Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βηρυτός: Κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά του Γενικού Εισαγγελέα του Λιβάνου για την έκρηξη στο λιμάνι

Βηρυτός: Κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά του Γενικού Εισαγγελέα του Λιβάνου για την έκρηξη στο λιμάνι

Η έκρηξη, που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020, προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικού αμμωνίου που ήταν αποθηκευμένοι σε κακές συνθήκες στο λιμάνι.

Ο δικαστής που ερευνά τη μεγάλη έκρηξη, που σημειώθηκε το 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του γενικού εισαγγελέα του Λιβάνου και άλλων τριών δικαστικών σε σχέση με την καταστροφική αυτή έκρηξη, έκαναν σήμερα γνωστό δικαστικοί αξιωματούχοι.

Ο δικαστής Τάρεκ Μπιτάρ, ο οποίος άρχισε και πάλι αναπάντεχα την έρευνα που είχε παραλύσει για περισσότερο από ένα χρόνο λόγω αντιδράσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, έχει προγραμματίσει να ανακρίνει μέσα στον τρέχοντα μήνα τον γενικό εισαγγελέα Γασάν Οουεϊντάτ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρίνισουν τις κατηγορίες σε βάρος του.

Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον Οουεϊντάτ για να σχολιάσει.

220 νεκροί

Οι προσπάθειες του Μπιτάρ να ανακρίνει κορυφαίους αξιωματούχους σχετικά με την έκρηξη, που στοίχισε τη ζωή σε 220 ανθρώπους και κατέστρεψε τμήμα της Βηρυτού, εμποδίσθηκαν από παρατάξεις, μεταξύ των οποίων η ένοπλη Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν.

Ο Μπιτάρ απήγγειλε επίσης κατηγορίες σε βάρος του υποστρατήγου Αμπάς Ιμπραχίμ, επικεφαλής της λιβανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών, και του υποστρατήγου Τόνι Σαλίμπα, επικεφαλής ενός άλλου σώματος ασφαλείας, σε σχέση με την έκρηξη, καθώς και σε βάρος του πρώην στρατιωτικού διοικητή Ζαν Καχουάτζι, δήλωσαν δικαστικοί αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρίνισουν τις κατηγορίες.

Δικαστικές πηγές είπαν ότι το Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί ανακρίσεις 15 προσώπων, περιλαμβανομένων των κορυφαίων αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας, του Οουεϊντάτ, δύο πρώην υπουργών και του Χάσαν Ντιάμπ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός όταν είχε σημειωθεί η έκρηξη.

Ο Ιμπραχίμ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες, όταν το Ρόιτερς επικοινώνησε χθες, Δευτέρα, μαζί του. Ο Καχουάτζι αρνήθηκε να σχολιάσει. Η επικοινωνία με τον Σαλίμπα δεν κατέστη δυνατή.

Η έκρηξη, που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020, προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικού αμμωνίου που ήταν αποθηκευμένοι σε κακές συνθήκες στο λιμάνι αφού είχαν ξεφορτωθεί εκεί το 2013. Μέχρι στιγμής δεν έχει λογοδοτήσει κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024