Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Πάνω από 900 παραβιάσεις σε έναν μήνα - Γιατί «καίγεται» για τα F16 ο Ερντογάν

Τουρκία: Πάνω από 900 παραβιάσεις σε έναν μήνα – Γιατί «καίγεται» για τα F16 ο Ερντογάν

Η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει «κόκκινο» και στο πεδίο

Κλιμακώνει την εμπρηστική ρητορική σε βάρος της  Ελλάδας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  που βλέπει πως προεκλογικά, τίποτα δεν πάει όπως θα ήθελε, τουλάχιστον ως προς το θέμα των εξοπλισμών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει θορυβηθεί από την (προσωρινή -όπως εκτιμάται) αλλαγή στην στάση των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα του, που αδυνατεί να πάρει το «πράσινο φως» για τα F-16, την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζεται με μαχητικά τελευταίας τεχνολογίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν όσο και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι μέχρι τις κάλπες στις 14 Μαΐου οι εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

Κι όλα αυτά την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει κόκκινο και στο πεδίο, δικαιώνοντας όσους αρνούνται να εγκρίνουν την πώληση νέων μαχητικών στη γείτονα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν σε βάρος της Ελλάδας.

Χτυπάει «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα

Μόνο τον τελευταίο μήνα έγιναν πάνω από 900 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, και το αξιοσημείωτο  είναι ότι κάποια από τα αεροσκάφη είναι οπλισμένα, με το κίνδυνο ενός ατυχήματος να καραδοκεί.

«Πέρυσι είχαμε 13.000 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ από τον Αύγουστο και μετά κάθε μήνα έχουμε πάνω από χίλιες παραβιάσεις. Τον τελευταίο μήνα είχαμε 910 παραβιάσεις και το επικίνδυνο είναι ότι οι Τούρκοι στέλνουν αεροσκάφη οπλισμένα. Από τα 24  αεροσκάφη που μπήκαν μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας χθες (σ.σ στις 26/1), τα 22 ήταν οπλισμένα κι αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να πάνε ακόμη και σε ένα επεισόδιο, εάν εμείς προχωρήσουμε σε κλιμάκωση», επισημαίνει ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λάμπρος Τζούμης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Παράλληλα ο κ. Τζούμης προειδοποιεί, ότι σε κάθε αερομαχία – εμπλοκή με τόσο μεγάλες ταχύτητες και ελιγμούς ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει «λάθος» προσχεδιασμένο ή όχι από τους Τούρκους.

Πάνω από 930 παραβιάσεις

Η τουρκική παραβατικότητα έχει καταρρίψει όλα τα ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας, από την πρωτοχρονιά μέχρι τις 27 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 930 παραβιάσεις.

Δείτε τον πίνακα

Γιατί καίγεται για τα F16 ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν προεκλογικά, επιχειρεί και να αποπροσανατολίσει τον τουρκικό λαό από τα εσωτερικά προβλήματα με κύριο την ακρίβεια και την φτώχεια, θέτοντας στο στόχαστρο την Ελλάδα, που καταφέρνει και προχωράει τα εξοπλιστικά της.  Και έτσι ανεβάζει τους τόνους της εμπρηστικής ρητορικής, απειλώντας με γιουρούσια.

Το ζήτημα των F -16, «καίει» τον σουλτάνο καθώς «εάν δεν του τα προμηθεύσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τότε η Ελλάδα θα βρίσκεται αμυντικά μια γενιά πάνω».

Όπως τόνισε ο αντιστράτηγος Τζούμης: «Εάν δεν προχωρήσει η αναβάθμιση των F-16 στο τέλος της δεκαετίας, η Τουρκία θα βρεθεί περίπου με 220 αεροσκάφη και απέναντί της θα έχει αντίστοιχα ελληνικά, τα οποία θα είναι μια γενιά πάνω και αυτά θα είναι  μια γενιά πάνω με τα F -16 Viper, τα Ραφάλ, τα F-16 Block 50, τα  Μιράζ 20005, χωρίς να υπολογίζουμε και τα F-35».

Την ίδια ώρα, ο επίκουρος καθηγητής διπλωματίας Αντώνης Κλάψης επισημαίνει στην ίδια πηγή, ότι «αμερικανική πρόθεση είναι να κρατηθεί η Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στην ευρύτερη σφαίρα επιρροής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν υποχώρηση ενόψει των τουρκικών εκλογών στο θέμα των F -16 που πλέον έχει συνδεθεί με το θέμα της άρσης του βέτο της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Ανοιχτά μέτωπα

Σχετικά με το εξώφυλλο του περιοδικού Στερν που περιγράφει τον Ερντογάν ως «εμπρηστή και αδίστακτο»  και αναφέρεται στην επιθετική του ρητορική απέναντι στην Ελλάδα μέχρι και τις παρεμβάσεις στη Λιβύη, ο κ. Κλάψης υπενθυμίζει ότι η τουρκική στρατηγική έχει βάθος πολλών ετών, με δομικό χαρακτηριστικό επιθετικότητας και αναθεωρητισμού, το οποίο στο δυτικό τουλάχιστον κόσμο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Η Τουρκία έχει ανοικτά μέτωπα ή ασκεί πιέσεις και δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής κι αυτό έχει παίξει κάποιο ρόλο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ξύπνησε ακόμα περισσότερο τα αντανακλαστικά  στη Δύση. ‘Ετσι δημιουργεί και μία είδους αναλογία ανάμεσα στην Τουρκία του Ερντογάν και στην Ρωσία του Πούτιν, σύμφωνα με τον Αντώνη Κλάψη.

Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ υπενθυμίζει, σύμφωνα με την ertnews, ο αντιστράτηγος Τζούμης , εξηγώντας ότι η αμετροέπεια και ο μεγαλοϊδεατισμός εξυπηρετεί λόγω των εκλογών τον Ερντογάν καθώς αποδίδει συμβολική σημασία στο 2023 (100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους) επιδιώκοντας να καταστήσει την Τουρκία ανεξάρτητη περιφερειακή υπερδύναμη. «Το γεγονός ότι οι Ρώσοι κατασκευάζουν πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου με τον Ερντογάν να δηλώνει πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δεν εγκυμονεί απειλή για τη χώρα μας αλλά βλέψεις να θεωρηθεί η Τουρκία  μεγάλη δύναμη», εξηγεί ο αντιστράτηγος.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024