Υπολογισμούς για το σαρακοστιανό τραπέζι κάνουν τα νοικοκυριά, καθώς η ακρίβεια δεν αφήνει περιθώρια για σπατάλες.

Το MEGA πήρε χαρτί και μολύβι και βγήκε στην αγορά για σαρακοστιανά, μιλώντας με καταναλωτές.

Οι τιμές είναι υψηλές, ενώ υψηλή είναι και η ζήτηση στο πρώτο σαρακοστιανό τραπέζι μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία.

Μία ανάσα πριν από την καθαρά Δευτέρα και οι ιχθυαγορές έχουν την τιμητική τους.

«Φέτος ψώνισα λιγότερο από πέρσι, δεν αξίζει είναι πανάκριβα».

Ο κ. Νίκος Χατζηδάκης, παρόλο που θα γιορτάσει την Σαρακοστή μόνο με την τετραμελή οικογένεια του, ο λογαριασμός για το τραπέζι, όπως λέει, θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ.

«Η λαγάνα ακούω 5 ευρώ, εκεί που παίρναμε δύο – τρεις, τώρα μία. Όπως επίσης τα πράγματα που ψώνισα είναι για τη μέρα! Πέρσι, πρόπερσι έμεναν και την επόμενη, φέτος ψώνισα ίσα – ίσα για τη μέρα».

«Αλμυρά» τα σαρακοστιανά

Οι καταναλωτές θα βρουν την παραδοσιακή λαγάνα από 3,50 έως 5 ευρώ τα 750 γρ.

Το χαλβά 7,90 έως 16,90, τις ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ, ενώ την ταραμοσαλάτα από 6,23 έως 19,31.

Οι περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν ότι οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ο κύριος Βαγγέλης θα γιορτάσει φέτος μόνο με την σύζυγο του. Παρά την εξονυχιστική έρευνα αγοράς, τα έξοδά του έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με πέρσι.

«Πήραμε σουπιές και χταποδάκι και θράψαλα γύρω στα 80-85 ευρώ,  ενώ πέρσι ήταν λιγότερα, στα 45-50 ευρώ».

«Υπάρχουν και πελάτες, που αντί να πάρουν μία λαγάνα, ή επειδή είναι μόνοι τους ή επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, ζητάνε και μισή λαγάνα», δήλωσε ένας αρτοποιός.

Αναφορικά με τη ζήτηση, από ό,τι λένε οι καταστηματάρχες, είναι αρκετά υψηλή σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Ενδεικτικά, το γαριδάκι πωλείται από 5 έως 8 ευρώ, το καλαμάρι από 15 έως 20 ευρώ και οι σουπιές από 10 έως 14 ευρώ.