Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών εξαιτίας των «κλιμακούμενων» απειλών

Κίνα: Μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών εξαιτίας των «κλιμακούμενων» απειλών

Αιτία για την μεγαλύτερη αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Κίνας τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι οι «κλιμακούμενες» απειλές από το εξωτερικό.

Η Κίνα θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 7.1% εν μέσω προειδοποιήσεων για «κλιμακούμενες» απειλές.

Όπως γράφει το BBC, το Πεκίνο, του οποίου ο στρατιωτικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 225δισ. δολάρια θα προχωρήσει σε αύξηση του κατά 7,1% φέτος, με φόντο τις οξυμένες διεθνείς εντάσεις, που τροφοδότησε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αύξηση ρεκόρ

Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τον ρυθμό αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της περασμένης χρονιάς κατά 6,8% και φέρνει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της Κίνας πίσω από αυτόν των ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο, που ανήλθε πέρυσι σε 740 δισεκ. δολάρια.

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών είναι καθαρά υψηλότερη από την προβλεπόμενη επέκταση του ΑΕΠ, που ορίστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ ότι θα φθάσει το 5,5% το τρέχον έτος.

«Οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να εντείνουν τη στρατιωτική εκπαίδευση και ετοιμότητα σε όλους τους τομείς», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο στρατός πρέπει «να αφιερώσει μεγαλύτερη ενέργεια στην εκπαίδευση υπό συνθήκες μάχης και να ενισχύσει το στρατιωτικό έργο σε όλες τις κατευθύνσεις και τομείς», πρόσθεσε.

Απειλές παντού

Η άνοδός τους ανακοινώνεται ενώ οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί σε διεθνές επίπεδο τις τελευταίες ημέρες, μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, που το Πεκίνο μέχρι σήμερα αρνείται να καταδικάσει, λέγοντας πως συμμερίζεται τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της.

Η ενίσχυση του κινεζικού στρατού προκαλεί ανησυχία και δυσπιστία των χωρών της περιοχής έναντι του Πεκίνου, επειδή υπάρχει πάγια έλλειψη διαφάνειας για το τι ακριβώς καλύπτει ο στρατιωτικός προϋπολογισμός και για το εάν οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες είναι υψηλότερες στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζουν για χρόνια αναλυτές.

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024