Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τιμές ρεύματος: Πώς οι άνεμοι και τα νερά έφεραν νέο ρεκόρ πτώσης

Τιμές ρεύματος: Πώς οι άνεμοι και τα νερά έφεραν νέο ρεκόρ πτώσης

Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τις τελευταίες ημέρες έχουν σταθεί σύμμαχοι στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ως προς το κόστος των λογαριασμών ρεύματος.

Έτσι, τα αιολικά πάρκα λειτουργούν στο φουλ της αποδοτικότητας τους αντικαθιστώντας τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καίνε ορυκτά καύσιμα.

Στο πλευρό των νοικοκυριών απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών βρίσκονται και τα νερά για την ακρίβεια οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί.

Αιολικά και υδροηλεκτρικά και μαζί και τα φωτοβολταϊκά είναι οι τρεις φθηνότερες μορφές τεχνολογίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ρεκόρ

Η αυξημένη συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθεί νέο ρεκόρ πτώσης των τιμών. Καταγράφεται στην αυριανή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου ενέργειας με τη μέση χονδρεμπορική τιμή να υποχωρεί για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.

Η «αγορά επόμενης ημέρας» κλείδωσε στα 58,44 ευρώ/MWh για τις 19 Ιανουαρίου. Έπεσε κατά 32,65% σε σχέση με τη σημερινή ημέρα. Ο λόγος της μεγάλης πτώσης αποδίδεται, όπως προαναφέρθηκε στην αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ του ενεργειακού μίγματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος.

Οι ΑΠΕ αντιστοιχούν στο 54,57% και τα υδροηλεκτρικά στο 11,86%. Μαζί με τις εισαγωγές (15,66%) έστειλαν το φυσικό αέριο στο 6,69% και τον λιγνίτη στο 6,40%. Τα ακριβά ορυκτά καύσιμα έμειναν στην άκρη… και δεν καθορίζουν τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος

Ρεύμα μόνο από ΑΠΕ

Επίσης από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει πως αύριο τις πρωινές ώρες 12.00 με 13.00 οι ανάγκες ρεύματος της Ελλάδας θα καλύπτονται μόνο από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Τα αιολικά στις 12 το μεσημέρι θα δώσουν 2,8 GW και τις ΑΠΕ 2,1 GW. Στη μία το μεσημέρι τα αιολικά θα δώσουν 2,8 GW και τα φωτοβολταϊκά 1,8 GW.

Πηγή: ot.gr 

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024