Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η νύχτα με τα φαναράκια στον Άγιο Αντώνιο της Παλαιάς Ποταμιάς [Βίντεο]

Η νύχτα με τα φαναράκια στον Άγιο Αντώνιο της Παλαιάς Ποταμιάς [Βίντεο]

Η Νύχτα με τα Φαναράκια είναι μια επανένωση με τους προγόνους και ταυτόχρονα ένα ταξίδι στο χρόνο...

Σ’ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στη βόρεια Χίο κάθε χρόνο οι κάτοικοι του (που πλέον έχουν μετακομίσει εδώ και χρόνια στη Νέα Ποταμιά) γιορτάζουν τη χάρη του Αγίου Αντωνίου στο μοναδικό εκκλησάκι που στέκει απέναντι από το παλιό χωριό.

Δημιούργησαν μια ιδιαίτερη «συνάντηση», μια πρόσκληση σε όσους «έμειναν» πίσω, τη νύχτα με τα φαναράκια. Κάθε φαναράκι και μια ψυχή, κάθε φαναράκι και μια ανάμνηση από το παλιό χωριό.

Η Νύχτα με τα Φαναράκια είναι μια επανένωση με τους προγόνους και ταυτόχρονα ένα ταξίδι στο χρόνο…

Λίγα λόγια για την Παλαιά Ποταμιά

Η Παλαιά Ποταμιά είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός στη Χίο. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στη Βορειοδυτική πλευρά του νησιού, 46 χλμ από την πόλη. Το όνομα της το οφείλει σε δύο χειμάρρους που διέσχιζαν το χωριό.

Είναι κρυμμένη σε μια απότομη χαράδρα, μια τοποθεσία που εξυπηρετούσε και ως καταφύγιο τα επικίνδυνα χρόνια των πειρατών.

Η σύνδεση με το υπόλοιπο νησί αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση και η απουσία ενός δρόμου που να συνδέει το χωριό με τον κεντρικό δρόμο οδήγησε στην εγκατάλειψη του. Έτσι στις αρχές της δεκαετίας του 1960 οι κάτοικοι αποφάσισαν να χτίσουν ένα νέο χωριό, τη Νέα Ποταμιά, μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά, αλλά με πρόσβαση στο νέο περιφερειακό δρόμο που συνέδεε την Βορειοδυτική Χίο με την πόλη της Χίου.

Μέχρι το 1970 η Παλαιά Ποταμιά είχε εγκαταλειφθεί. Η φύση γρήγορα ανέλαβε τα ηνία και βάλθηκε να ενσωματώσει τις ανθρώπινες κατασκευές με την πλαγιά. Εύκολη δουλειά μιας και τα κτίσματα ήταν φτιαγμένα από πέτρα και χώμα.

Σήμερα θα χρειαστεί να πλησιάσεις αρκετά κοντά για να ξεχωρίσεις τα σπίτια από το βουνό. Υπάρχει βέβαια η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και το σχολείο του χωριού στην είσοδο που είναι ανακαινισμένα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024