Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γλυπτά του Παρθενώνα: H αποκάλυψη Έλληνα αξιωματούχου

Γλυπτά του Παρθενώνα: H αποκάλυψη Έλληνα αξιωματούχου

Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναμένεται να επιστρέψουν φέτος.

Σε συνέντευξη του, στους Sunday Times, Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε πως η Αθήνα και το Λονδίνο βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Βάσει του ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας «win-win» με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ενώ η διαδικασία για την επιστροφή τους αναμένεται να αρχίσει πριν από το τέλος του έτους.

Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές

Ο Έλληνας Αξιωματούχος προχώρησε στην ανάλυση των κόκκινων γραμμών της χώρας. Πρόσθεσε, δε, ότι τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν αποκλείσει κάθε περίπτωση «δανείου ή ανταλλαγής, επειδή οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της ιδιοκτησίας, μια κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές».

Πάντως, ο Έλληνας αξιωματούχος αναγνώρισε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν εμπόδια, πριν ακόμα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους και το πρώτο τμήμα των Γλυπτών θα μεταφερθεί στην Αθήνα την ίδια περίοδο», είπε ο αξιωματούχος.

Οι όροι που έχουν θέσει οι δύο πλευρές

Παραθέτει μάλιστα και τα τρία στοιχεία – όρους, που πρέπει να διέπουν αυτή τη συνεργασία. Αρχικά τη συνεργασία των μουσείων, με υψηλής ποιότητας αντίγραφα των Γλυπτών να μένουν στο Λονδίνο συν μια συμφωνία δανεισμού από την Ελλάδα ορισμένων εκ των διασημότερων αρχαιοτήτων, προσωρινά, σε αντάλλαγμα και ίσως και σε μουσεία εκτός Λονδίνου.

Δεύτερον, μια ευρύτερη πολιτιστική συνεργασία, ενδεχομένως με ιδιωτική χρηματοδότηση, που θα ανεβάσει σε άλλο επίπεδο την ακαδημαϊκή αλλά και καλλιτεχνική σύμπραξη των δύο χωρών.

Και τρίτον, μια κοινή εκστρατεία Ελλάδας-Βρετανίας για να επιστρέψουν στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα που κατέχουν όλα τα υπόλοιπα μουσεία του κόσμου.

Μια τέτοια συνεργασία, γράφει ο λόρδος Φροστ, θα πρέπει να παραμερίσει οριστικά τη διαμάχη για την απόκτηση των Γλυπτών και θα πρέπει να καθιστά σαφές ότι δε συνιστά προηγούμενο για αιτήματα αποκατάστασης άλλων εκθεμάτων.

Με μια τέτοια λύση, καταλήγει το άρθρο, η Βρετανία μεταξύ άλλων θα έδειχνε εμπράκτως ότι εννοεί το χαρακτηρισμό των Γλυπτών ως μέρος της κοινής μας δυτικής κληρονομιάς, αλλά και θα έδειχνε τι είδους χώρας φιλοδοξεί να είναι, ενδιαφερόμενη για τη φήμη της και τον πολιτισμό της. «Ας αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας κάνουμε μια συμφωνία», αναφέρει ο Φροστ.

«Εργαζόμαστε για μια ευρεία και μακρά πολιτιστική συμφωνία»

Οι «Sunday Times» σημειώνουν πως η επιστροφή των μαρμάρων παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα, η οποία διεξάγει εκλογές την άνοιξη. Την περασμένη εβδομάδα, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει το βρετανικό μέσο, απέκλεισε οποιαδήποτε συμφωνία που δεν καθιστά σαφές ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα.  Η Σία Αναγνωστοπούλου είπε στους New York Times ότι είναι «θέμα αξιοπρέπειας για όλους τους Έλληνες, όπως θα ήταν και για τους Βρετανούς αν τους ζητούσαν να «δανειστούν» προσωρινά κλεμμένα κομμάτια του Στόουνχεντζ».

Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού, Michelle Donelan, πιστεύει ότι τα μάρμαρα ανήκουν στο Λονδίνο και ότι η αποστολή τους στην Ελλάδα θα ήταν ένας επικίνδυνος δρόμος. «Θα άνοιγε τον δρόμο στα ερωτήματα για ολόκληρο το περιεχόμενο των μουσείων μας», δήλωσε η ίδια νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Όπως αναφέρει το ρεποτάζ, πάντως, η κοινή γνώμη στη Βρετανία φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με αυτήν στην Ελλάδα. Μια δημοσκόπηση του YouGov, πέρυσι, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% των Βρετανών πίστευε ότι τα Γλυπτά ανήκαν στην Ελλάδα.

Ελληνική κυβερνητική πηγή είπε χθες ότι Μητσοτάκης και Όσμπορν συμφώνησαν να αποκλιμακώσουν τη ρητορική. «Εργαζόμαστε για μια ευρεία και μακρά πολιτιστική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει ανταλλαγή και εναλλαγή ιστορικών αντικειμένων μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου. Αυτό εννοούμε με τη λύση win-win» είπε ο αξιωματούχος, και πρόσθεσε: «Επιστρέφουν σπίτι». Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: «Λειτουργούμε εντός του νόμου και δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη συλλογή του μουσείου, καθώς αφηγείται την Ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο, εξετάζουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες, οι οποίες θα επιτρέψουν να μοιραστούμε μερικά από τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με το κοινό».

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024