Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νορβηγία: Ο Αρτούρ Γκερέν-Μπέρι κολυμπά με όρκες στον παγωμένο αρκτικό ωκεανό

Νορβηγία: Ο Αρτούρ Γκερέν-Μπέρι κολυμπά με όρκες στον παγωμένο αρκτικό ωκεανό

Ο Αρτούρ Γκερέν-Μπέρι είναι πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην ελεύθερη κατάδυση κάτω από πάγο χωρίς μπουκάλες οξυγόνου.

Ο Αρτούρ Γκερέν-Μπέρι κολυμπά με όρκες στον παγωμένο αρκτικό ωκεανό. Για τον παγκόσμιο πρωταθλητή αυτό δεν είναι απλώς ένα άθλημα. Πάνω απ’ όλα, θέλει να παρατηρεί τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον.


Προσοχή, μια όρκα!

Ενα πτερύγιο αναδύεται από τα βάθη, μπροστά από το νησί Σπίλντρα στον Αρκτικό Πόλο, στη Νορβηγία: μια όρκα, γνωστή και ως φάλαινα-δολοφόνος, έρχεται στην επιφάνεια για να πάρει μια ανάσα. Τα ζώα κυνηγούν ρέγγες στα παγωμένα νερά του φιόρδ Κβέναγκεν.


Μοναδική εμπειρία

Ο Αρτούρ Γκερέν-Μπέρι περίμενε αυτή τη στιγμή. Ο γάλλος δύτης παίρνει μια βαθιά ανάσα και βουτάει στον κρύο Αρκτικό Ωκεανό με τρεις βαθμούς Κελσίου. Κατά καιρούς, η θερμοκρασία του νερού πέφτει κάτω από το μηδέν. «Είμαι μέσα στο νερό δίπλα σε δύο άγρια ζώα που με αποδέχονται. Είναι φανταστικό», δήλωσε ο 38χρονος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Πρωταθλητής στην ελεύθερη κατάδυση κάτω από πάγο

Ο Γκερέν-Μπέρι είναι πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην ελεύθερη κατάδυση κάτω από πάγο χωρίς μπουκάλες οξυγόνου. Μπορεί να βουτήξει σε βάθος πάνω από 120 μέτρα και να κρατήσει την αναπνοή του γι’ αρκετά λεπτά. Στη Νορβηγία, ωστόσο, οι βουτιές του διαρκούν 30 δευτερόλεπτα. Κολυμπά περίπου 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού κοντά στις όρκες.


Οπως στο μπαλέτο…

Για μια εβδομάδα, ο Γκερέν-Μπέρι βουτούσε στο μικροσκοπικό χιονισμένο νησί στον μακρινό βορρά όπου ζουν ελάχιστοι άνθρωποι. Κολυμπούσε πίσω από όρκες. «Κινούνται συγχρονισμένα όπως στο μπαλέτο», λέει μ’ ενθουσιασμό ο δύτης. «Θα ήθελα να τις ακολουθήσω κι άλλο, αλλά αυτό είναι αδύνατο, είναι πολύ γρήγορες και μ’ αφήνουν πίσω».

Βουτώντας στην ομορφιά

«Σ’ αυτό το περιβάλλον ξεχνάς την κούραση, το κρύο και τον φόβο», εξηγεί ο Γκερέν- Μπέρι. Στο ταξίδι του στον Αρκτικό Πόλο απολαμβάνει τη φύση πάνω απ’ όλα. «Οταν βγαίνω στην επιφάνεια για ν’ αναπνεύσω, βλέπω γύρω μου βράχους καλυμμένους με πάγο. Περιτριγυρίζομαι από ομορφιά».


Η καλύβα του Αρτούρ

Μεταξύ των καταδύσεων ο Αρτούρ Γκερέν-Μπέρι προστατεύεται από τις κακές καιρικές συνθήκες σ’ αυτή την παραδοσιακή νορβηγική καλύβα. Η καλύβα, που μοιάζει περισσότερο με λόφο, είναι φτιαγμένη από ξύλο, χώμα και γρασίδι. Μέσα ανάβει φωτιά για να ζεσταίνεται.


Φως στην πολική νύχτα

Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου φως κατά τη διάρκεια της πολικής νύχτας, έτσι οι βοηθοί φωτίζουν τον Γκερέν-Μπέρι μ’ έναν προβολέα. «Ηθελα να επιστρέψω στην ουσία της ελεύθερης κατάδυσης, να εξερευνήσω τον υποβρύχιο κόσμο, να κάνω ανακαλύψεις και ανταμείφθηκα», λέει ο δύτης.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024