Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νταβός-Big Οil: Οι πετρελαϊκές παίρνουν θέση για την κλιματική μετάβαση

Νταβός-Big Οil: Οι πετρελαϊκές παίρνουν θέση για την κλιματική μετάβαση

Τι άλλαξε στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ένας διαφορετικός τύπος ενεργειακής μετάβασης καταγράφηκε στη φετινή συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στην Ελβετία.

Σε αντίθεση με τη διάσκεψη για το κλίμα COP26 του 2021 στη Γλασκώβη, όπου τα στελέχη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ήταν personae non gratae, οι επικεφαλής των ορυκτών καυσίμων και τα αφεντικά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάθισαν δίπλα-δίπλα στο Νταβός.

Σε ακτιβιστές όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ αυτό δεν άρεσε καθόλου, αλλά κάποιοι από τη βιομηχανία ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής βιομηχανίας εμφανίστηκαν ένθερμοιμοι απέναντι στους «ανθρώπους του άνθρακα».

Ο Tejpreet Chopra, ο οποίος ηγείται μιας από τις ινδικές εταιρείες καθαρής ενέργειας Bharat Light and Power, εξεπλάγη που προσκλήθηκε σε μια παράλληλη εκδήλωση με περισσότερα από 60 κορυφαία στελέχη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η πορεία αυτής της μετάβασης θα πρέπει να ακολουθήσει μια πιο περιεκτική προσέγγιση μέχρι να φτάσουμε όλοι στη γραμμή του τερματισμού όπου όλοι θέλουμε να είμαστε», είπε στο Reuters.

Αυτή η αλλαγή, που εν μέρει προκλήθηκε από την ενεργειακή κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν στο επίκεντρο του Νταβός, και μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εστίασε σε αυτήν την ομιλία του.

Η επιστροφή των πετρελαϊκών

Καθώς οι εκτοξευόμενες τιμές ανέβασαν τον πληθωρισμό, ανάγκασαν τις βιομηχανίες να κλείσουν την παραγωγή και αύξησαν τους λογαριασμούς ενέργειας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέστρεψαν τα σχέδια για περικοπή των επενδύσεων σε νέα ορυκτά καύσιμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Haitham Al Ghais, ο οποίος βρέθηκε στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, προειδοποίησε ότι το τεράστιο μέγεθος της οικονομικής ανάπτυξης σημαίνει ότι η ζήτηση ενέργειας δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Σίγουρα ο πόλεμος (στην Ουκρανία) πρόσθεσε ένα πριμ, αλλά η βασική αιτία είναι δομική», δήλωσε στο Reuters ο Τζόζεφ ΜακΜόνιγκλ, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας.

«Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε την προσφορά, ενώ η ζήτηση δεν μειώνεται», πρόσθεσε.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), στην Παγκόσμια Προοπτική Πετρελαίου για το 2022 , εκτιμά ότι θα χρειαστούν 12,1 τρισεκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη της ζήτησης πετρελαίου έως το 2045 για την αποφυγή ενεργειακών κρίσεων.

Η Thunberg δεν ήταν η μόνη φωνή στο Νταβός με έντονες αντιρρήσεις για το νέο μάντρα της βιομηχανίας ότι η ενεργειακή κρίση δικαιολογεί νέες επενδύσεις πετρελαίου.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ, σε συνάντηση με την Τούνμπεργκ στο περιθώριο του WEF, είπε ότι οι νέες επενδύσεις σε κοιτάσματα πετρελαίου θα χρειαστούν χρόνια για να γίνουν λειτουργικές. Θα αργούσαν πολύ για να κατευνάσουν την ενεργειακή κρίση, αλλά θα συνέβαλαν στην κλιματική κρίση.

Όπως και ο Μπιρόλ, ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ είπε ότι ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει να παίξει ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Μέρος της λύσης

Φαίνεται να δημιουργείται συναίνεση εντός της ενεργειακής βιομηχανίας ότι τα αιτήματα να σταματήσουν αμέσως οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι αντιπαραγωγικά.

«Οι εταιρείες ενέργειας πρέπει να είναι μέρος της λύσης εδώ», είπε ο McMonigle, προσθέτοντας: «Πρόκειται για μεγάλες ολοκληρωμένες εταιρείες που είναι πραγματικά καλές στο να κάνουν πράγματα».

Οι νέες τεχνολογίες χρειάζονται το βάρος του μεγάλου πετρελαίου για να μπορέσουν να κλιμακώσουν τις λύσεις, είπε ο McMonigle.

Εκτός από την τεχνογνωσία, οι εταιρείες πετρελαίου είναι επίσης γεμάτες μετρητά μετά από ένα χρόνο υψηλών τιμών ρεκόρ, δίνοντάς τους τα μέσα να χρηματοδοτήσουν περισσότερα έργα ηλιακής, αιολικής ενέργειας και υδρογόνου.

Αλλά αυτό δεν κατευνάζει τους φόβους των ακτιβιστών για το κλίμα.

Κάποιοι που διαμαρτυρήθηκαν στο Νταβός εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον διορισμό του επικεφαλής της εταιρείας πετρελαίου ADNOC και του απεσταλμένου της για το κλίμα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως πρόεδρο της συνόδου κορυφής COP28 που φιλοξενεί φέτος ο παραγωγός ΟΠΕΚ του Κόλπου.

Ο ρόλος περιλαμβάνει την επίβλεψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των σχεδόν 200 χωρών που συνήθως παρακολουθούν τις ετήσιες συνομιλίες, οι οποίες στη COP28 θα κάνουν την πρώτη παγκόσμια απογραφή μετά τη συμφωνία ορόσημο του Παρισιού το 2015.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024