Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι γνώμη έχουν οι Τούρκοι για τους Έλληνες μετά το σεισμό;

Τι γνώμη έχουν οι Τούρκοι για τους Έλληνες μετά το σεισμό;

Η διπλωματία των σεισμών «γεφύρωσε» τις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων. Ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσο θα κρατήσει το καλό κλίμα.

Τρεις εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τις απώλειες χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, η γειτονική χώρα καλείται να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τις χώρες που την παρείχαν βοήθεια, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη.

Αυτή η άμεση συμπαράσταση της χώρας μας στον τουρκικό λαό, έφερε και την αγκαλιά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Ένα γεγονός που για ορισμένους έφερε νέες βάσεις στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ σχολιάστηκε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως σχολιάζουν ειδικοί στη Deutsche Welle, αρκετές ήταν οι χώρες που είχαν προβληματικές σχέσεις με την Τουρκία, ωστόσο μπροστά στην απροσδόκητη αυτή καταστροφή έσπευσαν να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

«Αν έχει κάτι θετικό αυτός ο σεισμός, είναι ότι πολλές χώρες έστειλαν βοήθεια στην Τουρκία, μεταξύ αυτών χώρες με τις οποίες η Τουρκία είχε προβληματικές σχέσεις, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αρμενία» τόνισε ο υπεύθυνος προγραμμάτων στο παράρτημα του γερμανικού Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν των Φιλελευθέρων στη Σόφια, Αρέτ Ντεμιρτζί, ο οποίος εδώ και χρόνια ασχολείται σε βάθος με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δεν είναι «εγγύηση» ο σεισμός

Μιλώντας για τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Ντεμιρτζί υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια νέα αρχή καλών σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας αλλά από την άλλη πλευρά πρόκειται για προβλήματα με βαθιές ρίζες».

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν μπορούν όλα να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη. «Άρα δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο σεισμός μπορεί να αλλάξει τα πράγματα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο «μομέντουμ» θα μπορούσε να συμβάλει θετικά προς μια βιώσιμη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών κι αυτό «χάρη στην αυθόρμητη αντίδραση των απλών πολιτών σε κοινωνικό επίπεδο και στις δύο χώρες».

«Να χτίσουμε πάνω σ΄ αυτά»

Από την πλευρά του ο Τούρκος δημοσιογράφος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινόπουλης Ερκάν Σακά υποστήριξε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να υπήρχαν καλύτερες και πιο βιώσιμες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες τραγωδίες.

«Ας ελπίσουμε ότι θα χτίσουμε πάνω σε όλα αυτά. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο, με τον οποίο βλέπουμε τις διμερείς σχέσεις, να τους δώσουμε μια θετική διάσταση για το μέλλον. Οι τραγωδίες απλώς μας υπενθυμίζουν ότι όλοι είμαστε άνθρωποι» πρόσθεσε μιλώντας στη DW.

«Οι δύο λαοί δεν έχουν κάτι να χωρίσουν»

Την άμεση αντίδραση των Ελλήνων στο δράμα του τουρκικού λαού εστίασε και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νέων Μέσων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης και ερευνήτρια στο Τουρκικό Πρόγραμμα στο ΕΛΙΑΜΕΠ της Αθήνας, Εϋλέμ Γιαναρδάογλου.

«Παρακολουθώ διάφορα γκρουπ στο facebook και στο whatsapp. Έβλεπα τι γράφει ο κόσμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τις σεισμόπληκτες περιοχές» σημειώνει η πανεπιστημιακός μιλώντας στη Deutsche Welle.

«Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ήθελαν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον ήταν εκπληκτικός, αλλά σε επίπεδο μακροπολιτικής ίσως να μην δούμε άμεσα αντίστοιχα αποτελέσματα. Θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε για να δούμε την επίδρασή όλων αυτών των κινήσεων στο μέλλον» συμπλήρωσε.

Τέλος, η Τουρκάλα καθηγήτρια υπογραμμίζει ότι αρκετοί άνθρωποι στην Ελλάδα θέλησαν να δείξουν με τις αναρτήσεις τους στα social media ότι ουσιαστικά οι δύο λαοί δεν έχουν να χωρίσουν κάτι. «Ότι είμαστε φίλοι, γείτονες, ότι βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Επανέφεραν λοιπόν στο προσκήνιο αυτή την αίσθηση της αλληλεγγύης που είχε χαθεί» κατέληξε.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024