Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νίκος Δένδιας: Έχουμε δίπλα μας ένα αυθάδη και αναθεωρητικό γείτονα

Νίκος Δένδιας: Έχουμε δίπλα μας ένα αυθάδη και αναθεωρητικό γείτονα

«Ένα γείτονα, που νομίζει ότι μπορεί να ερμηνεύει τις Συνθήκες και πράγματα κατά το δοκούν και να επιβάλλει στη γειτονιά της το δίκαιο του ισχυρού, μέσα από κωμικά ευφυολογήματα όπως αυτό της 'Γαλάζιας Πατρίδας'», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα.

«Δεν τους φοβόμαστε και το γεγονός ότι δεν τους απαντάμε στην ίδια γλώσσα, δεν σημαίνει ότι τους φοβόμαστε, αλλά σημαίνει ότι είμαστε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα με αυτοπεποίθηση», ήταν το μήνυμα που έστειλε από τον Βόλο στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κομματικό ακροατήριο της ΝΔ.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «δεν πιστεύουμε ότι οι δημοκρατίες εξασκούνται στην προπαγάνδα, αλλά εξασκούνται στην αλήθεια».

Και προσέθεσε ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα ανοιχτή, εξωστρεφής, ακμάζουσα και αναπτυσσόμενη και δεν έχει ανάγκη από ύβρεις. Η Ελλάδα έχει ανάγκη να υπηρετεί τον ρόλο της ως κόμβος ενέργειας, τον ρόλο της ως κόμβος κουλτούρας και πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε στο ακροατήριο την απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την Ουκρανία, λέγοντας ότι «η επιλογή μας βασίζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ως απόλυτη επιλογή το Διεθνές Δίκαιο. Ή είσαι με το Διεθνές Δίκαιο ή είσαι εναντίον του», όπως είπε.

Τόνισε πως η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία όλων των κρατών «για την Ελλάδα, είναι άσπρο ή μαύρο.Ή σέβεσαι την εδαφική κυριαρχία ή δεν την σέβεσαι. Δεν μπορεί ο ισχυρός να καταπατά τον αδύναμο».

«Έχουμε δίπλα μας ένα αυθάδη αναθεωρητικό γείτονα»

Αναφερόμενος ξανά στην τουρκική προκλητικότητα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «έχουμε δίπλα μας ένα μεγάλο, αυθάδη και αναθεωρητικό γείτονα. Ένα γείτονα, που νομίζει ότι μπορεί να ερμηνεύει τις Συνθήκες και πράγματα κατά το δοκούν και να επιβάλλει στη γειτονιά της το δίκαιο του ισχυρού, μέσα από κωμικά ευφυολογήματα όπως αυτό της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’».

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι «τα τριάμισι τελευταία χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολα. Είχαν ένα πρωτοφανές στοιχείο», όπως είπε, «διότι με την Τουρκία είχαμε πολλές κρίσεις στο παρελθόν, αλλά τώρα η διαφορά τής τελευταίας περιόδου είναι ότι αυτή η κρίση είναι διαρκής».

Και προσέθεσε: «Εμείς έχουμε μία κρίση τριάμισι ετών, η οποία κλιμακώνεται διαρκώς. Κάθε μέρα είναι χειρότερη από την προηγούμενη και, από την άλλη πλευρά, ακούγονται χειρότερα και απειλητικότερα πράγματα από την προηγούμενη μέρα.

»Σε αυτά τα τριάμισι χρόνια καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν υπερχειλίζοντα, φορτικό αναθεωρητισμό και πάντα απαντάμε με ψυχραιμία και σταθερότητα.

»Δεν μπήκαμε σε διαγωνισμό απειλών, ούτε σε διαγωνισμό ύβρεων.

Έχουμε διαμορφώσει μία στρατηγική πολλών επιπέδων, με μία βασική κατευθυντήρια γραμμή. Το Διεθνές Δίκαιο, το τηρούμε ως Ευαγγέλιο και με άξονα αυτό διαμορφώσαμε μία δημόσια διπλωματία, μία οικονομική διπλωματία , μία περιβαλλοντική διπλωματία και πήραμε πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς και προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη αυτού του πλανήτη».

«Στις εκλογές θα έχουμε αυτοδυναμία»

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε και για τις προσεχείς εκλογές, εκτιμώντας ότι η ΝΔ θα διευρύνει τη διαφορά, «διότι εμείς είμαστε το πραγματικό λαϊκό κόμμα, γιατί σταθήκαμε δίπλα στον αγρότη, στον μικρομεσαίο και στον κάθε Έλληνα νοικοκύρη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει την αυτοδυναμία για να συνεχίσει να κάνει την Ελλάδα καλύτερη», όπως είπε.

Sports in

Παπανικολάου: «Ας είναι φέτος η χρονιά που θα κάνουμε το διπλό στην έδρα της Εφές»

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε για την κρίσιμη αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην έδρα της Εφές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024