Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ο Ομπάμα ήταν παθιασμένος με τη σειρά μας»

«Ο Ομπάμα ήταν παθιασμένος με τη σειρά μας»

Η δημιουργός του animation «We the people» για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Κρις Νι, μιλάει για τη συνεργασία με το πρώην προεδρικό ζεύγος, που ανέλαβε την παραγωγή

Το βιβλίο της ιστορίας ανοίγει και από τις σελίδες του ξεπηδούν οι πρώτοι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών με τη μορφή κινουμένων σχεδίων που έφτιαξαν το σύνταγμα της χώρας. Οι νόμοι, τα δικαιώματα, οι τροπολογίες, οι λειτουργίες και ολόκληρο το στήσιμο του σύγχρονου αμερικανικού κράτους παρελαύνει από την οθόνη, ντύνοντας με σύγχρονες εικόνες, άλλοτε πιο κωμικές κι άλλοτε πιο σοβαρές αλλά πάντα με animation, το ραπάρισμα που ακούγεται και εξηγεί με ρίμες όλα τα προηγούμενα περίπλοκα ζητήματα. Αυτή άλλωστε είναι και η καινοτομία του «We the people», της σειράς animation του Netflix που δημιούργησε το 2021 η Κρις Νι με στόχο να μάθει στα παιδιά τις βασικές αρχές των δικαιωμάτων τους ως σύγχρονοι πολίτες με έναν διασκεδαστικό τρόπο. Για τον λόγο αυτό, η βραβευμένη με Emmy δημιουργός κι άλλων επιτυχημένων σειρών όπως η «Βαμπιρίνα» και «Η μικρή γιατρός», συνεργάστηκε με τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα, οι οποίοι ανέλαβαν την παραγωγή. Μέσα στα 10 πεντάλεπτα επεισόδια της σειράς, χώρεσαν τα βασικά δικαιώματα των αμερικανών πολιτών, αποτυπωμένα μέσω κινουμένων σχεδίων και με πρωτότυπη μουσική γνωστών ράπερ όπως οι Janelle Monáe, H.E.R., Adam Lambert και Brandi Carlile.

«Καθώς οδεύαμε προς τις εκλογές του 2016, ένιωσα ότι η χώρα μας έπρεπε πραγματικά να μιλήσει για τα πολιτικά. Και μπορούσα να δω ότι είχαμε μια γενιά παιδιών που όλο και λιγότερο ενδιαφέρονταν και αποκλείονταν από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της πολιτικής. Ηθελα πολύ, λοιπόν, να κάνω κάτι που να τους απευθύνεται», αναφέρει η Κρις Νι, την οποία συναντήσαμε στο πλαίσιο του 13oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Animasyros. «Εμοιαζε σαν την καλύτερη εκδοχή το να κάνω κάτι που δεν θα δίδασκε απροκάλυπτα. Πήγαμε σε όλους αυτούς τους καλλιτέχνες και τους είπαμε ότι δεν θέλουμε την παιδική εκδοχή της μουσικής σας. Θέλουμε τη μουσική σας για τον συγκεκριμένο σκοπό. Ετσι, καταλήξαμε με μουσική που μπορούσες να ακούσεις στο ραδιόφωνο και αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος που μπορούσαμε να σκεφτούμε για να προσεγγίσουμε αυτό το κοινό», λέει η δημιουργός και διευθύντρια παραγωγής.

Η συνεργασία

Εχοντας ήδη συνεργαστεί στο παρελθόν με τη Μισέλ Ομπάμα, μετά την ανακοίνωση της εμπλοκής του πρώην προεδρικού ζευγαριού με το Netflix σκέφτηκε να τους προτείνει να συμμετάσχουν στην παραγωγή της σειράς. «Αναρωτηθήκαμε αν ήταν τρελό να τους ζητήσουμε να γίνουν εκτελεστικοί παραγωγοί. Οπότε ήταν εκπληκτικό όταν είπαν ναι. Υπέθεσα ότι θα έβαζαν απλά το όνομά τους σε αυτό, κάτι που θα μας βοηθούσε να ανοίξουν πόρτες και το προσωπικό τους θα μας βοηθούσε με ορισμένα πράγματα. Αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ο πρόεδρος πραγματικά ενεπλάκη στο πρότζεκτ. Μας βοήθησε να διαλέξουμε τα δέκα θέματα. Για να είμαι ειλικρινής, αυτή η σειρά σκεφτόμασταν να απευθύνεται σε μικρότερα παιδιά. Αλλά ο πρόεδρος ήταν εκείνο το άτομο που είπε «Ας μεγαλώσουμε τις ηλικίες». Και μετά άκουσε κάθε ένα από τα τραγούδια. Λατρεύει τη μουσική, βλέπετε. Και συχνά είχε πολύ σπουδαίες σημειώσεις και σχόλια να μας δώσει», υπογραμμίζει η Κρις Νι και συνεχίζει: «Μας έλεγε ότι θα λάβουμε τις σημειώσεις του μέχρι την Τρίτη. Και μετά κάτι μεγάλο συνέβαινε στον κόσμο και όλοι λέγαμε ότι δεν πρόκειται να έχουμε τις σημειώσεις ως την Τρίτη αλλά τις έστελνε. Ηταν απίστευτο ότι συμμετείχε τόσο πολύ. Αλλωστε, αυτή είναι η ειδικότητά του. Προφανώς ήταν καθηγητής πολιτικής. Ηταν και πρόεδρος. Οπότε ήταν τόσο παθιασμένος με τη σειρά. Υπήρχε μια φράση σε ένα από τα τραγούδια που έμοιαζε με τσιτάτο που είχε πει παλιότερος πρόεδρος. Και ήταν ο Ομπάμα αυτός που είπε πως στην πραγματικότητα δεν είναι αλήθεια όλο αυτό. Και το ψάξαμε και είχε δίκιο», συμπλήρωσε η animator.

Το «We the people» που πήρε τον τίτλο του από τις πρώτες λέξεις του αμερικανικού συντάγματος, συνέπεσε να κυκλοφορήσει σε μία ταραγμένη περίοδο πολιτικά για τη χώρα, συνεισφέροντας με διαφορετικό τρόπο στον δημόσιο διάλογο περί εμπλοκής των νέων στα κοινά. «Η αλήθεια είναι ότι παραδίδουμε στην επόμενη γενιά ένα πραγματικά ζοφερό μέλλον. Και σίγουρα μπορώ να καταλάβω ότι έχουν αυτήν την αίσθηση για την πολιτική εξουσία τη συγκεκριμένη στιγμή και λένε «Γιατί να εμπλακώ; Είναι άχρηστο, καταθλιπτικό, ζοφερό και δεν θέλω να έχω καμία σχέση με αυτό». Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι να πουν «έχω πραγματικά δύναμη αν εμπλακώ». Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια πραγματική ψηφοφορία των νέων. Και αν παίξoυμε κάποιο ρόλο σε αυτό θα είναι φανταστικό. Ξέρω ότι κάποια από τα κομμάτια χρησιμοποιούνται στα σχολεία και αυτό ήταν πάντα μέρος της πρόθεσής μας. Το πρόγραμμά μας από μόνο του δεν πρόκειται να φτιάξει τον κόσμο. Αλλά κάθε μικρό κομμάτι που μπορούμε να κάνουμε είναι υπέροχο», δηλώνει η Κρις Νι.

Η σημασία της ψήφου

Γνωρίζοντας πολύ καλά τις δυσκολίες του να τραβήξει την προσοχή του νεανικού κοινού, η ίδια επιστρατεύει διαφορετικά καλλιτεχνικά όπλα για να το πετύχει. «Τα παιδιά δεν θέλουν να το ακούν αυτό με σχεδόν κανέναν τρόπο αλλά αν το κάνεις μέσω σπουδαίων μουσικών, αυτοί έχουν τη δύναμη να μεταδώσουν την πληροφορία». Αν και η συγκεκριμένη σειρά έχει καθαρά πολιτικό προσανατολισμό, η δημιουργός επιμένει ότι στόχος της δεν είναι να κατευθύνει την ιδεολογία των θεατών της. «Δεν με νοιάζει πραγματικά ποιον ψηφίζετε. Με νοιάζει που ψηφίζεις. Και αυτές τις μέρες, είναι δύσκολο να το πεις αυτό και να το εννοείς πραγματικά. Αλλά το κάνω, πιστεύω ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ψηφίσουν όλοι και να ξέρουν ότι αν έχουν κάτι που δεν τους αρέσει σε αυτή τη χώρα, πρέπει να μπουν μέσα. Στη χώρα μου, πρέπει να εμπλέκομαι. Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τις άλλες χώρες», υπερθεματίζει η Κρις Νι.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024