Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης έφερε εμφύλιο στο ΔΗΣΥ

Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης έφερε εμφύλιο στο ΔΗΣΥ

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα, με την πλειοψηφία των ομιλητών να χαρακτηρίζουν «προδότη» και «αποστάτη» τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τοξικό είναι το κλίμα που επικρατεί στον Δημοκρατικό Συναγερμό, μετά και την απόφαση για ψήφο κατά συνείδηση στο δεύτερο γύρο των εκλογών για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου την Τρίτη οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα. Με την πλειοψηφία των ομιλητών να χαρακτηρίζουν «προδότη» και «αποστάτη» τον ανεξάρτητο υποψήφιο (που προέρχεται από το ΔΗΣΥ αλλά στηρίζεται από το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ και το ΚΣ – ΕΔΕΚ) Νίκο Χριστοδουλίδη. Αρκετοί τάχθηκαν και υπέρ της «υπέρβασης» όπως είπαν και της ψήφου στον επίσης ανεξάρτητο και υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Μετά τη συνεδρίαση στελέχη του ΔΗΣΥ έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τι προτίθενται να κάνουν με πολλούς από αυτούς ακόμα και αν δεν δημοσιοποιούν το όνομα να λένε «όχι στον αποστάτη».

Κασουλίδης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος στο Πολιτικό Γραφείο τόνισε ότι πρώτα «πρέπει να πούμε όχι στην αποστασία», σε δηλώσεις του την Πέμπτη στον ΑΝΤ1 (Κύπρου) τόνισε:

«Για να μπορέσει να εμπνεύσει τον διεθνή παράγοντα η Κύπρος χρειάζεται οι δυνάμεις που επιθυμούν τη λύση να είναι εκεί. Κάτι που έλειπε από αυτόν τον τόπο είναι κάποια σχετική υπέρβαση των όσων τοποθετούνται παραταξιακά απ’ εδώ και απ’ εκεί. Εγώ είμαι έτοιμος να κάνω την υπέρβαση μου, κι άλλοι το δήλωσαν όπως για παράδειγμα ο ΥΠΟΙΚ. Κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή. Το ΑΚΕΛ δεν την έκανε. Εγώ προσωπικά με τη συνείδηση μου θα ψηφίσω Ανδρέα Μαυρογιάννη γι’ αυτόν τον κύριο λόγο».

Ξεκαθάρισε δε ότι στους λόγους που ψηφίζει Μαυρογιάννη είναι το Κυπριακό, λέγοντας ότι «δεν έτυχε κατάλληλης προσοχής. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή δεν είναι στην επικαιρότητα δεν θα το αντιμετωπίσουμε στο εγγύς μέλλον. Ο διεθνής παράγοντας με τους οποίους μιλούσα αυτόν τον τελευταίο χρόνο είναι διατεθειμένος να έρθει να βοηθήσει τον ΓΓ για επίλυση».

Πετρίδης

Έτοιμος για τη δική του «υπέρβαση» δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανάρτηση που ερμηνεύθηκε ως στήριξη στον Μαυρογιάννη, αφού στο Πολιτικό Γραφείο τάχθηκε υπέρ της ενότητας του ΔΗΣΥ, η οποία όπως είπε «έχει όνομα. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΑΤΗ».

Την ανάρτηση Πετρίδη περί υπέρβασης αναδημοσίευσε και η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, γεγονός που ώθησε να την κατατάξουν και αυτή υπέρ Μαυρογιάννη.

Ανοιχτά υπέρ Μαυρογιάννη

Ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη τοποθετήθηκαν στο Πολιτικό Γραφείο, η κόρη του Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη Κληρίδου καθώς και ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος σε ανάρτηση του την Πέμπτη ανέφερε: «Ο Γιώργος Βασιλείου που τον στήριξε το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ ήταν αντιπολίτευση έφερε στην Κύπρο την ελευθερία της έκφρασης. Ο Αντρέας Μαυρογιάννης (κεντροδεξιός) που τον στηρίζει το ΑΚΕΛ και αν εκλεγεί ο ΔΗΣΥ θα είναι αντιπολίτευση πιστεύω θα εδραιώσει στην Κύπρο την χρηστή διοίκηση και την διαφάνεια! Αυτός είναι ένας από τούς σημαντικούς λόγους που θα ψηφίσω τον Αντρέα Μαυρογιάννη!»

«Σας καλώ με πολλή αγάπη την Κυριακή να δώσετε ψήφο στον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Όχι στον αποστάτη, όχι στο λευκό. Βάζουμε πάνω από την ιδεολογία μας την πατρίδα μας» ήταν η δήλωση και του Χρήστου Πουργουρίδη, επίσης στελέχους του ΔΗΣΥ.

Προσπαθούν να πείσουν υπέρ ΑΚΕΛ

Παραγνώριση της συλλογικής δέσμευσης και απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, παρατηρώντας με λύπη, όπως τονίζει ότι «τα τελευταία 24ωρα, στελέχη της παράταξης εργολαβικά προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις, σε μια προσπάθεια ποδηγέτησης των μελών και φίλων του Δημοκρατικού Συναγερμού προσπαθώντας να πεισθούν για την στήριξη του υποψηφίου του ΑΚΕΛ».

Υπέρ Χριστοδουλίδη

Υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, πέραν του υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος δέχθηκε και την οργή των μελών του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, την Τρίτη, τάχθηκε διά της απόρριψης της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη, ο υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, «συνειδητά, λοιπόν, αφού έχω αξιολογήσει τα πιο πάνω δεν μπορώ να διανοηθώ ότι με τη στάση μου μπορώ να συμβάλω στην επάνοδο του ΑΚΕΛ στην εξουσία και δεν μπορώ να επιλέξω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Να σημειωθεί ότι υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη με σχετική επιστολή τους δηλώνουν και 67 ακαδημαϊκοί.

Το ΕΛΑΜ

«Ψήφο κατά συνείδηση» ανακοίνωσε την Πέμπτη και το ακροδεξιό ΕΛΑΜ. Σημειώνει ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης «επέλεξε να μην απαντήσει στην επιστολή μας. Κατ’ αυτό τον τρόπο δυστυχώς επιβεβαίωσε την πλήρη υποταγή του στις προσταγές της ηγεσίας του ΑΚΕΛ. Ανάλογη αντιδημοκρατική συμπεριφορά εντοπίζεται μόνο σε σοβιετικού τύπου ολοκληρωτικά καθεστώτα, τα οποία οδηγήθηκαν μέσα από τους αγώνες των ίδιων των λαών τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Όσο για τον Νίκο Χριστοδουλίδη το ΕΛΑΜ αναφέρει ότι δεν ικανοποίησε το ΕΛΑΜ αφού υπάρχει «χάσμα».

«Η Ιστορία δεν ξεχνά τους προδότες»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου στο κλείσιμο της ομιλίας του στο Πολιτικό Γραφείο δήλωσε: «Μην ασχολείστε με τους διασπαστές γιατί τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει κάποτε η ιστορία, τους προδότες ποτέ».

Μίλησε για αποστασία, για Ιούδες που δεν στάθηκαν απέναντί του, δηλώσεις τις οποίες επανέλαβε και το βράδυ της Τετάρτης σε συνέντευξη του στο ΡΙΚ.

Ενώ κατηγόρησε τον Χριστοδουλίδη, ότι τη μέρα που αποφάσιζε το ΔΗΣΥ, εκείνος έστειλε επιστολή για να εξηγήσει πόσα υπουργεία θα τους δώσει…

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται το debate των δύο υποψηφίων με την ένταση στο ΔΗΣΥ να συνεχίζεται και τις δηλώσεις των στελεχών να δείχνουν εμφύλιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως σήμερα να τοποθετηθεί και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024