά της θα κρίνει αν τα αδέλφια Κοέν θα καταφέρουν να πάρουν τη διαχείριση της περιουσίας όπως ζητούν.

Μεγάλο μέρος των εσόδων της προέρχονται από τη συμφωνία που έκανε πέρυσι ο Κόρι με τη Hipgnosis Songs για την πώληση των δικαιωμάτων 278 τραγουδιών του Κοέν έναντι του ποσού των 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στα τραγούδια που παραχωρήθηκαν είναι τα «Hallelijah», «Suzanne» και «Bird on the wire» σε μια συμφωνία που επέφερε στον Κόρι το 15% της σε προμήθεια αν και όταν υπογράφθηκε τον Ιούλιο του 2016 ο Κοέν «ήταν σε καταστολή, ετοιμοθάνατος» από καρκίνο όπως ισχυρίζονται τα παιδιά του.

Στη μήνυση περιλαμβάνονται και οι ισχυρισμοί του Κόρι ότι δεν κοίταξε ούτε διάβασε τα σχετικά έγγραφα πριν τα υπογράψει, γεγονός που κατά τους κληρονόμους του Κοέν αποδεικνύουν ότι ακόμα κι αν ισχύει, αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι δεν είναι κατάλληλος για διαχειριστής του καταπιστεύματος.

Η έκθεση του αρχείου

Παράλληλα, ο Κόρι φαίνεται να επωφελήθηκε από τη διοργάνωση έκθεσης με βιβλία, ποιήματα και έργα του Κοέν στην Πινακοθήκη του Οντάριο που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο αφού παρουσιάστηκε ως ο μοναδικός υπεύθυνος της αξιοποίησης του αρχείου του Κοέν.

Σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, τα αδέλφια κατηγορούν τον πρώην συνεργάτη του πατέρα τους ότι απέδωσε στον εαυτό του και τον γιο του εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για την αποθήκευση και τη διατήρηση του αρχείου.

Η διοργάνωση της έκθεσης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις των δύο πλευρών, με τους Ανταμ και Λόρκα Κοέν να κατηγορούν τον Κόρι για παράνομη σύναψη επιχειρηματικών εγχειρημάτων και συμφωνιών για λογαριασμό των κληρονόμων, χωρίς βέβαια τη συγκατάθεσή τους ή τη στοιχειώδη ενημέρωσή τους.

Τα παιδιά του μεγάλου τραγουδοποιού, ισχυρίζονται ότι ο μάνατζερ υπεξαίρεσε περιουσιακά στοιχεία που στην πραγματικότητα τους ανήκουν και μετέφερε τον έλεγχό τους στο καταπίστευμα όπου ο ίδιος ήταν κύριος διαχειριστής, τη στιγμή που αρνούνταν να τους αποδώσει εκατομμύρια δολάρια από την εκμετάλλευσή τους «προκειμένου να συνεχίζει να πλουτίζει παράνομα».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024