Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξειδικευμένα Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη

Εξειδικευμένα Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη

Βάση πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων, το 50% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζει ήδη εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο, ενώ το 25% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη θα αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο μέσα στα επόμενα χρόνια

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία από τις πιο συχνές ασθένειες που πλήττει τον παγκόσμιο πληθυσμό, έχοντας τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αναπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε χρόνο αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ παράλληλα η νόσος αποτελεί μία από τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου. Επιπλέον, η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την υποκείμενη αιτία για πάνω από το 55% των θανάτων των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη. Ειδικότερα για τον ελληνικό πληθυσμό, υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ άλλο 1 εκατομμύριο εμφανίζει προδιαβήτη, ο οποίος και θα εξελιχθεί μελλοντικά σε σακχαρώδη διαβήτη.

Βάση πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων, το 50% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζει ήδη εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο, ενώ το 25% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη θα αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο μέσα στα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, η στεφανιαία νόσος, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η περιφερική αγγειοπάθεια εμφανίζονται από 2 έως 6 φορές σε διαβητικούς ασθενείς και μάλιστα με μικρότερη ηλικία έναρξης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ το κύριο αίτιο που οδηγεί στην ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου είναι η αθηρωμάτωση των αγγείων. Συνεπώς, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη συνίστανται να ενσωματώσουν την σωστή διατροφή, βασισμένη στο μεσογειακό πρότυπο, και την σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα τους, αλλά και να παρακολουθούνται τακτικά σε εξειδικευμένα ιατρεία, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των καρδιολόγων σε συνεργασία με τους διαβητολόγους.

Στόχος των εξειδικευμένων ιατρείων είναι η ολιστική προσέγγιση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, η έγκαιρη πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών, αλλά και τέλος η εξατομικευμένη και αποτελεσματική θεραπεία της νόσου. Ηδη έχουν αναπτυχθεί Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (καθ. Ι. Οικονομίδης και καθ. Β. Λαμπαδιάρη), στο ΓΝΑ Ιπποκράτειο (καθ. Κ. Τσιούφης και επ. καθ. Α. Θανοπούλου) και σε άλλες νοσοκομειακές δομές του ΕΣΥ. Περαιτέρω, είναι ήδη σε λειτουργία το εξειδικευμένο Ιατρείο Καρδιάς και Διαβήτη στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» (καθ. Γ. Σιάσος και καθ. Β. Λαμπαδιάρη).

Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής πάσχει από καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη, προδιαβήτη, παχυσαρκία ή μεταβολικό σύνδρομο και χρήζει ελέγχου καρδιαγγειακής λειτουργίας σε συνδυασμό με ρύθμιση παραγόντων κινδύνου, μπορεί να προγραμματίσει άμεσα και δωρεάν το αντίστοιχο ραντεβού σε ένα από τα Ιατρεία Καρδιάς και Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο Γεράσιμος Σιάσος είναι πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Καρδιολογίας, Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024