Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: «Περαστικά Ελλάδα» εύχεται η Τουρκία - Το μήνυμα Ερντογάν και οι δηλώσεις συμπαράστασης

Τέμπη: «Περαστικά Ελλάδα» εύχεται η Τουρκία – Το μήνυμα Ερντογάν και οι δηλώσεις συμπαράστασης

«Μοιραζόμαστε τον πόνο της Ελλάδας» ήταν το μήνυμα του Τσαβούσογλου - Συλλυπητήρια Ερντογάν σε ΠτΔ και πρωθυπουργό

Μία νέα τραγωδία, αυτή τη φορά στην Ελλάδα, το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έγινε η αφορμή για να πάρουν «φωτιά» οι γραμμές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με το Νίκο Δένδια για συλλυπητήρια και έκφραση αλληλεγγύης ήταν η πρώτη συνομιλία του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με ξένο ομόλογο του, που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΞ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μοιραζόμαστε τον πόνο της Ελλάδας» ήταν το μήνυμα του Τσαβούσογλου στο τουίτερ, ενώ ανακοίνωση συμπαράστασης εκδόθηκε και από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μηνύματα από Ερντογάν και Αλτούν

Σε δήλωση συμπαράστασης και συλλυπητηρίων προς την Ελλάδα προχώρησε και ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έστειλε μηνύματα τόσο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την είδηση να δημοσιοποιεί το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Συλλυπητήρια στην Ελλάδα με ένα τουίτ στα ελληνικά εξέφρασε και ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν. Ένας αξιωματούχος που στην Ελλάδα είναι γνωστός για τις επιθέσεις του.

Και αν η ανάρτηση του Αλτούν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στο πλαίσιο της «πολιτικής» που πρέπει όλοι να ακολουθήσουν μετά και την αλλαγή κλίματος που σημειώθηκε λόγω της στάσης της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα στους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία, τη δική τους αξία έχουν οι απαντήσεις των ακολούθων του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, που εύχονται «περαστικά Ελλάδα».

Όπως η Ελλάδα ευχήθηκε «περαστικά Τουρκία» λίγες μέρες πριν.

«Περαστικά Ελλάδα» και από τους τούρκους πολίτες

«Περαστικά Ελλάδα» και μηνύματα συμπαράστασης στέλνουν και τούρκοι δημοσιογράφοι, μέσα από τα γραπτά τους και των ανταποκρίσεων τους από την Ελλάδα, όπως η ανταποκρίτρια του Ανατολού στην Αθήνα, Ντέρια Οζτζάν.

Παραβιάσεις και υπερπτήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τους σεισμούς το ημερολόγιο παραβιάσεων και υπερπτήσεων στη συντριπτική πλειοψηφία των ημερών δείχνει μηδέν. Ακόμα και όταν σημειώνονται κάποιες παραβιάσεις δεν είναι από μαχητικά.

Μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο για τερματισμό των προκλήσεων; Μάλλον όχι.

Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει σαφώς για αλλαγή πολιτικής. Ούτε από την πλευρά της Τουρκίας ούτε από την πλευρά της Ελλάδας.

Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει πάνω σε νεκρούς για «ευκαιρία συνομιλιών».

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ένταση δεν θα επιστρέψει από το παράθυρο ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις στις δύο χώρες.

Αλλαγή κλίματος

Ωστόσο το κλίμα μεταξύ των δύο λαών θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει. Έστω και αν η ρητορική μεταξύ των πολιτικών είναι πολεμική.

Μετά από δύο τραγωδίες και τα μηνύματα αλληλεγγύης που φτάνουν ανταλλάσσουν οι δύο πλευρές, το ζητούμενο είναι έστω μία προσπάθεια προσέγγισης.

Οι τραγωδίες μπορεί να μην δημιουργούν ευκαιρίες, ωστόσο διαμορφώνουν τις συνθήκες. Και το κλίμα. Συνθήκες και κλίμα μέσα στα οποία είναι αναγκασμένοι να λειτουργήσουν και να ακολουθήσουν οι πολιτικοί.

Αφού όπως είπε έλληνας αξιωματούχος οι πολιτικοί δεν λειτουργούν σε δοκιμαστικό σωλήνα, αλλά είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν ως οφείλουν τις επιταγές της κοινωνίας.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024