Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βασιλακόπουλος: Πρέπει να μας ανησυχεί η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ – Ο ρόλος της «Kraken» και του «Όρθρου»

Βασιλακόπουλος: Πρέπει να μας ανησυχεί η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ – Ο ρόλος της «Kraken» και του «Όρθρου»

Σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 9 έως 15 Ιανουαρίου, καταγράφηκε μείωση στα κρούσματα γρίπης, ενώ η θετικότητα στον αναπνευστικό ιό RSV παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα

Καμπανάκι για το κοκτέιλ ιώσεων καθώς και τις νέες υποπαραλλαγές του κοροναϊού που έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα χτυπούν οι ειδικοί ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 9 έως 15 Ιανουαρίου, καταγράφηκε μείωση στα κρούσματα γρίπης, ενώ η θετικότητα στον αναπνευστικό ιό RSV παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο ωστόσο, είναι ότι καταγράφηκε αύξηση στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία κατά 7% μέσα σε μία εβδομάδα.

Έτσι, ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 250.

Καμπανάκι από Βασιλακόπουλο

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ για τα διαθέσιμα εμβόλια και το πόσο μας θωρακίζουν απέναντι στις νέες υποπαραλλαγές του κοροναϊού  ενώ έκανε αναφορά και στην χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ.

Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι ο «Όρθρος» είναι μία υποπαραλλαγή του Κενταύρου.

«Δε φαίνεται ακόμα και στην έκθεση των Άγγλων  – ο Όρθρος σαρώνει τη Βρετανία – να συνδέεται με αυξημένη νοσογόνο δύναμη ή αυξημένη θνητότητα, παρότι έχει μία μετάλλαξη που είχε ο «Δέλτα» και αυτό είχε φοβίσει αρχικά τους επιστήμονες» δήλωσε ο πνευμονολόγος.

Θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη είπε ότι «δεν ανησυχεί προς το παρόν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή» καθώς βρίσκεται κάτω από επιστημονικό έλεγχο.

Πιο μεταδοτική η «Kraken» από τον «Όρθρο»

Όσον αφορά στη χώρα μας ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το ότι εντοπίστηκε σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών δεν σημαίνει ότι θα επικρατήσει στην κοινότητα.

«Με την «Kraken» μάλλον έχω ένα 20% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσω, με τον «Όρθρο» δεν είναι καν σίγουρο αυτό. Δεν πρέπει να μας πιάνει καμία τρέλα, ούτε πανικός. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η έκθεση του ΕΟΔΥ που βγήκε χθες για τον κοροναϊό και για τα άλλα νοσήματα. Έχουμε πλέον 250 εισαγωγές την ημέρα από κοροναϊό εκεί που ήμασταν σε κάποια φάση στις 120 εισαγωγές»

Μιλώντας για τα θλιβερά στατιστικά της πανδημίας (θάνατοι, διασωληνώσεις) σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κινητοποιήσει ώστε να πάμε να εμβολιαστούμε».

Όπως είπε τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τα υποστελέχη του κοροναϊού σε πολύ μεγάλο ποσοστό, παρέχοντας 80% μείωση του κινδύνου να πάει στο νοσοκομείο κάποιος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024