Ανυποχώρητοι δηλώνουν οι καλλιτέχνες αλλά και οι σπουδαστές των σπουδαστές κρατικών, ημικρατικών και ιδιωτικών δραματικών σχολών με το ΠΔ και συνεχίζουν εντατικά τις κινητοποιήσεις τους.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι σπουδαστές προχώρησαν σε κατάληψη της σκηνής Rex επί της Πανεπιστημίου με αποτέλεσμα όλο το Εθνικό θέατρο να τελεί υπό κατάληψη, καθώς το συντονιστικό τους έχει καταλάβει από το Σάββατο και το κτίριο της Αγίου Κωνσταντίνου.

Παράλληλα, το πρωί βρέθηκαν στο ΥΠΠΟΑ, όπου έκαναν συμβολική κατάληψη ενώ κατόπιν οι καλλιτέχνες οδηγήθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας και θα συνεχίσουν στο θέατρο REX και στο Εθνικό Θέατρο.

Η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου

Ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου λόγω της απεργίας που προκήρυξε το ΣΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα ακυρώνονται:

Η σπασμένη στάμνα του Χάινριχ φον Κλάιστ, Κεντρική Σκηνή

Βρυκόλακες του Χένρικ Ίψεν, Κεντρική Σκηνή

Ο Άλλος της Πένυς Φυλακτάκη, Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

Η Χάιντι και τα βουνά του Ανδρέα Φλουράκη, Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

Το ξύπνημα της άνοιξης του Φρανκ Βέντεκιντ σε διασκευή της Άνια Ράις, Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

Οι θεατές που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια έχουν τη δυνατότητα αλλαγής ημερομηνίας ή ακύρωσης και επιστροφής του αντιτίμου. Όσοι εκ των θεατών έχουν αγοράσει τα εισιτήριά τους ηλεκτρονικά, θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη διαδικασία ακύρωσης ή αλλαγής των εισιτηρίων τους. Εισιτήρια που αγοράστηκαν από φυσικό σημείο προπώλησης, μπορούν να αλλαχθούν ή να ακυρωθούν στο σημείο όπου αγοράστηκαν.

Η ανακοίνωση της Π.Ο.Θ.Α

Πενήντα και πλέον μέρες που έχει υπογραφεί το ντροπιαστικό για τον κλάδο μας Π.Δ. 85/2022, συνεχίζουμε ακάθεκτοι και ακόμα πιο συσπειρωμένοι. Οι συνεχείς μαζικές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, οι καταλήψεις από τους σπουδαστές και η σύσσωμη υποστήριξη των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού, δείχνει την κοινή πορεία ενάντια στην κολλεγιοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών.

«Οι κυβερνητικοί εμπαιγμοί και οι κενές τροπολογίες δεν συνιστούν σοβαρή αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων του κλάδου μας. Δεν σταματάμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας:

– Άμεση απόσυρση του Π.Δ. 85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.
– Επαναφορά των επαγγελμάτων μας στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).
– Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγράμματα στο Σπουδαστικό Σώμα.
– Ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.
– Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους την αδιάλλακτη στάση και να εισακούσει τα αιτήματά μας».