Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποια είναι η γενιά των «Xennials» που κυβερνάει την Βρετανία;

Ποια είναι η γενιά των «Xennials» που κυβερνάει την Βρετανία;

Μια γενιά με ψηφιακό παρόν

H νέα χρονιά βρήκε τον Ρίσι Σούνακ στο Νο. 10 της Downing Street και μαζί του και τη γενιά των «Xennials».

Στα 42 του χρόνια, ο Σούνακ είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια, αν και μόλις ένα χρόνο περίπου νεότερος από τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Τόνι Μπλερ όταν εκείνοι ήρθαν στην εξουσία.

Γεννημένος τον Μάιο του 1980, ο Σούνακ είναι μέρος μιας μικρο-γενιάς που είναι γνωστή ως «Xennials» – άνθρωποι που γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με τη Generation X και τους millennials.

Η γενιά των Xennials

Οι Xennials μεγάλωσαν σε έναν αναλογικό κόσμο VCR και κασετών, σε αντίθεση με τους εγγενείς ψηφιακούς συναδέλφους τους, ωστόσο έχουν εργαστεί σε μεγάλο βαθμό σε μια εποχή smartphone και internet υψηλής ταχύτητας.

Ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους πριν χτυπήσει η οικονομική κρίση του 2008. Τόσο αυτοί, όπως και οι millennials, έχουν δουλέψει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του κραχ του 2010 και την κρίση του κοροναϊού.

Εντυπωσιακά, η επιχείρηση Downing Street του Sunak είναι γεμάτη με προσωπικό από την ίδια νεανική ομάδα.

Οι Xennials διοικούν τη Βρετανία

Τον περασμένο μήνα, διόρισε τον σχολικό του φίλο James Forsyth, δημοσιογράφο του Spectator, ως πολιτικό γραμματέα του, ενισχύοντας περαιτέρω τις τάξεις Xennial της Downing Street.

Ο Όλιβερ Ντάουντεν, ο στενός φίλος του Σούνακ και υπάλληλος του γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου, και ο Υπουργικός Γραμματέας Σάιμον Κέις, ο ανώτερος δημόσιος υπάλληλος του Σουνάκ, γεννήθηκαν και οι δύο το 1978.

Η κύρια ιδιωτική γραμματέας του πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Πέρελμαν, η θυρωρός του στη δημόσια υπηρεσία, πιστεύεται επίσης ότι είναι μέρος της ίδιας μικρογενιάς.

«Υπάρχει ένα σωστό πραξικόπημα των Xennials», είπε ένας πρώην βοηθός κοντά στην ομάδα Σούνακ, αναφέροντας επίσης τον διορισμό της Eleanor Shawcross, που διευθύνει τη μονάδα πολιτικής του Σούνακ, και των βασικών συμβούλων πολιτικής Bill Morgan και Nick Park.

Σε αντίθεση με τους προκατόχους τους Gen X, οι Xennials ήταν ακόμα παιδιά όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ διένυε τη χρυσή της εποχή.

Η συντηρητική πρωθυπουργός είχε εγκαταλείψει το αξίωμά της τη στιγμή που οι σημερινοί κάτοικοι της Downing Street έμπαιναν στην εφηβεία.

Είναι μια ομάδα «όχι αρκετά κυνική για να είναι αληθινά grunge, αλλά όχι τόσο χαρούμενα παιδιά όσο οι millennials», γράφει το Politico.

Ψηφιακό χάσμα

Υπάρχει ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό που έχει εντοπίσει η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Sarah Stankorb, η οποία επινόησε τον όρο το 2014 , αναφερόμενη σε ένα σύγχρονο φαινόμενο όπου στα παιδιά απονέμονται βραβεία απλώς για τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς. «Μπορείς να καταλάβεις τους «πριν» [ψηφιακούς] χρόνους, αλλά είσαι επίσης σε θέση να μάθεις καινούργια πράγματα», γράφει. «Κατά κάποιο τρόπο είσαι ακόμα »ντόπιος» ψηφιακά, αλλά δεν είναι σαν να γεννιέστε σε αυτό, όπως οι νεότεροι millennials ή η Gen Z».

Μιλώντας στο podcast του POLITICO στο Westminster Insider το 2021, ο Σούνακ επιβεβαίωσε ότι μπορούσε να θυμηθεί την εποχή των mixtapes και αποκάλυψε ότι η σύζυγός του πιθανότατα είχε ακόμα ένα mix CD που είχε φτιάξει για εκείνη στα νιάτα του, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Xennial.

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Σούνακ λένε ότι υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια αυτής της νοοτροπίας στον τρόπο που αυτός και οι συνάδελφοί του τρέχουν στο Νο. 10.

Ο πρώην βοηθός που αναφέρθηκε παραπάνω ισχυρίστηκε ότι ο Σούνακ είναι ο «πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη γνώση της τεχνολογίας που είχαμε ποτέ» και «θα το ενσωματώσει στη χάραξη πολιτικής εάν έχει χρόνο, με έναν τρόπο που άλλοι πρωθυπουργοί δεν έχουν».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024