Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακίνητα: Τα 10 βήματα για να δηλώσετε στο Ε9 τις αλλαγές στην ακίνητη περιουσία σας

Ακίνητα: Τα 10 βήματα για να δηλώσετε στο Ε9 τις αλλαγές στην ακίνητη περιουσία σας

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις μεταβολές του 2023. Έως 31/3 η δήλωση για τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση του 2022

Αποκτήσατε ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά; Αγοράσατε ή πουλήσατε κάποια κατοικία ή ένα οικόπεδο; Θα πρέπει να το δηλώσετε και στο έντυπο Ε9. Η ΑΑΔΕ, άνοιξε την ηλεκτρονική πύλη  για την υποβολή Δηλώσεων Ε9 έτους 2024 δηλαδή για μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2023 καθώς και για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2010 και μετά. Οσοι είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα το 2022 θα πρέπει να τις δηλώσουν έως τις 31 Μαρτίου 2023 καθώς με βάση τα στοιχεία αυτά θα υπολογιστεί ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα χτυπήσει φέτος την πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων στα τέλη Απριλίου.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση του Ε9, καθώς τυχόν λάθη ενδέχεται να τους κοστίσουν ακριβά και να “φουσκώσουν” το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ. Οσοι διορθώνουν λάθη ή παραλείψεις στην ακίνητη περιουσία τους με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 δεν επιβαρύνονται με το πρόστιμο των 100 ευρώ. Δεν γλιτώνουν όμως τον έξτρα ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει σε περίπτωση δήλωσης «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων.

Φορολογικές δηλώσεις: Οι διορθώσεις στο Ε9 που «ξεφουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ

Τα 10 βήματα

Όσοι υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα βήματα:

1.      Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

2.      Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3.      Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα  περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4.      Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται  τροποποίηση.

5.      Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6.       Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά  πεδία που ζητούνται  και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7.       Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί  η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8.      Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

9.       Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10.   Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Από τις διαθέσιμες ενέργειες μπορείτε να εκτυπώσετε τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9, την περιουσιακή σας κατάσταση και τα εκκαθαριστικά σημειώματα Φ.Α.Π. /πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024