Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκε η «πρώτη» τουαλέτα με καζανάκι - Χρησιμοποιήθηκε πριν από... 2.400 χρόνια

Ανακαλύφθηκε η «πρώτη» τουαλέτα με καζανάκι – Χρησιμοποιήθηκε πριν από… 2.400 χρόνια

Ο χρήστης καθόταν οκλαδόν

Στην επαρχία Shaanxi της Κίνας ανακαλύφθηκε, το περασμένο καλοκαίρι, η πρώτη τουαλέτα με καζανάκι, ηλικίας 2.400 ετών και αποκαλύφθηκε αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χειροκίνητη τουαλέτα βρέθηκε στα ερείπια ενός παλατιού που βρίσκεται στην Yueyang και οι ίδιοι πιθανολογούν πως χρησιμοποιούνταν ήδη από την περίοδο των εμπόλεμων κρατών (424 π.Χ.) και μέχρι τη δυναστεία Qin (221 έως 206 π.Χ.).

Στην επαρχία Shaanxi της Κίνας ανακαλύφθηκε, το περασμένο καλοκαίρι, η πρώτη τουαλέτα με καζανάκι, ηλικίας 2.400 ετών και αποκαλύφθηκε αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χειροκίνητη τουαλέτα βρέθηκε στα ερείπια ενός παλατιού που βρίσκεται στην Yueyang και οι ίδιοι πιθανολογούν πως χρησιμοποιούνταν ήδη από την περίοδο των εμπόλεμων κρατών (424 π.Χ.) και μέχρι τη δυναστεία Qin (221 έως 206 π.Χ.).

«Είναι η πρώτη και μοναδική τουαλέτα με καζανάκι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Κίνα» σύμφωνα με τον Liu Rui, ερευνητή του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών. «Όλοι στον χώρο έμειναν έκπληκτοι και μετά όλοι μας ξεσπάσαμε σε γέλια» αναφέρει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Rui, η χειροκίνητη τουαλέτα θεωρούνταν «πολυτελές» αντικείμενο, τουλάχιστον για τον ηγεμόνα. Από την άλλη πλευρά, ο υπηρέτης ήταν υποχρεωμένος να κατεβάζει τα απόβλητα του αφέντη του με νερό.

Ο καινοτόμος για την εποχή του σχεδιασμός της τουαλέτας ήταν τέτοιος, έτσι ώστε η «λεκάνη» να βρίσκεται μέσα, ενώ ένας σωλήνας οδηγούσε τα απόβλητα σε έναν εξωτερικό λάκκο. Όπως αναφέρεται στο New York Post, η τουαλέτα ίσως και να χρησιμοποιήθηκε από τον Qin Xiaogong, ο οποίος έζησε από το 381 έως το 338 π.Χ., ή ακόμη και από τον πατέρα του, Qin Xian’gong (424 έως 362 π.Χ.), όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές της υπόθεσης σημειώνουν, επίσης, πως το άνω μισό της κατασκευής δε βρέθηκε στην ανασκαφή, οπότε δεν είναι σαφές αν ο χρήστης καθόταν ή καθόταν οκλαδόν όταν χρησιμοποιούσε την τουαλέτα. Ο Rui υπέθεσε ότι οι χρήστες έπρεπε να κάθονται οκλαδόν, με βάση τα αρχεία των τουαλετών από τη Δυτική Δυναστεία Χαν (206 π.Χ. έως 24 μ.Χ.). «Η τουαλέτα με καζανάκι είναι απτή απόδειξη της σημασίας που έδιναν οι αρχαίοι Κινέζοι στην υγιεινή», δήλωσε ο Rui.

Πριν από την ανακάλυψη της τουαλέτας Yueyang, πιστεύεται ότι η πρώτη τουαλέτα με καζανάκι ανακαλύφθηκε από τον Sir John Harrington τον 16ο αιώνα. Η ανασκαφή της Yueyang στην Κίνα συνεχίζεται από το 2012.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024