Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: «Καλό μήνα» από τον Αλέξη Τσίπρα με κόκκινα δάνεια και μείωση χρεών

ΣΥΡΙΖΑ: «Καλό μήνα» από τον Αλέξη Τσίπρα με κόκκινα δάνεια και μείωση χρεών

Εν μέσω «πολακικής θύελλας» ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει, προεκλογικά, “εκεί που πονά” ο πολίτης. Τι προτείνει για τα funds

Στο να παρουσιάσει λύσεις “εκεί που πονά” το ελληνικό νοικοκυριό και οι επιχειρήσεις έχει ποντάρει προεκλογικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτάσσοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και για λίγο, τις εσωκομματικές έριδες.

Εν μέσω “πολακικής θύελλας” και έχοντας μαζί του τη νέα γενιά του κόμματος και προβεβλημένα, έμπειρα στελέχη, ο Αλέξης Τσίπρας λέει “καλό μήνα”. Την Τετάρτη θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος.

Διόλου τυχαία, εξάλλου, η προ ημερών συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, σε μία κίνηση να σταλεί το μήνυμα και μάλιστα με θεσμικό τρόπο. Ήταν ένα τετ α τετ ραντεβού, έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια και ενώ οι σχέσεις τους έχουν περάσει αρκετές ανηφοριές.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε στον διοικητή της ΤτΕ «την ανησυχία μας για τη μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία 3,5 χρόνια, αύξηση περίπου 40 δισ. ευρώ, καθώς και για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισ. ευρώ».

Είναι κομβικής σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτές τις εκλογές, να ξεδιπλώσει τις προτάσεις του, σε μια ρεαλιστική βάση, τόσο ως προς την εφαρμογή, όσο και ως προς τα κόστη.

Δυναμική κριτική

Το τελευταίο εξάλλου διάστημα, τόσο ο ίδιος, όσο και αρκετά στελέχη έχουν σηκώσει ψηλά τη σημαία της κριτικής σχετικά με τους πλειστηριασμούς, και κυρίως για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ισχυρίζονται πως «επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας και νομοθετήθηκαν το 2015 δύο βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των servicers: Πρώτον ότι θα έπρεπε να γίνεται προηγούμενη πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη και δεύτερον ότι οι όποιες ενέργειές τους θα φορολογούνται. Το πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν, το παρέκαμψε η κυβέρνηση της ΝΔ και συνέδεσε τις τιτλοποιήσεις με νόμο του 2003. Αυτή η ενέργεια μαζί με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ήταν δύο χειρουργικά χτυπήματα της ΝΔ με αποτέλεσμα το γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, αύριο, Τετάρτη, στις 18:30 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, ο Τομεάρχης Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, η Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργός Λούκα Κατσέλη και ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Δημήτρης Λυρίτσης.

Στους βασικούς άξονες των προτάσεων του αναμένεται να είναι:

  • Η επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με ένα κανονιστικό πλαίσιο για τους servicers.
  • Κατάθεση νέου πλαισίου, μία νέα διαφορετική πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού
  • Να δοθεί μία δυνατότητα προτεραιοποίησης των ρυθμίσεων, μέσα από μια εύκολη πλατφόρμα με κριτήρια τα οποία θα είναι ευρέως αποδεκτά και θα είναι κοινωνικά κριτήρια, για όσους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και δεν καλύπτονται από αυτή τη διαδικασία.
  • Να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια, όπως με τον νόμο Κατσέλη
  • Kατάργηση του πτωχευτικού νόμου

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024