Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηράκλειο: Πνίγηκε στη σκόνη - Ομιχλώδες το τοπίο και περιορισμένη η ορατότητα

Ηράκλειο: Πνίγηκε στη σκόνη – Ομιχλώδες το τοπίο και περιορισμένη η ορατότητα

Πνιγμένες στη σκόνη είναι πολλές περιοχές του Ηρακλείου στην Κρήτη, με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική, εξαιτίας των νότιων ανέμων.

Αυξημένες είναι οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη εξαιτίας των νότιων ανέμων, καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ενώ η ορατότητα είναι περιορισμένη κυρίως τις βραδινές ώρες (φωτογραφία, επάνω).

«Πνιγμένες» στη σκόνη

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από περιοχές του Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα από τον Αι Γιάννη Κνωσού, την Φορτέτσα και τον Μαραθίτη, οι οποίες είναι «πνιγμένες» στη σκόνη, όπως μεταδίδει το neakriti.gr.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, η σκόνη αναμένεται να διατηρηθεί στην ατμόσφαιρα αλλά σε ανεκτά επίπεδα, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα πέφτει σε πιο φυσιολογικές για την εποχή τιμές.

Μπορεί λόγω των νοτιοανατολικών ανέμων ο υδράργυρος τις προηγούμενες ημέρες ν’ άγγιξε ακόμη και τους 29 βαθμούς στα δυτικά, ωστόσο σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανώλη Λέκκα προβλέπεται σταδιακή υποχώρηση.

Το σκηνικό πάντως θα παραμείνει ήπιο μέχρι και την επόμενη εβδομάδα.

Μελέτη για τις επιπτώσεις

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία μελέτης που είχε πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τις επιπτώσεις από την αφρικανική σκόνη στην πορεία της υγείας των παιδιών με βρογχικό άσθμα, αλλά και των ασθενών με καρδιακές αρρυθμίες που έχουν βηματοδότη.

Ειδικότερα, για τα παιδιά με βρογχικό άσθμα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται κατά 25% τις ημέρες έξαρσης των συγκεντρώσεων σκόνης στην ατμόσφαιρα, ενώ παρόμοια είναι τα ποσοστά για τους ασθενείς με αρρυθμίες που έχουν βηματοδότη.

Μεταφέρει βαρέα μέταλλα

Η επίπτωση της σκόνης στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτάται από την πυκνότητα του νέφους και τη χρονική διάρκεια έκθεσής του σ’ αυτό.

Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει βαρέα μέταλλα, τα οποία είναι τοξικά για τον άνθρωπο.

Επιστήμονες σημειώνουν ότι στα βαρέα μέταλλα αναφέρονται, ο μόλυβδος, το αρσενικό, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το χρώμιο, ο ψευδάργυρος, το καίσιο και διοξίνες.

«Το μέγεθος των σωματιδίων τα οποία ταξιδεύουν και τελικά φθάνουν στον ελλαδικό χώρο μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στο επιθήλιο του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού.

»Είναι μεγέθους 10mm και διεισδύουν στο ανώτερο αναπνευστικό. Στους βρόγχους είναι έως 2,5mm και διεισδύουν στις κυψελίδες», τονίζει η Ζωή Δεμέστιχα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024