Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Maurice Tillet: Η ζωή του παλαιστή που ενέπνευσε τον Σρεκ

Maurice Tillet: Η ζωή του παλαιστή που ενέπνευσε τον Σρεκ

Ο «Γάλλος Άγγελος» που μεσουράνησε στα ρινγκ κατά της δεκαετίας του '40 και ενέπνευσε τη γέννηση του Σρεκ

O Σρεκ είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων. Πράσινος, γιγάντιος, τρομακτικός αλλά καλόκαρδος, κατάφερε να κερδίσει την πριγκίπισσα Φιόνα όχι για την εμφάνισή του αλλά για τον αξιαγάπητο χαρακτήρα του.

Για χρόνια πολλοί πίστευαν ότι το καρτούν βασίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο, ωστόσο η Dreamworks δεν το επιβεβαίωσε ούτε το διέψευσε ποτέ. Οι ομοιότητες όμως με τον παλαιστή Maurice Tillet είναι ανατριχιαστικές.

Από τη Ρωσία στη Γαλλία και το ναυτικό

Γνωστός και ως «Γάλλος Άγγελος», ο Tillet γεννήθηκε το 1903 στη Ρωσία. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στα Ουράλια Όρη, όπου η μητέρα του εργαζόταν ως δασκάλα και ο πατέρας του ήταν μηχανικός σιδηροδρόμων.

Δυστυχώς, η ζωή του ήταν γεμάτη δυσκολίες. Έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία και το 1917 μετακόμισε με την μητέρα του στη Γαλλία, που ήθελε να τον προστατέψει από τη Ρωσική Επανάσταση.

Ο Tillet ήταν 17 ετών όταν παρατήρησε ένα παράξενο πρήξιμο σε πολλά σημεία του σώματός του, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών, των χεριών και του κεφαλιού του. Επισκέφθηκε έναν γιατρό, ο οποίος τον διέγνωσε με ακρομεγαλία. Η ασθένεια έδινε εντολή στην υπόφυση να απελευθερώνει υπερβολικές αυξητικές ορμόνες, και να προκαλεί το πρήξιμο.

Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα τόσο την υπερανάπτυξη των οστών όσο και την πάχυνσή τους. Επίσης, άφησε στον Tillet μια μοναδική εμφάνιση που που αργότερα άλλαξε τη ζωή του για πάντα.

Όνειρό του ήταν να γίνει δικηγόρος. Απέκτησε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, αλλά σύντομα αποφάσισε να τα παρατήσει και να καταταχθεί στο γαλλικό ναυτικό, το οποίο υπηρέτησε ως μηχανικός για πέντε χρόνια.

Το 1937 συνάντησε έναν επαγγελματία παλαιστή, ονόματι Karl Pojello στη Σιγκαπούρη. Ο Karl εντυπωσιάστηκε από την επιβλητική σωματοδομή του Maurice και τον έπεισε να δοκιμάσει την επαγγελματική πάλη.

Οι δυο τους μετακόμισαν στο Παρίσι και σύντομα ξεκίνησαν εντατικές προπονήσεις. Για τα επόμενα δύο χρόνια συμμετείχαν σε αγώνες πάλης στη Γαλλία και την Αγγλία. Ώσπου, η έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939 τους ανάγκασε να φύγουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Χωρίς αντίπαλο» στις ΗΠΑ

Αν και είχαν αφήσει πολλά πίσω τους όταν μετανάστευσαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Tillet κράτησε το όνομα του επαγγελματία παλαιστή o «Άγγελος», το οποίο ήταν ένα παρατσούκλι που του είχε δώσει η μητέρα του σε νεαρή ηλικία για να χαρακτηρίσει τα αγνά και ευγενικά χαρακτηριστικά του.

Στις ΗΠΑ έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο «Γάλλος Άγγελος» και προσέλκυε τα πλήθη λόγω της μοναδικής του εμφάνισης και των ικανοτήτων του.

Τη δεκαετία του 1940 στη Βοστώνη ήταν ο πρωταγωνιστής και ο κόσμος συνέρρεε σε κάθε αγώνα για να τον δει από κοντά. Η δημοτικότητά του αυξανόταν συνεχώς και μάλιστα είχε 19 συνεχόμενους μήνες κατά τους οποίους δεν είχε ηττηθεί από κανέναν αντίπαλο.

Το όνομά του και η παρουσία του είχε τεράστιο αντίκτυπο στο άθλημα της πάλης και σύντομα εμφανίστηκαν πολλοί μιμητές του, όπως ο «Σουηδός Άγγελος», ο «Ρώσος Άγγελος», ο «Καναδός Άγγελος», ο «Τσέχος Άγγελος» και ο «Ιρλανδός Άγγελος».

Η καριέρα του Tillet δεν ήταν μνημειώδης μόνο λόγω του πλήθους που συγκέντρωνε, αλλά και λόγω της ικανότητάς του. Έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών της American Wrestling Association (ΑWΑ) τον Μάιο του 1940 και κράτησε τον τίτλο μέχρι τον Μάιο του 1942. Επίσης, το 1942, κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Η καριέρα του, όμως, ήταν βραχύβια, καθώς η κατάστασή του άρχισε σύντομα να κλονίζεται. Από το 1945, η υγεία του άρχισε να επιδεινώνεται και στους αγώνες του να μην είναι ο παλαιστής που τους βάζει όλους κάτω. Παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε κοντά με τον προπονητή και μάνατζέρ του, Pojello, και συνέχισε να παλεύει.

Τον τελευταίο του αγώνα ο Tillet τον έδωσε το 1953 και ηττήθηκε από τον Bert Assirati. Ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 51 ετών πέθανε στο Σικάγο, όταν έμαθε ότι ο φίλος του Pojello έφυγε από τη ζωή. Θάφτηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο στο Λιθουανικό Κοιμητήριο στο Ιλινόις.

Ο «Γάλλος Άγγελος» με τη χρυσή καρδιά μπορεί να «έφυγε» αλλά συνεχίζει να ζει τόσο μέσα από τις ταινίες του Σρεκ, όσο και από την κληρονομιά που άφησε στον κόσμο της πάλης.

Μπορεί η μοναδική του εμφάνιση να τον βοήθησε να ασχοληθεί με το άθλημα, αλλά ήταν η αδιαμφισβήτητη ικανότητά του που του επέτρεψε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παλαιστές.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024