Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Οι κάλπες στη δίνη της ακρίβειας - Με επιδόματα και «pass» δεν λύνεται το πρόβλημα

Εκλογές 2023: Οι κάλπες στη δίνη της ακρίβειας – Με επιδόματα και «pass» δεν λύνεται το πρόβλημα

Κομβικό σημείο και μείζον πρόβλημα των πολιτών σε όλες τις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών είναι η ακρίβεια.

Με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως «ό,τι δώσαμε, δώσαμε» και δεν θα υπάρξει άλλο «πακέτο» στήριξης μέχρι τις εκλογές, την ακρίβεια να «ροκανίζει» τα ούτως ή άλλως πενιχρά – ως επί το πλείστον – εισοδήματα των πολιτών και τον πληθωρισμό να ανοίγει την «ψαλίδα» των ανισοτήτων, το αποτέλεσμα των εκλογών που έρχονται θα κριθεί από προγράμματα κοστολογημένα, τα οποία θα πρέπει να πείθουν με στοιχεία ότι απαντούν στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις το βασικό πρόβλημα των ερωτηθέντων είναι η ακρίβεια και οι αυξήσεις ακόμη και στα βασικά είδη διατροφής, αλλά και οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί λόγω ενεργειακής κρίσης.

Και ενώ η κυβέρνηση, συνήθως, κάνει λόγο για «εισαγόμενη» ενεργειακή ακρίβεια και «εισαγόμενο» πληθωρισμό, κάνοντας παροχές… εκπτώσεων πότε με το Καλάθι του Νοικοκυριού και πότε με το Market Pass – κάποτε και με το Fuel Pass – η πραγματικότητα δεν αλλάζει και είναι μία: ότι το εισόδημα για τους περισσότερους δεν φτάνει ούτε για να βγάλουν το μήνα.

ΓΣΕΒΕΕ: Το εισόδημα φτάνει μέχρι τις 18 του μήνα

Για μόλις 18 ημέρες επαρκεί το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά, λόγω της εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια και τα είδη διατροφής, χωρίς μάλιστα να ελπίζουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί φέτος, ενώ θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ώστε να περιορίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις των ανατιμήσεων.

Τα δυσοίωνα αυτά ευρήματα προκύπτουν από την 11η ετήσια έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών το 2022 και διεξήχθη υπό τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πολύμηνη κρίση ακρίβειας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε σημαντικά το 2022, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον σημειώνουν αρνητικό πρόσημο, καθώς πάνω από τα μισά νοικοκυριά (51,9%) εκτιμούν ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί το 2023, κάτι που είχε να παρατηρηθεί από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ το 2018.

Μάλιστα, το ποσοστό των νοικοκυριών που αύξησαν τις δαπάνες τους για την κάλυψη βασικών αναγκών καταγράφει τρομακτική άνοδο, καθώς πλέον αφορά τα δύο στα τρία.

Μητσοτάκης: Ανάχωμα απέναντι στην ακρίβεια το Market Pass

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνει ότι το Market Pass αποτελεί «σημαντικό ανάχωμα» της πολιτείας απέναντι στο «διεθνές» κύμα ακρίβειας, ιδιαιτέρως στα τρόφιμα.

Μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Market Pass θα καλύπτει το 10% «όλων των βασικών μηνιαίων εξόδων κάθε ελληνικής οικογένειας για το επόμενο εξάμηνο».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα μιας τετραμελούς οικογένειας, που πληροί τις προϋποθέσεις και κάνει μηνιαίες αγορές 520 ευρώ και άρα θα λαμβάνει 52 ευρω μηνιαία ενίσχυση.

«Όσοι δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κάρτα, θα εισπράττουν το 80% του ποσού της επιδότησης στον λογαριασμό τους», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε: «Επειδή η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι όλα αυτά είναι ψίχουλα που δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει ήδη τις 700.000 για συμμετοχή στο Market Pass, και εκτιμώ ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο».

Φυσικά και θα υπήρχε μεγάλη ανταπρόκριση. Όταν μία οικογένεια είναι με το «πιστόλι στον κρόταφο» κάθε μήνα, θα υιοθετήσει την τακτική «μάζευε κι ας είν’ και ρώγες»…

Τα ίδια ειπώθηκαν, εξάλλου, και για το «περίφημο» Καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο η πλειοψηφία των πολιτών σε πολλές δημοσκοπήσεις έκρινε ως «ανεπαρκέστατο».

Γεγονός είναι – και αυτό δεν αποτελεί άποψη της αντιπολίτευσης – ότι με επιδόματα και πάσης φύσεως… Pass, δεν αντιμετωπίζεται το θέμα της ακρίβειας και, μάλιστα, με τους σημερινούς μισθούς και τις συντάξεις.

ΣΥΡΙΖΑ: «Το πιο σύντομο ανέκδοτο»

«Το πιο σύντομο ανέκδοτο που έχουμε ακούσει ποτέ είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει τους αδύναμους», ανέφερε η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, ενώ χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «πρωθυπουργό της αισχροκέρδειας και των μεγάλων συμφερόντων, που τόλμησε σήμερα να το ισχυριστεί στη Βουλή, όπου εμφανίστηκε σαν τον κλέφτη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, μάλιστα, για τον πρωθυπουργό ότι «κάποιος από τους πολλούς επικοινωνιολόγους που τον συμβουλεύουν, θα έπρεπε τουλάχιστον να του εξηγήσει ότι είναι προκλητικό να εμφανίζεται τόσο αλαζονικός και να αγνοεί τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος».

Και επανέλαβε πως ο κ. Μητσοτάκης «αγνοεί ότι η κυβέρνησή του έχει φτωχοποιήσει τη μεσαία τάξη, με την αφαίμαξη των εισοδημάτων της στο σούπερ μάρκετ, στα πρατήρια της βενζίνης, στους λογαριασμούς του ρεύματος. Και ετοιμάζεται τώρα να τη λεηλατήσει και να υφαρπάξει την περιουσία της με το τσουνάμι των πλειστηριασμών που έρχεται, μετά την πλήρη άρση προστασίας και το νέο πτωχευτικό».

Παράλληλα, το θέμα των πλειστηριασμών, μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, είναι ένα ακόμη «αγκάθι» που πυροδοτεί την πολιτική κόντρα, με τα δύο μεγάλα κόμματα, πάντως, να αναλώνονται κυρίως στο ποιος «έλυσε» τα χέρια των δικαστών για να γνωμοδοτήσουν υπέρ των funds.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024