Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κρας τεστ» για τον ακτιβισμό του Τσίπρα

«Κρας τεστ» για τον ακτιβισμό του Τσίπρα

Προβληματισμένα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη νέα τακτική της Κουμουνδούρου

Είναι η εβδομάδα που, παρά την κακοκαιρία, θα δοκιμαστεί ο νέος θεσμικός ακτιβισμός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τη λευκή απεργία από τις ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή. Προαναγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ζάππειο από τον Αλέξη Τσίπρα και όπως λέει το παρασκήνιο, μόλις στο παρά πέντε το έμαθε η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος – όχι με λίγα ερωτήματα και αντιρρήσεις.

Κατ’ αρχάς υπήρξε μια ασάφεια ως προς την ίδια την επιλογή. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αποχή μόνον από τις ονομαστικές ψηφοφορίες – πλην της συζήτησης για την απαγόρευση του ναζιστικού μορφώματος -, αλλά αυτό δεν έγινε κατανοητό ακόμη και από βουλευτές του που νόμιζαν πως η λευκή απεργία αφορά το σύνολο των παρουσιών στη Βουλή. Η όλη κίνηση πάντως φαίνεται σε πρώτη φάση να τρόμαξε ένα πιο κεντρώο κοινό που δεν βλέπει με θετικό μάτι σε τούτη τη συγκυρία τους «ακτιβισμούς» τέτοιου τύπου και αναζητάει πειστικό σχέδιο από τις πολιτικές δυνάμεις.

Επίσης ένας παράλληλος φόβος για την εν λόγω επιλογή είναι μήπως τελικά πάει και άλλο πίσω η ημερομηνία των εθνικών εκλογών και ενώ η κυβέρνηση θα φέρει μπαράζ νομοθετημάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδείξει ένα πρόσωπο μη κοινοβουλευτικού ελέγχου, κάτι που δεν θέλει ούτε ο σκληρός πυρήνας της βάσης του. «Φανταστείτε την εικόνα μιας κυβέρνησης που θα φέρνει τομές, διατάξεις, νόμους, τροπολογίες, αλλαγές ή ένα κάποιο έργο τέλος πάντων στη Βουλή και μια αξιωματική αντιπολίτευση να βγαίνει από την αίθουσα» σημειώνει συντηρητικός δημοσιολόγος.

Επιμένει με Ανένδοτο

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως η όλη στρατηγική έχει συμβολικό χαρακτήρα και έρχεται ως φυσική συνέχεια ενός Ανένδοτου αγώνα που έχει ξεκινήσει με την πρόταση δυσπιστίας και κλιμακώνεται με ανοιχτές συγκεντρώσεις του Τσίπρα σε όλη την Ελλάδα. Το είδαμε στο Περιστέρι την προηγούμενη Τετάρτη, την Παρασκευή στην Πάτρα και χθες, όπως ήταν προγραμματισμένο, στη Θεσσαλονίκη, στο Ιβανώφειο. Μια λογική όπου η «δυσπιστία» κατεβαίνει στον φυσικό της αποδέκτη και μέτοχο, τον λαό, όπως λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου θεωρούν πως από τη στιγμή που μιλούν με οξύτητα κατά της κυβέρνησης και της αποδίδουν σχέδια εκτροπής, θα ήταν αναντίστοιχο να μην περνούσαν την όλη στρατηγική τους σε ένα πιο αναβαθμισμένο πεδίο και εκ των πραγμάτων απαιτούνταν μια κίνηση-πρωτοβουλία που θα συσπείρωνε και το πιο αντιδεξιό κοινό.

Αντιγράφοντας τον «Γέρο»

Το τελευταίο, από τη στιγμή που δεν βλέπουν διάθεση μετώπου κατά της κυβέρνησης από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ και άρα το κενό εκ των πραγμάτων θα καλυπτόταν από μια «θεαματική» κίνηση με πολλές συνδηλώσεις. «Εμείς απέναντι στη χυδαιότητα, στην τοξικότητα, στο θράσος και στην εκτροπή θυμόμαστε και ακολουθούμε τα λόγια εκείνα του συντοπίτη σας που ονομάστηκε Γέρος της Δημοκρατίας: Τι κάνουμε; Τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες» ήταν η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα την Παρασκευή, που δείχνει σε δύο σημεία: Ανένδοτο στην κυβέρνηση και πίεση στο ΠΑΣΟΚ με αλίευση στο πασοκογενές κοινό. Μένει να δούμε πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εντός κοινοβουλευτισμού και σε σχέση με τη ρύθμιση που φέρει η κυβέρνηση αύριο στην επιτροπή της Βουλής για τον αποκλεισμό των ναζιστών από την εκλογική κάθοδο. Εδώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραστεί και στην ονομαστική ψηφοφορία, αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει σημείο συναίνεσης με την κυβέρνηση για τη ρύθμιση, αφού η Κουμουνδούρου βλέπει επικίνδυνες ασάφειες σε αυτήν. Η παρουσία πάντως στην εν λόγω διαδικασία αποτελεί αντίβαρο στη λευκή απεργία που περιγράψαμε και εκπέμπει ένα σήμα θεσμικότητας όπως και να ‘χει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες στο Ιβανώφειο

Εν τω μεταξύ χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το Ιβανώφειο, εκτός της επίθεσης που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση, άμβλυνε την επιθετική ρητορική του κατά του ΠΑΣΟΚ ενώ ανέλυσε εκ νέου το κυβερνητικό του πρόγραμμα και το ειδικό του σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη. «Ας μη βιάζονται ορισμένοι να προδικάζουν τις εξελίξεις με βάση της προεκλογικές τακτικές των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Ψάχνοντας και διογκώνοντας τις φυσιολογικές διαφορές ανάμεσά τους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατεβάζοντας τους τόνους με το ΠΑΣΟΚ μιλώντας για μονομέτωπο αγώνα κατά της ΝΔ.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024