Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες σε Μητρόπολη και Τατόι για την κηδεία

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες σε Μητρόπολη και Τατόι για την κηδεία

Από νωρίς το πρωί η δημοτική αστυνομία τοποθετεί κορδέλες αλλά και προειδοποιητικές ταμπέλες στις οποίες αναγράφουν πως απαγορεύεται η στάθμευση από αύριο στις 10:00 στις οδούς Μητροπόλεως Ερμού και Αιόλου.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με τις εργασίες στο Τατόι, όπου θα γίνει ο ενταφιασμός, να συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Περίπου 200 άτομα εκτιμάται ότι συμπεριλαμβάνει η λίστα των προσκεκλημένων, συμπεριλαμβανομένων 130 πρόσωπα από το εξωτερικό.

Στην περιοχή του Τατοΐου είχα παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα κυρίως από τους κορμούς καμμένων δέντρων που βρίσκονταν στην περιοχή, όμως όλα τα είναι έτοιμα μέχρι τη Δευτέρα.

Ήδη, σήμερα στις 7:30 το πρωί τα πρώτα συνεργεία που είναι υπεύθυνα για τη διαμόρφωση και ανάπλαση του χώρου έχουν πιάσει δουλειά.

Άλλαξε όψη το Τατόι

Έχουν σχεδόν ετοιμαστεί οι δρόμοι, το πάρκινγκ και έχει γίνει η δεντροφύτευση με τα συνεργεία να εργάζονται εντατικά ώστε οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί αύριο.

Χωμάτινα δρομάκια στρώθηκαν με χαλίκια, καμένα δέντρα και κλαδιά κόπηκαν και απομακρύνθηκαν και το εκκλησάκι της Αναλήψεως επισκευάστηκε.

Φορτηγά με καρότσες γεμάτες κορμούς δέντρων κατεβαίνουν το στενό δρομάκι, σταματούν και μαζεύουν ξερόχορτα και κλαδιά.

Οι εργασίες δεν έχουν τελειώσει καθώς τα συνεργεία συνεχίζουν και δουλεύουν πυρετωδώς όσο ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στο Τατόι νωρίς το πρωί μετέβη και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να κάνει αυτοψία και να δει από κοντά τις εργασίας που είναι σε εξέλιξη στο λόφο των βασιλικών τάφων.

Πίσω από το μαυσωλείο βρίσκονται οι τάφοι του βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης. Πλησίον των τάφων των γονέων του θα ταφεί, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Στο λόφο Παλαιόκαστρο βρίσκονται θαμμένα 22 μέλη της τέως ελληνικής δυναστείας.

Οι προετιμασίες κορυφώνονται και στον Ιερό Ναό της Μητρόπολης.

Οι υπάλληλοι του δήμου καθαρίζουν περιμετρικά του ναού.

Αυστηρά μέτρα

Από νωρίς το πρωί η δημοτική αστυνομία τοποθετεί κορδέλες αλλά και προειδοποιητικές ταμπέλες στις οποίες αναγράφουν πως απαγορεύεται η στάθμευση από αύριο στις 10:00 στις οδούς Μητροπόλεως Ερμού και Αιόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται αν ο κόσμος είναι πολύς να παραταθεί κατά μια ώρα το λαϊκό προσκύνημα, που θα ξεκινήσει από τις 6 το πρωί. Στην Μητρόπολη θα παρευρεθούν περίπου 190 άτομα.

Η προσέλευση των προσκεκλημένων θα γίνει σύμφωνα με το πρωτόκολλο υψηλών προσώπων το οποίο ορίζει τη σειρά με την οποία θα εισέλθουν αλλά και τις θέσεις που θα καταλάβουν μέσα στον ιερό ναό ανάλογα με το αξιώματος.

Οσον αφορά το τελετουργικό, ο τέως βασιλιάς, θα κηδευτεί με τα ίδια λόγια που κηδεύεται κάθε άνθρωπος.

Η μόνη διαφορά είναι την ώρα θα λένε το όνομά του θα λένε και δίπλα Βασιλέως ημών γενόμενον και αυτό για λόγους ιστορικής ακρίβειας

Μόλις ολοκληρωθεί η τελετή θα ξεκινήσει η πομπή, με τους επισήμους να επιβιβάζονται σε ειδικά οχήματα για να μεταβούν στο Τατόι, υπό δρακόντεια μέτρα.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν από το Σύνταγμα θα είναι η Κατεχάκη -Αττική Οδός – Βαρυμπόμπη.

Η σορός εκείνη την ώρα θα βρίσκεται ήδη στο μαυσωλείο για το τρισάγιο. Θα ακολουθήσει η ταφή του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου.

Τα «γαλάζια» στελέχη που θα παραστούν

Συγκεκριμένα, στην κηδεία αναμένεται να παραστούν η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, την οποία έχει βαφτίσει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να παραστούν και άλλα κυβερνητικά στελέχη ή βουλευτές της ΝΔ, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ το «παρών» έχει δηλώσει πως θα δώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν θα παρευρεθεί στην εξόδιο ακολουθία, επειδή θα βρίσκεται στο εξωτερικό, ειδάλλως θα πήγαινε όπως δήλωσε ο ίδιος δημόσια. Τον κ. Γεωργιάδη, πάντως, αναμένεται να εκπροσωπήσει στην κηδεία η σύζυγός του, Ευγενία Μανωλίδου.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024