Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες (29.1.2023) στην Ιαπωνία και πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη

Συνάντηση με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου Πρίγκιπα Ακισίνο και την Πριγκίπισα Ακισίνο είχαν σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διάφορα θέματα, όπως η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ιαπωνική παροιμία και κρητική μαντινάδα στον απολογισμό της εβδομάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός, που επισκέπτεται την Ιαπωνία μετά από 18 χρόνια, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον διάδοχο του θρόνου για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και ειδικότερα για την πρωτοβουλία GReco islands που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και τον πρόεδρο της Βουλής Χιρογιούκι Χοσόντα. Στις συναντήσεις αυτές η συζήτηση επικεντρώθηκε στη βούληση αναβάθμισης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων των δυο χωρών σε όλους τους τομείς.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και στις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής και για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τη συνεργασία της Ιαπωνίας με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Έκανε αναφορά και στις τουρκικές προκλήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στις τουρκικές προκλήσεις και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε επίσης στον πρόεδρο της Βουλής της Ιαπωνίας, Χιρογιούκι Χοσόντα πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Χιριγιουκι Χοσόντα

Επαφές με στελέχη επιχειρηματικών ομίλων

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε στη συνέχεια με εκπροσώπους της Ιαπωνικής Επιχειρηματικής Ομοσπονδίας (KEIDANREN). Ο Πρωθυπουργός, που συνοδεύεται από κυβερνητικό κλιμάκιο και μεγάλη επιχειρηματική αποστολή, παρουσιάζει στους Ιάπωνες την εικόνα μιας νέας Ελλάδας, που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, επισημαίνοντας τις θετικές επιδόσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται και προσπαθεί να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις.

Το αυριανό πρόγραμμα

Αύριο Τρίτη (31.1.2023), το πρόγραμμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, προβλέπει συνάντηση στο Τόκιο με θεσμικούς επενδυτές. Ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει επίσης χαιρετισμό σε ελληνο-ιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα και θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr