Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα 10+1 επαγγέλματα, για τα οποία η «αργία» είναι... άγνωστη λέξη

Τα 10+1 επαγγέλματα, για τα οποία η «αργία» είναι… άγνωστη λέξη

Αν διαβάζετε αυτό το κείμενο σήμερα από τη δουλειά σας, να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι!

Η ιδέα για το εν λόγω θέμα «γεννήθηκε» το βράδυ του Σαββάτου σε ένα σουβλατζίδικο των Κάτω Πετραλώνων. Μόλις είχα γυρίσει από το θέατρο και καθόμουν με έναν φίλο για φαγητό σε ένα από τα πιο γνωστά μαγαζιά της περιοχής.

Χωρίς να το καταλάβω ο φίλος μου είχε πιάσει συζήτηση με την σερβιτόρα και η κουβέντα κινήθηκε γύρω από το «τι κάνουμε εμείς εδώ;». Όχι δεν ήταν υπαρξιακό ερώτημα, ήταν ρεαλιστικότατο. Γιατί Σάββατο βράδυ, το Σαββατοκύριακο του Καρναβαλιού, είμαστε στην Αθήνα και όχι -για παράδειγμα- στην Πάτρα ή την Ξάνθη;

Η απάντηση και για τους τρεις ήταν η ίδια: Γιατί δουλεύουμε!! Τόσο εγώ κι ο φίλος μου, ως δημοσιογράφοι, όσο και η κοπέλα, ως σερβιτόρα θα περάσουμε το τριήμερο στην Αθήνα, επειδή δ0υλεύουμε.

Αυτή η συζήτηση με την εξυπηρετικότατη σερβιτόρα με έκανε να αναλογιστώ πόσοι άνθρωποι βρέθηκαν στην ίδια «μοίρα» με εμένα αυτό το τριήμερο. Δηλαδή πόσοι άνθρωποι δουλεύουν (αν όχι όλες) τις περισσότερες αργίες του χρόνου. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα, Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου, Δεκαπενταύγουστο και πάει λέγοντας…

Ή με πιο απλά λόγια, πόσοι άνθρωποι δεν ανοίγουν ΠΟΤΕ κείμενα με τίτλο «Πότε πέφτουν οι αργίες του 2023 – Τα τριήμερα της χρονιάς».

Έτσι αποφάσισα να σκεφτώ και να γράψω τη λίστα με τα 10+1 (11 δηλαδή) επαγγέλματα που δουλεύουν σήμερα, αλλά… και κάθε αργία.

Στην παρακάτω λίστα σίγουρα (ΣΙΓΟΥΡΑ όμως) κάποια επαγγέλματα θα τα ξεχάσω. Δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο σημαντικά από τα άλλα, απλά στην εν λόγω λίστα θα μπουν τα 11 πρώτα επαγγέλματα που μου ήρθαν στο μυαλό.

Ας τα δούμε

Δημοσιογράφοι

«Η δημοσιογραφία δεν έχει ώρες και μέρες». Αυτό μας έλεγαν οι καθηγητές μας από την πρώτη μέρα που μπήκαμε στη σχολή δημοσιογραφίας. Τότε βέβαια προσωπικά δεν καταλάβαινα… ακριβώς τι εννοούσαν. Με το χρόνια έγινε ξεκάθαρο. Η επικαιρότητα και οι ειδήσεις δεν σταματούν ποτέ, έτσι και η ενημέρωση.

Εκεί μετά το σαρακοστιανό τραπέζι, εσείς θα μπείτε στο in να διαβάσετε τις ειδήσεις της μέρας, οι οποίες και δεν θα γραφτούν μόνες τους…

Γιατροί

Ούτε τις αργίες, ούτε τις εθνικές εορτές (δυστυχώς) δεν σταματά να αρρωσταίνει και να τραυματίζεται ο κόσμος.

Σε αυτή την κατηγορία μπαίνουν και τα φαρμακεία, τα οποία ναι μεν είναι κατά κύριο λόγο κλειστά, ωστόσο πάντα υπάρχουν κάποια ανά την Ελλάδα που εφημερεύουν.

Οδηγοί στα ΜΜΜ

Πώς θα μετακινούνταν όσοι δεν είχαν δικό τους όχημα αν δεν λειτουργούσαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Και οι οδηγοί των ΜΜΜ, λοιπόν, στη λίστα μας.

Οδηγοί ταξί

Το ίδιο με τους από πάνω. Καλό είναι και το λεωφορείο, αλλά και το ταξί σου δίνει την άνεση και την ταχύτητα που κάποιες φορές είναι απαραίτητη.

Σερβιτόροι, υπάλληλοι εστίασης και ντελιβεράδες

Εσύ που δεν δουλεύεις -και καλά κάνεις γιατί είναι αργία- αποφασίζεις να πας για φαγητό έξω. Ποιος θα σου φτιάξει και ποιος θα σου σερβίρει το φαγητό σου; Το ίδιο ισχύει και για τις καφετέριες.

Κι αν δεν πας έξω κι αποφασίσεις να πάρεις το φαγητό ή τον καφέ στο σπίτι, ποιος θα σου το φέρει; Οι ντελιβεράδες, οι οποίοι δουλεύουν και σήμερα, όπως και κάθε αργία.

Περίπτερα – μίνι μάρκετ

Κι ενώ κατευθύνεσαι προς το τραπέζι, στο οποίο είσαι καλεσμένος, βλέπεις ότι έχεις ξεμείνει από τσιγάρα. Η πρώτη σου σκέψη είναι να σταματήσεις σε ένα περίπτερο, ψιλικατζίδικο ή μίνι μάρκετ να αγοράσεις. Γιατί; Γιατί είσαι σίγουρος ότι θα δουλεύουν και σήμερα. Και δίκιο έχεις.

Ζαχαροπλαστεία

Χαλαρός όπως ξεκινάς για το φιλικό σπίτι που είσαι καλεσμένος, κάνεις και μια στάση στο ζαχαροπλαστείο να πάρεις ένα γλυκό, μην πας με άδεια χέρια. Μα κάτσε, δεν είναι αργία; Όχι για τα Ζαχαροπλαστεία.

Βενζινάδικα

Κάπως πρέπει να φτάσεις με το αυτοκίνητο στον προορισμό σου. Κανονικά και τα βενζινάδικα.

Πιλότοι – υπάλληλοι αεροδρομίου

Άλλο ένα επάγγελμα που δεν γνωρίζει αργίες. Έχει τύχει να πετάω την ώρα της Ανάστασης και μόλις έφτασα στο αεροδρόμιο, με το που βγήκα από το αεροπλάνο οι αεροσυνοδοί έδιναν σε όποιον ήθελε το Άγιο Φως. Όμορφη εμπειρία για εμένα, δεν πρέπει να ήταν πολύ χαρούμενοι οι πιλότοι που δούλευαν τέτοια μέρα, τέτοια ώρα.

Το ίδιο ισχύει και για τους αεροσυνοδούς, αλλά και για τους υπόλοιπους υπαλλήλους του αεροδρομίου.

Ηθοποιοί

Δεν πάμε ένα θέατρο απόψε; Πολύ ωραία σκέψη. Και εφικτή, αφού και η ηθοποιοί δουλεύουν κανονικά σήμερα και κάθε αργία. Αλήθεια, έχετε δει τι γίνεται με τις κρατήσεις στα θέατρα τις γιορτινές μέρες, όπως για παράδειγμα τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά;

Σώματα ασφαλείας

Αστυνομικοί; Πυροσβέστες; Ευτυχώς όλοι τους δουλεύουν σήμερα. Ευτυχώς για εμάς που μπορεί να τους χρειαστούμε. Όχι για εκείνους.

Εκείνοι που δουλεύουν μόνο σήμερα

Υπάρχουν και τα επαγγέλματα που δουλεύουν μόνο κάποιες από τις αργίες του έτους. Για παράδειγμα οι φούρνοι σήμερα, ή οι ψαραγορές.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024