Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Mαρόκο: Συνεδριάζει το κοινοβούλιο μετά από καταγγελίες της ΕΕ για διαφθορά

Mαρόκο: Συνεδριάζει το κοινοβούλιο μετά από καταγγελίες της ΕΕ για διαφθορά

Η ολομέλεια του κοινοβουλίου του Μαρόκου θα συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα, για να εξετάσει τις επικρίσεις ευρωβουλευτών για την επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου αλλά και κατηγορίες σε βάρος της χώρας για διαφθορά.

Τα δύο σώματα του κοινοβουλίου οργάνωσαν χθες, μια κοινή ολομέλεια αφιερωμένη στη συζήτηση των τελευταίων θέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναντι του Μαρόκου.

 Με απόφαση που υιοθετήθηκε την Πέμπτη στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τις μαροκινές αρχές «να σεβαστούν την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης» και να βάλουν τέλος «στην παρενόχληση όλων των δημοσιογράφων».

Το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε επίσης τη «βαθιά ανησυχία» του για «τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες οι μαροκινές αρχές διέφθειραν βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κράτους στις ευρωπαϊκές επικρίσεις

Το κείμενο των ευρωβουλευτών έγινε αρνητικά δεκτό στο Ραμπάτ.

Τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην εξουσία καταφέρθηκαν ομόφωνα εναντίον «της μανίας εχθρών του βασιλείου» ενώ το υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως το Μαρόκο «δεν πρόκειται να φοβηθεί ούτε να εκφοβιστεί».

Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Σάββατο, το βράδυ, το Ανώτερο Δικαστικό Συμβούλιο (CSPJ), ένα συμβουλευτικό όργανο, καταδίκασε «σοβαρές κατηγορίες και ισχυρισμούς που πλήττουν την ανεξαρτησία της (μαροκινής) δικαστικής εξουσίας».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε μόνο του το δικαίωμα να κρίνει τη μαροκινή δικαιοσύνη με κατάφωρο και μεροληπτικό τρόπο», κατήγγειλε το CSPJ.

Η απόφαση που υιοθετήθηκε στο Στρασβούργο έχει χαιρετισθεί από τις οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Στο Μαρόκο, ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης των Κρατουμένων Γνώμης (INASDO) εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου που καταδικάζει «τις παραβιάσεις και την καταστολή σε βάρος των ανεξάρτητων δημοσιογράφων και των αντιπολιτευομένων, καθώς και των δικηγόρων τους και των οικογενειών τους».

Οι ευρωβουλευτές πρόβαλαν την περίπτωση του Όμαρ Ράντι, ενός 36χρονου ανεξάρτητου δημοσιογράφου, γνωστού για τις επικριτικές θέσεις του έναντι της εξουσίας, ο οποίος καταδικάσθηκε σε κάθειρξη έξι ετών χωρίς αναστολή για «βιασμό» και «κατασκοπεία», κατηγορίες τις οποίες αρνείται.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την προσωρινή αποφυλάκισή του, καθώς και την αποφυλάκιση του Ταουφίκ Μπουασρίν, 54 ετών, πρώην εκδότη που είναι φυλακισμένος από το 2018, και του Σουλαϊμάν Ρασουνί, 50 ετών, δημοσιογράφου που καταδικάσθηκε το 2022 σε φυλάκιση πέντε ετών.

Και οι τρεις έχουν καταδικασθεί με κατηγορίες σεξουαλικού χαρακτήρα, οι οποίες σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι «κατασκευασμένες» από τις μαροκινές αρχές.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024